Διαβάζουμε για να ζούμε καλύτερα

Βιβλία που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη χαρίζοντάς μας μικρές δόσεις γνώσης και σοφίας

Υπάρχουν τα βιβλία εκείνα που μας «ταξιδεύουν», άλλα που μας συγκινούν και άλλα που μας χαρίζουν στιγμές γέλιου. Υπάρχουν όμως και τα βιβλία που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη χαρίζοντάς μας μικρές δόσεις γνώσης και σοφίας.

«Όταν το σώμα λέει όχι», «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα», ”Little things” και «Η τέχνη της καλής ζωής. 52 συμβουλές για την ευτυχία». Αυτοί είναι οι σχετικοί τίτλοι που ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε για ν’ αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να κάνετε την ευτυχία καθημερινή υπόθεση.

 

 

[ 1 ]

Όταν το σώμα λέει όχι – Gabor Maté | Εκδόσεις Key Books

 

 

«Eίναι χαρά και τιμή μου να προσφέρω στον αναγνώστη τις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης, οι οποίες επανα-επιβεβαιώνουν τα ένστικτα της αρχαίας σοφίας. Aυτός ήταν και ο πρωταρχικός μου σκοπός γράφοντας το βιβλίο.»

Στο διεθνές bestseller «Όταν το σώμα λέει όχι» ο Gabor Maté εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες – και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε. Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει -κυριολεκτικά- από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»; Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία: τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν στρες, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων.

Ο γιατρός Gabor Maté είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα.

Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα παρακάτω παρουσιάζοντας τους 7 Κανόνες της Θεραπείας, που μας οδηγούν από το στάδιο της Αποδοχής σε αυτό της Αυτονομίας. Με συμπόνια και σοφία, στο βιβλίο αυτό ο Gabor Maté ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει τον τρόπο ώστε να προφυλάξουμε την υγεία μας.

Γιατρός, περιζήτητος ομιλητής και συγγραφέας πέντε διεθνών bestsellers που πραγματεύονται θεματικές, όπως το τραύμα, τη διάσπαση προσοχής, τους εθισμούς και τη γονεϊκότητα, ο Gabor Maté συνυφαίνει την επιστημονική έρευνα, τις πραγματικές ιστορίες ασθενών του και τις προσωπικές του εμπειρίες για να παρουσιάσει μια νέα οπτική, που ενημερώνει τους ανθρώπους και τους δίνει τη δύναμη να βοηθηθούν στη δική τους θεραπεία.

 

[ 2 ]

Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα – James Clear | Εκδόσεις Ιβίσκος

 

 

«Οι Τέσσερις Νόμοι Αλλαγής Συμπεριφοράς είναι ένα απλό σύνολο κανόνων, με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερες συνήθειες. Οι κανόνες είναι οι εξής: κάντε τη συνήθεια εμφανή, κάντε τη συνήθεια ελκυστική, κάντε τη συνήθεια εύκολη και κάντε τη συνήθεια ικανοποιητική.»

Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι μας, το βιβλίο αυτό μας αποκαλύπτει σίγουρες μεθόδους που θα μας απογειώσουν. Παραθέτοντας έγκυρα πορίσματα της βιολογίας, της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης, ο James Clear, ένας από τους διεθνώς κορυφαίους ειδικούς, μας μαθαίνει με ακρίβεια τις κατάλληλες στρατηγικές για να αποκτήσουμε καλές συνήθειες, να ξεφορτωθούμε τις κακές και να κυριαρχούμε στη συμπεριφορά μας, ώστε να οδηγηθούμε σε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Επιπλέον, στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αληθινές ιστορίες που θα μας εμπνεύσουν, «Χρυσοί Ολυμπιονίκες», βραβευμένοι καλλιτέχνες, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, γιατροί που έσωσαν ζωές και διάσημοι κωμικοί, που όλοι ακολούθησαν τη στρατηγική των μικρών βημάτων για να διακριθούν στον τομέα τους και να κατακτήσουν την κορυφή.

Στο βιβλίο αυτό ο James Clear μας παρουσιάζει τον καλύτερο τρόπο για να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες, μια προσέγγιση αποτελεσματική ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησής μας ή τις αλλαγές που προσπαθούμε να πετύχουμε. Η στρατηγική που προτείνει απευθύνεται σε όποιον αναζητά ένα πρόγραμμα για να βελτιώσει βήμα βήμα τη ζωή του. «Αυτό το βιβλίο θα είναι ο οδηγός σας σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά», μας υπόσχεται. 

 

[ 3 ]

Little Things – Fearne Cotton | Ebury Publishing

 

 

«Ελπίζω πραγματικά να είναι ένα χρήσιμο βιβλίο και να λειτουργήσει ως μια ζεστή αγκαλιά». Με αυτά το λόγια ανακοίνωσε μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram πριν από μερικούς μήνες η Fearne Cotton την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου με τίτλο ΄΄Little Things”.

H διάσημη στη Μεγάλη Βρετανία συγγραφέας και παρουσιάστρια του podcast Happy Place δεν υπογράφει ένα βιβλίο που υπόσχεται να πάρει το στρες για πάντα μακριά από εμάς. Αυτό θα ήταν άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, μη ρεαλιστικό. Αντιθέτως, το βιβλίο της εστιάζει στα μικρά πράγματα, στις μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να το μειώσουμε.

Γεμίζοντας 350 περίπου σελίδες με συμβουλές ειδικών αλλά και προσωπικές ιστορίες της ιδίας και φίλων της, η Fearne Cotton ελπίζει να μας βοηθήσει να βρούμε την ισορροπία και να κάνουμε την ευτυχία καθημερινή υπόθεση.

 

[ 4 ]

Η τέχνη της καλής ζωής. 52 συμβουλές για την ευτυχία – Ρολφ Ντομπέλλι | Εκδόσεις Πατάκη

 

 

«Πριν από μερικά χρόνια άρχισα να συλλέγω διανοητικά εργαλεία για την καλή ζωή. Ήθελα να αποκτήσω πρόσβαση στην πληθώρα των μισοξεχασµένων μοντέλων σκέψης της κλασικής αρχαιότητας καθώς και στις πρόσφατες ιδέες που έχουν προκύψει από την ψυχολογική έρευνα. Αν θέλουμε, μπορούμε να περιγράψουμε αυτό το βιβλίο ως «κλασική φιλοσοφία ζωής για τον 21ο αιώνα».

Χρησιμοποιώ λοιπόν αυτά τα εργαλεία καθημερινά για να ξεπεράσω τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις της ζωής μου. Και δεδομένου ότι η ζωή µου έχει βελτιωθεί σχεδόν από κάθε άποψη (έχω λιγότερα μαλλιά σήμερα και περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπο, αλλά δεν με έχουν επηρεάσει αρνητικά), σας τα συνιστώ με καθαρή συνείδηση: 52 εργαλεία σκέψης που δεν μπορούν να σας εγγυηθούν την καλή ζωή, μπορούν όμως να αυξήσουν τις πιθανότητες να τη ζήσετε.»

Όπως υποστηρίζει ο Ρολφ Ντομπέλλι, εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι συνιστά την καλή ζωή, τι ρόλο παίζει η μοίρα και το χρήμα, αν είναι προτιμότερο να αναζητεί κανείς την ευτυχία ή να αποφεύγει τη δυστυχία. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί στα ερωτήματα αυτά όμως είναι απογοητευτικές επειδή αναζητούμε μία και μοναδική αρχή, έναν και μοναδικό κανόνα. Για να κατανοήσουμε, σύμφωνα με τον ίδιο, τον κόσμο χρειαζόμαστε μια εργαλειοθήκη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σκέψης. 

Μέσα από το βιβλίο αυτό ο Ρολφ Ντομπέλλι μας χαρίζει πολύτιμα εργαλεία σκέψης που θα μας βοηθήσουν να κατακτήσουμε την τέχνη της καλής ζωής.

 

 

Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις βιβλίων στο Public.gr

 

tags / Public

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.