”holy purple”: Το νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα της Ανδρονίκης Μαραθάκη σε ψηφιακή μορφή

holy purple

Ο ιστότοπος ανοίγει στις 20 Απριλίου και έως τις 30 Απριλίου θα μπορεί να δέχεται ηχογραφήσεις από τους θεατές-χρήστες του

Φωτογραφίες: © Κωστής Καλλιβρετάκης

Το ”holy purple” είναι το νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα της Ανδρονίκης Μαραθάκη, ένα έργο που φέρει 4 μορφές. Την Τρίτη 20 Απριλίου μέσα από τον ιστότοπο www.holypurple.com ενεργοποιείται η ψηφιακή του μορφή υπό τον τίτλο ”gardening the holy purple” με σκοπό να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες «φωνές» – καταγραφές από τους χρήστες και θεατές που θα την επισκεφτούν. Η συνέχεια με τις υπόλοιπες μορφές θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες παρουσίασης των παραστατικών τέχνών.

Το ψηφιακό έργο αναπτύσσεται μέσα από το «διαζύγιο» ψηφιακού-φυσικού κόσμου και παρουσίας-απουσίας. Υπαινίσσεται την ανθρώπινη ζωή μέσα από έναν κοινό τόπο φωνών που δημιουργεί. Φωνών αποσπασμένων που ψιθυρίζουν, βγάζουν επιφωνήματα, λαχανιάζουν, αναπνέουν, κραυγάζουν και σιωπούν. Αναζητεί οτιδήποτε το ζωντανό σε ό,τι σχετίζεται και κοινωνεί το παρελθον του, διαμορφώνοντας κοινό τόπο με αλλους και αποτελεί μία εφαρμογή της χορογραφικής έρευνας γύρω από το πώς μπορεί ένα έργο χορού να υπάρχει στο ψηφιακό χώρο.

Ο ιστότοπος ανοίγει στις 20 Απριλίου και έως τις 30 Απριλίου θα μπορεί να δέχεται ηχογραφήσεις από τους θεατές-χρήστες του ιστότοπου.

«Επειδή τίποτα δεν μπορεί να πυκνώσει και να διασταλεί προς τα εμπρός αν δεν διαθέτει τη δυνατότητα να πάει και προς τα πίσω, κάτι σαν μια ζυγαριά, φαντάζομαι ένα μέλλον να πατάει πάντα σε γενεές. Πάω πίσω λοιπόν στα βασικά του ανθρώπου. Μέσα από το τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αντίληψη και επεξεργάζεται παρελθόν και παρόν, εικονικό και πραγματικό, μέσα από τις αλληλοεπικαλύψεις αισθήσεων και σχέσης με τον κόσμο, εντοπίζω ένα μέλλον στη φύση του χορευτή: στη συνεχή του συνδιαλλαγή με το μεσοδιάστημα ή κενό και στο σθένος του απέναντι στο φόβο του να μην μείνει για πάντα εδώ,στο ίδιο σημείο», αναφέρει η Ανδρονίκη Μαραθάκη.

holy purple

hiding in holy purple – έργο χορού με σκηνική παρουσία

gardening the holy purple – ψηφιακό έργο

turning in holy purple – εγκατάσταση

jumping in holy purple – εργαστήριο χορού

Αυτές οι τέσσερις μορφές, αλλά και τα ενδιάμεσα κενά που αυτές δημιουργούν, συνθέτουν ένα πλέγμα, μια τεχνολογία σχέσεων. «Πλέκουν» επίσης το παρελθόν με ότι μοιάζει για μέλλον και εικάζουν για πιθανά σημεία επαφής, σημεία επικοινωνίας σχέσεων αποσπασμένων, ετεροχρονισμένων, με απόσταση ανάμεσά τους και άλλων που συγκρούονται.

Πού; Πάνω σε εδάφη που δείχνουν ασταθή και μεταβάλλονται. Μία εικαστική πλατφόρμα που αλλάζει κλίση με τις όποιες μετατοπίσεις των ανθρώπων, ένας ψηφιακός τόπος που οργανώνεται από φωνές τους και μία χορογραφική πρακτική που αναπτύσσεται από τις σχέσεις του Σώματός τους.

Σε τέτοια «τοπία» το ”holy purple” κάνει εικασίες σήμερα για τη φύση του ανθρώπου, τη φύση του «χορού» του και αυτή ενός καλλιτεχνικού έργου (χορού). Μέσα από την ιδιαιτερότητα του χορευτή και τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος νοεί, βιώνει, εκπαιδεύεται, παρατηρεί και κατ’ επέκταση ερευνά τον κόσμο, το ”holy purple” μοιράζεται τρόπους επεξεργασίας ως ευκαιρίες για αναδιατάξεις και μεταμορφώσεις. Ως δυνατότητες συσχετισμένες, αλλά όχι κατευθυνόμενες για να μεθοδεύσουν γνώση.

holy purple

Τον Απρίλιο 2021 η ομάδα μοιράζεται την τελική φάση προβών του έργου με σκηνική παρουσία σε έναν δημόσιο χώρο με σκοπό την κινηματογράφηση του | hiding in holy purple. Παράλληλα συμπεριλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων-συζητήσεων πάνω στην πλατφόρμα | turning in holy purple και ενεργοποιεί την ψηφιακή του μορφή από τις 20 έως και τις 30 Απριλίου όπου οι θεατές-χρήστες μπορούν να ενημερώνουν περεταίρω το έργο με την ηχογράφηση των δικών τους φωνών στο www.holypurple.com | gardening the holy purple.

Συντελεστές

Κάντυ Καρρά & Λουκιανή Παπαδάκη (έρευνα και ερμηνεία)
Λάμπρος Πηγούνης (σύνθεση ήχου και ηχητικός προγραμματισμός)
Νύσος Βασιλόπουλος (φωτιστικό περιβάλλον)
Φίλιππος Βασιλείου (επιμέλεια πλατφόρμας)
Στεριανή Τσιντζιλώνη (έρευνα και δραματουργία)
Ραλλού Αβραμίδου (επικοινωνιακές πρακτικές)
Γιάννης Κρανιδιώτης (ηχητικός προγραμματισμός ιστότοπου και εικαστική επιμέλεια ιστότοπου)
Ευτυχία Λιάπη (σχεδιασμός αφίσας)
Αλέκος και Χρήστος Μπουρελιάς (κινηματογραφική απόδοση)
Nick Strauss Klein-feldenkraisproject (Feldenkrais Method guidance)

Delta-Pi Productions (οργάνωση παραγωγής)
Ανδρονίκη Μαραθάκη (έρευνα και χορογραφία)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.