Μέσα σε μόλις εφτά λεπτά, δύο διαρρήκτες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη ληστεία στη σύγχρονη ιστορία του Λούβρου, αποσπώντας κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας που ανήκαν κάποτε στον Ναπολέοντα και τις αυτοκράτειρές του. Το Παρίσι είναι σοκαρισμένο.
Το πρωί της Κυριακής, στις 9:30, μόλις μισή ώρα αφότου το μουσείο είχε ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, δύο κουκουλοφόροι σκαρφάλωσαν με τη βοήθεια ενός μηχανικού ανυψωτήρα στη νότια πρόσοψη του Λούβρου, ακριβώς πάνω από τον Σηκουάνα στην Αίθουσα του Απόλλωνα όπου εκτίθεται η περίφημη συλλογή των βασιλικών κοσμημάτων και διαμαντιών του στέμματος.
Με τροχούς έσπασαν ένα παράθυρο, ενεργοποιώντας τους συναγερμούς, και εισέβαλαν στο χρυσοποίκιλτο δωμάτιο. Μέσα σε δευτερόλεπτα, συνέτριψαν δύο προθήκες και άρπαξαν οκτώ αντικείμενα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κλεμμένα κοσμήματα περιλαμβάνουν: ένα διάδημα, περιδέραιο και μονό σκουλαρίκι από ζαφείρια, συνδεδεμένα με τις βασίλισσες του 19ου αιώνα Μαρία-Αμελί και Ορτάνς, ένα σετ περιδέραιο και σκουλαρίκια από σμαράγδια που ανήκαν στη Μαρία-Λουίζα, δεύτερη σύζυγο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, μια καρφίτσα-λειψανοθήκη, το διάδημα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, συζύγου του Ναπολέοντα Γ΄, και τη μεγάλη corsage καρφίτσα της Ευγενίας, ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κοσμήματα του 19ου αιώνα. Κατά τη διαφυγή τους, οι δράστες έριξαν και εγκατέλειψαν το στέμμα της Ευγενίας, το οποίο είχε δημιουργηθεί για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού του 1855 και είναι στολισμένο με 1.354 διαμάντια και 56 σμαράγδια. Το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένα δεύτερο πολύτιμο αντικείμενο «χάθηκε ή εγκαταλείφθηκε κατά τη διαφυγή των δραστών», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιο ήταν. Το αντικείμενο εντοπίστηκε κατεστραμμένο έξω από το μουσείο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η ληστεία διήρκεσε λιγότερο από επτά λεπτά. Οι δράστες κατέβηκαν ξανά τη σκάλα, επιβιβάστηκαν σε δύο ισχυρά σκούτερ όπου τους περίμεναν συνεργοί, και εξαφανίστηκαν μέσω του παραποτάμιου δρόμου.
Ένα σενάριο βγαλμένο από ταινία
«Μοιάζει με σκηνή από ταινία», δήλωσε ο δήμαρχος του κεντρικού Παρισιού Αριέλ Βέιλ, επισημαίνοντας ότι η ληστεία έγινε εν ώρα λειτουργίας, μπροστά σε εκατοντάδες επισκέπτες. «Δεν πρόκειται απλώς για αντικείμενα αξίας. Πρόκειται για σύμβολα της Ιστορίας μας».
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «επίθεση στην πολιτιστική μας κληρονομιά» και δεσμεύτηκε πως «τα έργα θα ανακτηθούν και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Το Λούβρο, που υποδέχτηκε 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2024, παρέμεινε κλειστό όλη την ημέρα, «για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να διατηρηθούν ίχνη και στοιχεία για την έρευνα», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του μουσείου.

Η «υπογραφή» επαγγελματιών και τα ερωτήματα που εγείρονται
Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, χαρακτήρισε τη ληστεία «μεγάλη, εξαιρετικά οργανωμένη επιχείρηση», με «την υπογραφή έμπειρων εγκληματιών», λόγω της ακρίβειας και της ταχύτητάς της. Το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαίωσε ότι πέντε υπάλληλοι βρίσκονταν κοντά στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της διάρρηξης και ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επισκεπτών.
Κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι το προσωπικό δέχθηκε απειλές από τους ληστές. Κατά τη διαφυγή τους, οι δράστες έριξαν και εγκατέλειψαν δύο αντικείμενα, ανάμεσά τους το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, στολισμένο με 1.354 διαμάντια και 56 σμαράγδια, το οποίο είχε κατασκευαστεί για την Παγκόσμια Έκθεση του 1855 στο Παρίσι.
Το γεγονός προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπαρκή φύλαξη του σημαντικότερου μουσείου της χώρας, ενώ οι συνδικαλιστές υπενθύμισαν ότι το Λούβρο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, με περιορισμό των επισκεπτών σε 30.000 ημερησίως και πολύ λίγους φύλακες για πάρα πολλές εισόδους.
Ο Μακρόν, μιλώντας εκ νέου το βράδυ της Κυριακής, τόνισε ότι οι επικείμενες ανακαινίσεις του μουσείου θα περιλαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας: «Θα αποτελέσουν εγγύηση για τη διατήρηση και προστασία όσων συνιστούν τη μνήμη και τον πολιτισμό μας.»
Στην ιστορία του Λούβρου υπάρχουν και άλλες κλοπές: από τη διάσημη κλοπή της «Μόνα Λίζα» το 1911 από τον Βιντσέντζο Περούτζια μέχρι την εξαφάνιση του διαμαντοστόλιστου ξίφους του Καρόλου Ι΄ το 1976, το μουσείο έχει υπάρξει επανειλημμένα σκηνικό εγκλημάτων που αγγίζουν τη σφαίρα του μύθου.
Η χθεσινή ληστεία όμως, μέρα μεσημέρι, στην καρδιά του Παρισιού, με την ακρίβεια κινηματογραφικού σχεδίου και λάφυρα που δεν μπορούν να πωληθούν, μοιάζει περισσότερο με δήλωση θράσους απέναντι στην ίδια την ιστορία αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτιστική μνήμη.
Με πληροφορίες από τους New York Times.
