Επιστρέφουν στην Ελλάδα 161 κυκλαδικές αρχαιότητες

Μοναδικής αξίας και ομορφιάς κυκλαδικές αρχαιότητες βρίσκουν το νέο τους σπίτι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένα πολιτιστικό νέο διεθνούς απήχησης αναδείχθηκε κατά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο: επιστρέφουν στην Ελλάδα 161 μοναδικής αξίας και ομορφιάς κυκλαδικές αρχαιότητες ιδιωτικής συλλογής. Ως τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα το πρώτο μέρος της συλλογής και θα οργανωθούν δύο μεγάλες εκθέσεις, η μία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η άλλη στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης.

Μόνο τα 15 από αυτά τα αρχαία ωστόσο θα έρθουν στην Αθήνα τον Οκτώβριο για να εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από την 1η Νοεμβρίου και για έναν χρόνο, όπως αναφέρθηκε. Ανάμεσα στις άγνωστες αρχαιότητες, υπάρχουν σπάνια κυκλαδικά ειδώλια, όπως ειδώλιο ύψους 132 εκατοστών και ένα διπλό ειδώλιο που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα μοναδικής αξίας αυτά ειδώλια, έχουν εκτεθεί σε μεγάλες αίθουσες Τέχνης στη Νέα Υόρκη και σε εκθέσεις με θέμα τις ελληνικές αρχαιότητες, ως δάνεια από τον ιδιοκτήτη τους που το όνομά του έχει ήδη διαρρεύσει (δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί), και δεν είναι άλλο από του Αμερικανού μεγιστάνα του real estate και ενεργού μέλους της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, Λέοναρντ Στέρν.

Η μεγάλη αυτή είδηση, αποτέλεσε μέρος της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου: «Παρουσίαση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη του νομοσχεδίου για την Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού».

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής θα παραμείνει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου θα εκτίθεται ως δάνειο για 25 χρόνια (συν 25, δηλαδή 50), με την σαφή επισήμανση όμως, της ιδιοκτησίας τους από το ελληνικό κράτος: ”Hellenic Republic – Ministry of Culture and Sports”, όπως θα αναγράφεται στον χώρο της παρουσίασής τους. Να σημειωθεί επίσης, ότι η εν λόγω συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση από ελληνικής πλευράς.

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με περιουσία που εκτιμάται, σύμφωνα με το Forbes στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Λέοναρντ Στερν έχοντας ενταχθεί από νέος, το 1959, στην επιτυχημένη επιχείρηση ειδών για κατοικίδια του πατέρα του Μαξ Στερν, για να επεκταθεί γρήγορα και στην αγορά ακινήτων, όπου επίσης θριάμβευσε αλλά και στον εκδοτικό τομέα, δημιούργησε μια τεράστια περιουσία ήδη από την ηλικία των 40 ετών.

Εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος το 1938, o Λέοναρντ Στερν είναι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Hartz Mountain Industries, που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ με ακίνητα στο Μανχάταν, το Γουέστσεστερ, τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και το Μέριλαντ. Επιπλέον, ο Όμιλος Hartz έχει μια χρηματοοικονομική δραστηριότητα μέσω της θυγατρικής του ”Industries”, η οποία συμπληρώνει τις δραστηριότητές του στον τομέα των ακινήτων.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2020, όταν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης πληροφόρησε το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού για την επιθυμία του συλλέκτη να εκθέσει και να δωρίσει τη συλλογή του στο μουσείο και διατύπωσε το ερώτημα κατά πόσον το ελληνικό κράτος γνώριζε για τη συγκεκριμένη συλλογή. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, με προσεκτικούς χειρισμούς και επικεφαλής την Υπουργό Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και με τη διαμεσολάβηση του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης (που έχει εδώ και χρόνια συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) και του Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Delaware, κατέληξαν στη συμφωνία ότι η συλλογή θα πρέπει να περάσει στην κυριότητα της Ελλάδας σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο.

Αναφορικά με την νομιμότητα της συλλογής του Στερν πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει συγκροτηθεί προ του 1970, δηλαδή δεν εμπίπτει στους όρους της Σύμβασης της UNESCO για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ΜΕΤ έλεγξε τη νομιμότητα των τίτλων κτήσης της συλλογής και δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι στην περίπτωση της συλλογής Στάινχαρτ η ελληνική πλευρά κατάφερε να αποδείξει νομικά ότι μόνο 47 από τα εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.