Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]
Εκτός από υλικά, τα βασικά πράγματα που χρειάζεται να διαθέτεις, όταν αποφασίσεις να «μπεις» στην κουζίνα σου, είναι όρεξη και φαντασία. Είναι επίσης βασικό να δεχτείς εκ των προτέρων ότι θα λερώσεις την κουζίνα, ή καλύτερα, επιβάλλεται να τη λερώσεις. Τα ρήματα μαγειρεύω, λερώνω και καθαρίζω πάνε πακέτο με τον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού.
Αν συστηματικά θέλεις να αποφεύγεις την όλη διαδικασία, τότε μάλλον χάνεις τη χαρά και την απόλαυση που ακολουθεί όταν δημιουργείς το δικό σου φαγητό ή σνακ. Φτάνεις στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα και αποφασίζεις να ετοιμάσεις, κάτι εύκολο όπως είναι μια μακαρονάδα. Για καλή σου τύχη, έχεις κάποια λίγα υλικά στο ψυγείο και, σχεδόν πάντα, είναι πιο νόστιμη από ότι περιμένεις. Ο κύριος λόγος αυτής της νοστιμιάς είναι ότι έχεις αφιερώσει προσωπικό χρόνο και ενέργεια που τελικά εκτιμάς και απολαμβάνεις περισσότερο από το να είχες παραγγείλει, για άλλη μια φορά, από κάποιο ταχυφαγείο. Όλα στη ζωή μας νοηματοδοτούνται εντελώς διαφορετικά, όταν επιλέγουμε να προσθέσουμε προσωπική προσπάθεια.
Τα ζυμαρικά μπορούν να είναι μια άκρως εύκολη και νόστιμη επιλογή για φαγητό, πόσω μάλλον όταν οι απαιτήσεις δεν είναι πολύ υψηλές. Χαρακτηριστικής απλότητας, ενθουσιασμού και φαντασίας είναι η σκηνή της εξαιρετικής ταινίας The Apartment (Bill Wilder, 1960) όπου ο πρωταγωνιστής C.C. Baxter (Jack Lemmon) μαγειρεύει για τη γυναίκα της καρδιάς του Fran Kubelik (Shirley Maclaine), ζυμαρικά τα οποία σουρώνει με μεγάλη δεξιότητα χρησιμοποιώντας μια ρακέτα του τένις, ακούγοντας ταυτόχρονα όπερα και όλα αυτά να εκτυλίσσονται στην πολύ μικρή κουζίνα του διαμερίσματός του στη Νέα Υόρκη.
Άλλη καταπληκτική σκηνή είναι της κλασικής ταινίας Goodfellas (Martin Scorsese, 1990) όπου τα μέλη μιας ομάδας, εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή, και έχουν την προετοιμασία του φαγητού ως τη δική τους απόδραση. Ο Paulie (Paul Sorvino) κόβει με χειρουργική ακρίβεια μια σκελίδα σκόρδου χρησιμοποιώντας ένα ξυράφι υπό τους ήχους του εξαίρετου τραγουδιού Beyond the sea (Bobby Darin, 1958), στιγμή που αποτελεί μια διακριτική υπενθύμιση του παρελθόντος του εγκληματία και της ποινής. Ο Vinnie (Charles Scorsese) είναι υπεύθυνος για την παρασκευή της σάλτσας ντομάτας που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει χοιρινό κρέας καθώς και αρκετά κρεμμύδια. Το άλλο μέλος, ο Johnny Dio (Frank Pellegrino), αναλαμβάνει να μαγειρεύει τα κρέατα με μεγάλη μαεστρία. Η πληθωρική περιγραφή της προετοιμασίας του φαγητού καθώς και των πολυτελών υλικών από τον βασικό χαρακτήρα Henri Hill (Ray Liotta) είναι παραπάνω από εντυπωσιακή. Κάθε μέρα, το δείπνο ξεκινάει με ένα πιάτο ζυμαρικά για να το ακολουθήσει ένα πιάτο με γευστικό κρέας ή ψάρι.
Ίσως η πιο χαρακτηριστική και ρομαντική σκηνή είναι αναμφισβήτητα στην ταινία κινουμένων σχεδίων Lady and The Tramp (Walt Disney, 1955) όπου οι πρωταγωνιστές φτάνουν στον εξωτερικό και βοηθητικό χώρο ενός εστιατορίου όπου μοιράζονται ένα πιάτο με σπέσιαλ σπαγγέτι με κεφτεδάκια υπό τους ήχους του τραγουδιού Bella Notte (Sonny Burke, Peggy Lee 1955) που δημιουργήθηκε ειδικά για την ταινία. Το αναπάντεχο φιλί, τρώγοντας το ίδιο σπαγγέτι, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα, στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων, και είναι αυτό που αγαπάμε περισσότερο κάθε φορά που βλέπουμε την ταινία.
Η προετοιμασία καθώς και η κατανάλωση φαγητού με κοντινούς και αγαπημένους ανθρώπους είναι στιγμή μοναδική. Η όλη διαδικασία είναι μια εμπειρία, και είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να τη ζει και να την εξυψώνει. Παρακάτω θα διαβάσεις μια νόστιμη συνταγή για ζυμαρικά παντρεμένα με κάποια νόστιμα υλικά.
Προετοιμασία 15 λεπτά, μαγείρεμα 20 λεπτά, μερίδες 4-5
Υλικά
500gr ζυμαρικά της επιλογής σου
3 φρέσκα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
100gr φρέσκο σπανάκι
100gr-120gr λιαστή ντομάτα
10gr κουκουνάρι
30gr κάπαρη
80gr jamon ( ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σου)
200gr τυρί mascarpone
50ml ελαιόλαδο (επιπλέον αν χρειάζεται)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ακολουθώ τις οδηγίες για το βράσιμο των ζυμαρικών.
Ταυτόχρονα, καθαρίζω και πλένω καλά τα φρέσκα κρεμμύδια και το σπανάκι.
Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου και κόβω σε μέτρια κομμάτια το σπανάκι και τις λιαστές ντομάτες.
Τοποθετώ ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και παράλληλα κόβω το jamon σε μέτρια κομμάτια. Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, τοποθετώ μέσα το αλλαντικό και το μαγειρεύω για περίπου 1 λεπτό. Αφαιρώ τα κομμάτια jamon από το τηγάνι και τα τοποθετώ σε ένα βοηθητικό σκεύος.
Παράλληλα, δυναμώνω την ένταση της εστίας και στο ίδιο τηγάνι (χωρίς να το καθαρίσω) προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και μαγειρεύω για 1-2 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτω τη λιαστή ντομάτα και την κάπαρη και ανακατεύω μαλακά.
Ταυτόχρονα, τοποθετώ τα κουκουνάρια σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτριας έντασης φωτιά και καβουρδίζω για 1-2 λεπτά.
Παράλληλα, σουρώνω τα ζυμαρικά και κρατάω λίγο από το βρασμένο νερό.
Προσθέτω τα ζυμαρικά στο αντικολλητικό τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με το τυρί mascarpone, το φρέσκο σπανάκι, τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω μαλακά.
Αν χρειάζομαι ένα υγρό στοιχείο τότε προσθέτω λίγο από το νερό που κράτησα από το βράσιμο των ζυμαρικών.
Τέλος, προσθέτω το jamon και ανακατεύω μαλακά. Προσθέτω επιπλέον αλάτι ή λίγο ελαιόλαδο αν επιθυμώ.
Σερβίρω αμέσως και απολαμβάνω ζεστά!