Η Ειρήνη Σκυλακάκη στο ελculture.gr

«Η μουσική είναι το καταφύγιο και η διέξοδός μου, όσο μπορώ να μετατρέπω τα άγχη και τα αρνητικά μου συναισθήματα σε τραγούδια»

Πριν λίγα χρόνια, όταν το τραγούδι «In the Light» έπαιζε για αρκετό καιρό στο ραδιόφωνο, πολλοί αναρωτήθηκαν για εκείνη τη βελούδινη φωνή που κρύβεται πίσω από την τρυφερή και εσωτερική ερμηνεία, που έριχνε φως στις σκιές. Μετά από λίγο, η Ειρήνη Σκυλακάκη συστήθηκε και επίσημα πια στο κοινό, με την ανάδειξή της μέσα από τη μουσική πλατφόρμα Jumping Fish. Και πραγματικά, τι όμορφη συγκυρία που ένα τόσο φωτεινό και σεμνό παρουσιαστικό ταίριαξε σε όσα, συνειρμικά, η γλυκιά, ευαίσθητη και γεμάτη καθαρότητα φωνή της παρέπεμπε. Αποφεύγοντας τα πυροτεχνήματα που συνηθίζουν να προκαλούν αίσθηση και ξάφνου χάνονται, για τη νέα και πολλά υποσχόμενη τραγουδοποιό η συνέχεια τη δικαίωσε. Ολόκληρος ο πρώτος δίσκος «Wrong Direction» έδωσε το στίγμα μιας αρκετά ξεχωριστής περίπτωσης. Σε λίγες μέρες, η Ειρήνη Σκυλακάκη επιστρέφει για να διηγηθεί ξανά στους φίλους της αυτές τις δικές της neo-folk ιστορίες, μέσα από τη νέα της δουλειά «Before Dawn».

{youtube}IC-jNuv2W9I{/youtube}
Video-clip του τραγουδιού «Clock» που ξεχώρισε από τον δίσκο «Before Dawn»

ελculture: Από το 2012 που σε γνωρίσαμε με το «In the Light», μέχρι σήμερα και το live στο Fuzz στις 21 Μαρτίου, τι μεσολάβησε στη ζωή σου και πώς φτάνεις στην παρουσίαση του νέου σου δίσκου;
Ειρήνη Σκυλακάκη:
Μέσα σε αυτό το διάστημα έκανα ένα μεταπτυχιακό στη νομική στο Λονδίνο, έγραψα τον δεύτερό μου δίσκο «Before Dawn» ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, έκανα δύο live στον Κήπο του Μεγάρου και στο Gazarte και άρχισα για ένα διάστημα άσκηση σε ένα δικηγορικό γραφείο. Ήταν δυόμιση χρόνια γεμάτα σκαμπανευάσματα και εμπειρίες, μία περίοδος με δυσκολίες και αρκετό σκοτάδι, αλλά και στιγμές γεμάτες φως και αισιοδοξία.

ελc: Ποιες εμπειρίες και ποια συναισθήματα σού γέννησε η δημιουργία της δεύτερης δισκογραφικής σου δουλειάς «Before Dawn»; Τι να περιμένει κανείς από αυτό το άλμπουμ;
Ε.Κ.:
Το «Before Dawn» είναι το δεύτερο άλμπουμ μου. Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται γράφτηκαν σε μία ενιαία περίοδο, αρκετά όσο ήμουν στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό και περνούσα δύσκολα για πολλούς λόγους. Όμως ακόμα και στις πιο μοναχικές και δύσκολες φάσεις, υπήρχαν πάντα χαραμάδες φωτός και αισιοδοξίας. Και είναι στο χέρι του καθενός να διαχειριστεί τα άγχη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με έναν τρόπο δημιουργικό και αισιόδοξο. Και αυτό είναι και το μήνυμα του τίτλου «Before Dawn» και αυτό λέει και το τελευταίο μικρό τραγούδι μου που λειτουργεί σαν επίλογος: It will be OK.

irene_skylakaki_albuawn
Το εξώφυλλο του νέου δίσκου της Ειρήνης Σκυλακάκη «Before Dawn»

ελc: Πόσο και σε τι διαφέρει η ζωή ενός μουσικού στην Αγγλία με αυτή στην Ελλάδα;
Ε.Κ.:
Δεν έχω ζήσει ως μουσικός στην Αγγλία, αλλά ως φοιτήτρια. Συνεπώς δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα. Φαντάζομαι πάντως ότι και λόγω οικονομικής κατάστασης της χώρας και λόγω παράδοσης και μεγέθους της αγγλικής μουσικής βιομηχανίας, ένας μουσικός στην Αγγλία, σε σχέση με έναν μουσικό στην Ελλάδα, θα έχει πολλές περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες δουλειάς, αλλά και πολύ μεγαλύτερο και εντονότερο ανταγωνισμό. Επίσης είναι και θέμα διαφορετικής κουλτούρας. Η δική μου εμπειρία από τα μικρά live που έπαιξα ως φοιτήτρια, είναι ότι η διαφορετική κουλτούρα των ανθρώπων σε σχέση με τη μουσική φαίνεται και από το γεγονός ότι στα live οι άνθρωποι έρχονται για να ακούσουν, όχι για να μιλήσουν μεταξύ τους ή να γελάσουν δυνατά, υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στον καλλιτέχνη και μεγαλύτερη επαφή με το ακροατήριο.

{youtube}-g-c6X2TC4Q{/youtube}
Το νέο τραγούδι της Ειρήνης Σκυλακάκη «Tonight» 

ελc: Η μουσική σου περιπέτεια μέχρι στιγμής τι σου έχει προσφέρει και τι σου έχει στερήσει;
Ε.Κ.:
Μου έχει προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας και της επικοινωνίας με ένα αρκετά μεγαλο κοινό. Μέσα από τη μουσική έχω γνωρίσει απίστευτα ταλαντούχους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο χώρο, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία λόγω της κρίσης, αλλά με μεγάλη προσήλωση και επαγγελματισμό. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να μου έχει στερήσει η μουσική… Αντίθετα. Σε πολύ προσωπικό επίπεδο είναι το καταφύγιο και η διέξοδός μου, όσο μπορώ να μετατρέπω τα άγχη και τα αρνητικά μου συναισθήματα σε τραγούδια.

ελc: Πότε διασταυρώθηκες με τη μουσική; Ποια ήταν τα πρώτα ακούσματα που σε σημάδεψαν;
Ξεκίνησα να γράφω τραγούδια στην εφηβεία. Τα ακούσματά μου μέχρι τότε ήταν αυτά που αγαπούσαν οι γονείς μου (Σαββόπουλος, Χατζιδάκις, Beatles,  Dylan, Cohen). Η μητέρα μου ήταν γενικά πιο πολύ της μουσικής. Μας έπαιζε στην κιθάρα τραγούδια της εποχής της, όπως μας έλεγε. Cat Stevens, Neil Young, Carole King. Και λάτρευε φανατικά τον Βowie. Aυτά ήταν τα πρώτα μου ακούσματα.

ελc: Πού θα ήθελες να σε οδηγήσει το μουσικό σου μονοπάτι; Τι στίγμα θα ήθελες να αφήσεις ως τραγουδοποιός και ποιες κακοτοπιές να αποφύγεις;
Ε.Κ.:
Ιδανικά θα ήθελα, ωριμάζοντας μουσικά, να διατηρήσω την έμπνευση της νεαρής ηλικίας. Θα ήθελα επίσης να προσπαθήσω να παίξω τη μουσική μου και εκτός συνόρων και νιώθω ότι αυτό αν είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα, αλλιώς δε θα γίνει ποτέ. Επίσης, θα ήθελα να αποφύγω να βγάλω ένα τραγούδι ή έναν δίσκο από πίεση ή από ματαιοδοξία. Θέλω να υπάρχει σκοπός και ειλικρίνεια στη μουσική μου.

irene

ελc: Πόσο σε επηρεάζει η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ποιες είναι οι σκέψεις σου για όλα αυτά που γίνονται;
Ε.Κ.:
Με τρομάζει πολύ η ανεργία και η έλλειψη ευκαιριών και προοπτικής που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της ηλικίας μου στη χώρα μας. Παντού γύρω μου ακούω ανθρώπους που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν και αυτοί είναι οι καλύτεροι, άνθρωποι με σπουδές και μεγάλες δυνατότητες, που η Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορεί να τους κρατήσει. Και επίσης με απογοητεύει ο τρόπος αντιμετώπισης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων από το κράτος. Οι εικόνες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων στις ουρές, οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης… Δεν είναι δυνατόν να μείνεις ανεπηρέαστος από όλα αυτά. Πολύ περισσότερο όταν είσαι καλλιτέχνης.

ελc: Αγαπημένος στίχος που νιώθεις ότι γράφτηκε για σένα και σε συγκινεί πάντα;
Ε.Κ.: «I never loved nobody fully always one foot on the ground and by protecting my heart truly I got lost in the sounds», Regina Spektor.

ελc: Ποιο τραγούδι μουρμουρίζεις συνεχώς αυτές τις ημέρες;
Το FourFiveSeconds της Rihanna, του Paul McCartney και του Kanye West. Είναι πολύ κολλητικό!

 –

Info: Η Ειρήνη Σκυλακάκη παρουσιάζει το Σάβατο 21 Μαρτίου μαζί με την πολυμελή μπάντα της το νέο της δίσκο «Before Dawn» στο Fuzz club.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας