Γιατί ερωτευόμαστε ξανά τα ρομαντικά μυθιστορήματα;

Η ρομαντική μυθοπλασία «ζει τη στιγμή της» και φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Ο κόσμος έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ να κρατηθεί από τη σιγουριά του καλού και αναζητά κάτι παρήγορο, αγνό και κλασικό για να αποδράσει, τη στιγμή που χίλια τρομερά συμβαίνουν γύρω του

Το διάβασμα μοιάζει συχνά με μια χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει, σε ταξιδεύει μακριά από την πραγματικότητα, μακριά από αγωνίες, φόβους και καθημερινά άγχη. Με ένα καλό βιβλίο δραπετεύεις, χάνεσαι, ταξιδεύεις σε έναν κόσμο που οι πανδημίες και οι αρρώστιες δεν έχουν θέση. Το κακό, οι παγίδες, οι δυσκολίες και τα εμπόδια βρίσκονται εκεί μόνο για να στήσουν το θεατρικό σκηνικό. Η έντονη πλοκή, η συγκίνηση, ο έρωτας πρωταγωνιστούν στο κέντρο της σκηνής. Η ρομαντική μυθοπλασία «ζει τη στιγμή της» και φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Χάρη σε μια πανδημία που έστειλε πολλούς αναγνώστες να αναζητήσουν feel good ιστορίες, τα ρομαντικά μυθιστορήματα έχουν βρει τον δρόμο τους. Ο κόσμος έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ να κρατηθεί από τη σιγουριά του καλού και αναζητά κάτι παρήγορο, ενίοτε και κλασικό για να αποδράσει, τη στιγμή που χίλια τρομερά συμβαίνουν γύρω του. Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στη σημερινή μας εποχή που πραγματικά εκείνη η μοναδική αίσθηση της δυνατότητας είναι αναγκαία.

Εδώ βρίσκεται άλλωστε και μια από τις βασικές παραμέτρους που έδωσαν ταχύτητα, σχεδόν με την μορφή ανάφλεξης, στις ρομαντικές ιστορίες, σε ρομαντικά μυθιστορήματα με ιστορίες που σε αφήνουν να νιώσεις άνετα ανάμεσα σε ήρωες που μοιάζουν αληθινοί και ανθρώπινοι με σκοτεινές και φωτεινές πλευρές, ιδιότητες που συμπαθείς και αντιπαθείς.

Οτιδήποτε ροζ, φθηνό και πολύ ελαφρύ, δανεικά μια άλλης εποχής μπορεί να μην έχει εξαφανιστεί, έχει ωστόσο μειωθεί. Οι σύγχρονες αναγνώστριες και αναγνώστες αντιστέκονται. Παρωχημένα θέματα του παρελθόντος, και αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων, συχνά εγκαταλείπονται. Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αναγνωστική στροφή: στη συνειδητοποίηση ότι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα μπορεί να είναι ταυτόχρονα αισθαντικό αλλά και ενδυναμωτικό, περιπετειώδες, μυστηριώδες ή γιατί όχι και βιογραφικό. Tα ρομαντικά μυθιστορήματα κυκλοφορούν σε πολλά υποείδη: σύγχρονα, ιστορικά, ερωτικά, παραφυσικά, πνευματικά, με αγωνία. Και αν περιηγηθεί κανείς στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, μπορεί να βρει μια πολύ πιο μεγάλη γκάμα χαρακτήρων και συγγραφέων μέσα σε αυτές τις κατηγορίες απ’ ότι τα τελευταία χρόνια. Οι queer ήρωες στις ρομαντικές ιστορίες δεν είναι, σίγουρα, κάτι καινούργιο.

Μια μεγάλη λοιπόν βεντάλια περιεχομένου για όλους. Αρκεί να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πλοκή, με συναρπαστικούς ήρωες και γλαφυρή γραφή. Και τις περισσότερες φορές ένα καλό, ελπιδοφόρο τέλος. Ξέρουμε πώς θα τελειώσει ένα ρομαντικό μυθιστόρημα. Και τη σημερινή εποχή, αγαπάμε το comfort food όχι επειδή μας εκπλήσσει, αλλά επειδή μας κάνει να νιώθουμε έτσι. Και τα Romance Βιβλία, έτσι μας κάνουν να νιώθουμε.

Το βιβλίο του André Aciman “Call Me by Your Name”  είναι η ιστορία ενός ξαφνικού και ισχυρού ρομάντζου που αναπτύσσεται μεταξύ ενός έφηβου αγοριού και ενός φιλοξενούμενου της οικογένειάς του μετά τη γνωριμία τους κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στην έπαυλη των γονιών του στην ιταλική Ριβιέρα. Ο καθένας τους είναι απροετοίμαστος για τις συνέπειες της έλξης τους, αλλά σύντομα η έλξη, η γοητεία και η επιθυμία του ενός για τον άλλον εντείνουν το πάθος τους και δοκιμάζουν το φορτισμένο έδαφος ανάμεσά τους. Απερίσκεπτα, οι δυο τους οδεύουν προς το μοναδικό πράγμα που και οι δυο φοβούνται ότι μπορεί να μην ξαναβρούν ποτέ πραγματικά: την απόλυτη οικειότητα. Πρόκειται για ένα κλασικό έργο και μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης της εποχής μας.

Χρειαζόμαστε αντιήρωες και αληθοφανείς χαρακτήρες

Οι αναγνώστες θέλουν να κάνουν μια νοερή βόλτα και να ζήσουν τρελές, φανταστικές εμπειρίες – αλλά μέσα από το βλέμμα βαθιά ανθρώπινων χαρακτήρων. Οι αντι-ήρωες είναι πιο σημαντικοί από ποτέ, όπως και η ιδέα των συνηθισμένων, καθόλου τέλειων ανθρώπων που παρασύρονται σε εξαιρετικές και απροσδόκητες εμπειρίες. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στις ημέρες που διανύουμε υπάρχει ανάγκη για χαρακτήρες στους οποίους μπορούν οι αναγνώστες να δουν κομμάτια του εαυτού τους, θέλουν να νιώθουν ότι οι πράξεις και τα συναισθήματα αυτών των χαρακτήρων είναι πράγματα που μπορούν εύκολα να φανταστούν ότι βιώνουν οι ίδιοι.

Αυτό συμβαδίζει με την εγκατάλειψη πολλών παρωχημένων θεμάτων που κυριαρχούσαν στις ρομαντικές ιστορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ποικιλομορφία στην ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, και αυτό σημαίνει ότι το παλιό δίπολο ισχυρός άνδρας/αδύναμη γυναίκα έχει τελειώσει.

Οι εμπειρίες καθηλωτικής ανάγνωσης κυριαρχούν σε πρώτο πρόσωπο, και ενεστώτα χρόνο για τα περισσότερα είδη. Όλα συμβαίνουν εδώ και τώρα. Όχι στο παρελθόν, ούτε σε ένα δυστοπικό και ακατονόητο μέλλον. Οι σημερινοί αναγνώστες θέλουν απλή, εύπεπτη γραφή, και η πλοκή να διαθέτει δράση και ρυθμό. Eξαιρετικά παραδείγματα το βιβλίο της Σάλλυ Ρούνεϋ «Όμορφε κόσμε, πού είσαι» και της Elena Armas “The American roommate experiment”.

Στο νέο βιβλίο της Sally Rooney, συναντάμε την Άλις, τον Φίλιξ, την Αϊλίν και τον Σάιμον. Ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, εξαπατούν ο ένας τον άλλο, σμίγουν, χωρίζουν. Αυτά είναι τα κεντρικά πρόσωπα του «Όμορφε κόσμε, πού είσαι»: νέοι που ερωτεύονται λάθος ανθρώπους, φίλοι που χάνονται και ξανασμίγουν, μαλώνουν, τα ξαναβρίσκουν και προβληματίζονται για το σεξ, τις σχέσεις τους, ολόκληρο τον κόσμο. Αλλεπάλληλοι υπαρξιακοί και σωματικοί κλονισμοί μέσα σε έναν διόλου «φωτεινό» κόσμο που τον μαστίζουν θέματα, όπως η δυσμενής παγκόσμια πολιτική κατάσταση, το μεταναστευτικό, το κλιματικό breakdown.

Από τη συγγραφέα του βραβευμένου με το Goodreads Choice Award “The Spanish Love Deception”, Elena Armas, η πολυαναμενόμενη συνέχεια με τη Ρόζι Γκράχαμ και τον Λούκας Μάρτιν “The American roommate experiment”, οι οποίοι αναγκάζονται να μοιραστούν ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Η Ρόζι Γκράχαμ μόλις παραιτήθηκε από την καλοπληρωμένη δουλειά της για να επικεντρωθεί στη μυστική της καριέρα ως συγγραφέας ρομαντικών βιβλίων. Λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο διαμέρισμά της, θα μετακομίσει στο σπίτι της καλύτερής της φίλης Λίνας, ενώ εκείνη λείπει από την πόλη. Αλλά η Ρόζι δεν ξέρει ότι η Λίνα έχει ήδη δανείσει το διαμέρισμά της στον ξάδερφό της, Λούκας. Και κάπως έτσι μια ιδιότυπη, απολαυστική και ανάλαφρη ιστορία αγάπης θα ξεκινήσει.

Tik Tok – ο νέος Βασιλιάς της επικοινωνίας των Romance ιστοριών

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Romance Book Buyer Report της Nielsen οι αγοραστές ρομαντικών βιβλίων γίνονται όλο και νεότεροι – με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, από 44 που ήταν πριν από μερικά χρόνια ενώ ταυτόχρονα, το 44% αυτών των αναγνωστών είναι ηλικίας 18-44 ετών, το οποίο περιλαμβάνει την πολυπόθητη δημογραφική ομάδα των Millennials και της Gen Z.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής στους αναγνώστες της γενιάς Z οφείλεται στο BookTok, μια υποκοινότητα στο TikTok για τη σύσταση, την κριτική και τη συζήτηση βιβλίων. Οι πωλήσεις για συγγραφείς των οποίων τα βιβλία έχουν γίνει viral στο TikTok είχαν φτάσει τα 12,5 εκατομμύρια το 2022, από τον Ιούλιο, σύμφωνα με την NPD BookScan, μια υπηρεσία δεδομένων που παρακολουθεί τις πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ. Και από τον Απρίλιο, σχεδόν το 41% των παγκόσμιων χρηστών του TikTok ήταν μεταξύ 18 και 24 ετών – με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς να είναι γυναίκες, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες.

Αν ρωτήσουμε σήμερα μια νέα γυναίκα ή και μια έφηβη τι διάβασε πρόσφατα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει αναφορά σε τρία ονόματα: Colleen Hoover, Elena Armas και Emily Henry. Η Colleen Hoover είναι ιδιαίτερα έμπειρη στο να γνωρίζει πώς να συνδεθεί με τους θαυμαστές της. Είναι χρήστης του TikTok, επικοινωνώντας τακτικά με τους σχεδόν 950.000 οπαδούς της. Η Emily Henry έχει επιλέξει μια άλλη προσέγγιση, αφήνοντας τον χώρο στους αναγνώστες – δίνοντάς της μια σχεδόν μυθική παρουσία στην πλατφόρμα.

«Η Gen Z είναι η αγαπημένη μου από όλες τις γενιές για πολλούς λόγους, και η αγάπη τους για το διάβασμα είναι ένας από τους πολλούς», έχει δηλώσει η Hoover σε συνέντευξή της.

Οι ήρωες στις ρομαντικές ιστορίες ακόμα και όταν στραπατσάρονται, ματώνουν, πονάνε, χωρίζουν, προσβάλλονται, διαθέτουν μια αδιόρατη πηγή δύναμης μέσα τους, μια λάμψη όχι τρομακτική και απρόσιτη αλλά σαν εκείνη που νιώθεις συχνά όταν είσαι ερωτευμένος, όταν φτιάχνεις μια ζεστή κούπα καφέ το πρωί και κοιτάς έξω από το παράθυρό σου ή όταν κουρασμένος γυρνώντας με το τρένο από τη δουλειά σου θα ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι. Έτσι κάπως απλά και ανθρώπινα, σε κάνουν και αυτές οι ρομαντικές ιστορίες να νιώσεις. Ότι έριξες έστω και μια ματιά προς την πιθανότητα, προς τον μικρό δικό σου παράδεισο.

Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις βιβλίων Romance στο public.gr και επιλέξτε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα ρομαντικών βιβλίων

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.