4 βιβλία τρυφερά σαν μια μικρή εξομολόγηση για τη «Γιορτή της Μητέρας»

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας προτείνουμε 4 βιβλία τρυφερά και συγκινητικά, με κεντρικό πρόσωπο τη μητέρα, τη μαμά

Ο άνθρωπος που μας έφερε στον κόσμο και μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα, υμνήθηκε ευρέως από τους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος. Η μητέρα, μάνα, μαμά, συνώνυμο της ασφάλειας, της ανιδιοτελούς αγάπης, της φροντίδας, της αυτοδιάθεσης. Μητέρα, είναι η κάθε γυναίκα, φύλακας άγγελος ενός παιδιού όσα χρόνια κι αν περάσουν και όχι η γυναίκα που θα φέρει απλά ένα παιδί στον κόσμο.

Για πρώτη φορά αναφέρεται η «Γιορτή της Μητέρας» στην αρχαία Ελλάδα, και ήταν η γιορτή της άνοιξης, όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα τη λατρευτική της θέση πήρε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. Η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει πλέον καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως εθνική γιορτή της Μητέρας και ξεκίνησε στις ΗΠΑ, έμπνευση μιας γυναίκας από τη Φιλαδέλφεια της Anna Marie Jarvis. Η Anna Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η Γιορτή της Μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη ως Ημέρα της Μητέρας.

«H μητρική αγάπη είναι το καύσιμο που ωθεί ένα συνηθισμένο άτομο, να καταφέρει το ακατόρθωτο.» ~Marion C. Garretty

 

Με αφορμή λοιπόν τη γιορτή της μητέρας, προτείνουμε 4 βιβλία τρυφερά και συγκινητικά, με κεντρικό πρόσωπο τη μητέρα, τη μαμά. Τα βιβλία αυτά, είναι κατεξοχήν παιδικά, δηλαδή απευθύνονται σε παιδιά για να τους τα αφηγηθούν οι μητέρες σαν μια μικρή εξομολόγηση, κατάθεση, απεριόριστης αγάπης, γι’ αυτό άλλωστε και κουβαλάνε συγκινησιακό φορτίο.

[ 1 ]

Ο μαγικός καθρέφτης – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σαν μέσα από έναν καθρέφτη πραγματοποιείται η µαγική συνάντηση του µωρού µε τη µητέρα του. Μόλις γεννηθεί το παιδί και για τους πρώτους µήνες έχει ανάγκη το βλέµµα της µητέρας του για να χτίσει τον εσωτερικό του κόσµο και κυρίως τον τρόπο που θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του σιγά σιγά. Κάπως έτσι ξεκινά το πρώτο του εσωτερικό ταξίδι, που ανοίγει τον δρόµο για όσα θα ακολουθήσουν.
Σε αυτό το βιβλίο, η ποίηση και το παραµύθι συναντούν την ψυχαναλυτική θεωρία σε ένα βιβλίο για αναγνώστες όλων των ηλικιών.

 

Θυμάσαι εκείνο το βράδυ;
Ήταν μεγάλο το φεγγάρι ψιθύρισε η μαμά στο προσκεφάλι του μπαμπά
Και τότε, σκόνη από τη λάμψη του, κατρακύλησε στην ψυχή της.
Μικρά αστράκια φώτισαν την κοιλιά της
και εσύ, σαν μια μικρή έκρηξη φωτίστηκες.
Και εσύ, σιγά σιγά σαν μικρός θεός,
έπαιρνες με τα χεράκια σου τη σκόνη των αστεριών
και την έκανες σώμα.

Συγγραφέας: Μαριαλένα Σπυροπούλου
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

[ 2 ]

Αγάπη μου – Εκδόσεις Κόκκινο

Ένα λιτό και άκρως συγκινητικό και τρυφερό βιβλίο που πετυχαίνει να περιγράψει με ακρίβεια σε 16 μόλις προτάσεις όλα όσα νιώθει κάθε μητέρα, κινητοποιώντας συναισθήματα με μεγάλη ένταση. Εδώ η μητέρα, σε πρώτο πρόσωπο, μιλάει στο παιδί της και επιτυγχάνει την απόλυτη ταύτιση με τον/την αναγνώστρια.

Η γραφή απλή, κατανοητή δίχως μεταφορές ή παρερμηνείες. Η εικονογράφηση νοσταλγική, θυμίζει λίγο από τα πρώτα μας αλφαβητάρια, «Έλ-λη να έ-να μη-λο» με απόλυτα παιδική διάθεση. Εμπεριέχει μερικές απλές αλλά πολύ θετικές εκφράσεις που κάθε παιδί αξίζει να ακούει και να νιώθει. Μερικές εκφράσεις που ενώ η ουσία τους είναι ριζωμένη μέσα μας από την πρώτη κιόλας στιγμή που τα αγκαλιάσαμε, που συχνά ξεχνάμε να τους πούμε, ή παύουμε να λέμε όταν εκείνα μεγαλώνουν.

 

Είναι ώρα για ύπνο.
Η μαμά του Παύλου τον καληνυχτίζει
με μια αγκαλίτσα.
– Καληνύχτα, αγάπη μου, του λέει.
– Μαμά, πες μου… θα μ’ αγαπάς πάντα;
ρωτά ο Παύλος.
– Ε, αφού ρωτάς, θα σου πω ένα μυστικό…,
του απαντά η μαμά.
Σ’ αγαπώ από τότε που σε γνώρισα, και από πιο πριν.
Σ’ αγαπώ όταν το βλέπεις, κι όταν δεν το βλέπεις.

Κείμενο: Astrid Desbordes
Εικονογράφηση: Pauline Martin
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

 

[ 3 ]

Μαμά – Εκδόσεις Φουρφουρί

Μαμά, εκδόσεις Φουρφουρί

Μαμά. Μια μοναδική λέξη, μια παγκόσμια λέξη. Μια λέξη συνώνυμη με την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανάγκη, την ελπίδα, αλλά και μερικές φορές με την έλλειψη και την απουσία. Υπάρχουν στον κόσμο τόσες πολλές μητέρες, τόσο διαφορετικές, καθεμία για ένα παιδί που γεννιέται. Όμως όταν μια μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της, η εικόνα είναι πάντα η ίδια.

Κάθε σαλόνι και μια διαφορετική ιστορία – συγκινητική, τρυφερή, θλιβερή, μοναχική, αισιόδοξη, δυναμική και πάντα μα πάντα, να πλημμυρίζει αγάπη.

Μια υπέροχη συλλογή πορτρέτων αφιερωμένη στη μία και μοναδική… μαμά. Ένα εξαιρετικό βιβλίο και μια εντυπωσιακή έκδοση.

Συγγραφέας: Helène Delforge
Εικονογράφος: Quentin Gréban

[ 4 ]

Τι υπέροχο πλάσμα θα γίνεις – Εκδόσεις Μεταίχμιο

τι υπέροχο πλάσμα θα γίνεις

Ένα τρυφερό βιβλίο που το συμπεριλαμβάνουμε στην πρότασή μας για εκείνες τις γυναίκες που σύντομα θα γίνουν μητέρες, σαν μια ευχή για αυτή τη δική τους ημέρα, για το πλάσμα που σύντομα θα φέρουν στον κόσμο. Μια στοχαστική γλυκιά ιστορία, δήλωση για τα μικρά παιδιά και τα θαρραλέα, τολμηρά, δημιουργικά και υπέροχα πλάσματα που θα γίνουν. Κάθε σελίδα περιγράφει με τρόπο ρομαντικό και ευαίσθητο το εύρος των δυνατοτήτων και ευχών που κάνει κάποιος κοιτώντας το παιδί του ή ένα μικρό παιδί που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Θα μπορούσε να είναι ένα γράμμα αγάπης του γονιού προς το παιδί του, ή οποιουδήποτε άλλου κοντινού προσώπου προς το παιδί που μόλις ήρθε στον κόσμο ή που έχει τα γενέθλιά του.

Κάθε σελίδα κρύβει μέσα της πολλή αγάπη. Κάθε σελίδα μοιράζει με ένα μαγικό ραβδάκι και μια ευχή, μια προσδοκία για τη ζωή του μικρού παιδιού – δύναμη, ευτυχία, θάρρος, καλοσύνη, γενναιοδωρία. Πανανθρώπινες αγωνίες του γονιού προς το παιδί και αγάπη δίχως όρους, δίχως κανόνες μέτρα και όρια.

«Θα σε κοιτώ, θα με κοιτάς
Και θα χαμογελάω.
Ό,τι και αν γίνεις τελικά
Εγώ θα σε αγαπάω»

H εικονογράφηση ακολουθεί το μελωδικό ρυθμό των λέξεων. Παλ χρωματισμοί και νοσταλγικά vintage σχέδια σαν δανεισμένα από τη δεκαετία του ’60: παιδιά με χρωματιστά μπαλόνια, κοστούμια, αστέρια, φεγγάρια όλα τέλεια συνδυασμένα ώστε να συνθέσουν μία μαγική εικόνα που ακόμα και χωρίς τις λέξεις αφηγείται την αγάπη.

Συγγραφέας: Emily Winfield Martin
Μεταφραστής: Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος: Emily Winfield Martin

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας