Αρωματική τάρτα λεμονιού με εναλλακτικά υλικά και χωρίς ψήσιμο

Μια γλυκιά τάρτα με έντονη γεύση και άρωμα από φρέσκα λεμόνια που δεν περιλαμβάνει ζάχαρη, αλεύρι ή βούτυρο και δεν χρειάζεται ψήσιμο

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Μερικές φορές θέλουμε να γευτούμε μια γλυκιά λιχουδιά, αλλά δεν ξέρουμε ποια ακριβώς λιχουδιά θα ικανοποιήσει τις ορέξεις μας. Οι γευστικοί μας κάλυκες επιθυμούν γενικώς να απολαύσουν κάτι γλυκό γι΄ αυτό και συνήθως καταναλώνουμε ό,τι βρούμε εύκαιρο. Συμβαίνει συνέχεια, γι’ αυτό και στους φούρνους, στα ζαχαροπλαστεία μέχρι και στα περίπτερα υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς γλυκών. Τα τυποποιημένα σνακ είναι μια εύκολη λύση αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη μόνιμη λύση.

Αν είσαι από εκείνους που θέλεις οτιδήποτε τρως, να εμφανίζεται κάπως μαγικά στο πιάτο σου, τότε μάλλον θα σταματήσεις κάπου εδώ την ανάγνωση. Αν όμως έχεις ένα «καλό» μικρόβιο μέσα σου που θέλει να ψαχτεί λίγο παραπάνω με τη διατροφή του, και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει, τότε, ίσως και να διαβάσεις μερικές γραμμές ακόμη. Έχουμε τα περισσότερα πράγματα δεδομένα στη ζωή μας που τελικά καταλήγουμε να μην ασχολούμαστε σε βάθος με κανένα από αυτά. Η διατροφή και με οτιδήποτε επιλέγει κανείς να θρέφει τον οργανισμό του, θα έπρεπε να είναι από τις σημαντικότερες έγνοιες, μιας και επηρεάζει την υγεία του σώματος και του μυαλού.

Αν, αυτή την φορά, επιθυμείς να παρεκκλίνεις από τις κλασικές σου συνήθειες, τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω, σχετικά εύκολη, συνταγή για γλυκιά τάρτα με έντονη γεύση και άρωμα από φρέσκα λεμόνια. Η διαφορά από παρόμοιες συνταγές είναι ότι δεν περιλαμβάνει ζάχαρη, αλεύρι ή βούτυρο και δεν χρειάζεται ψήσιμο.

Wayne Thiebaud

Ένας παραπάνω λόγος για να την παρασκευάσεις, είναι αν έχεις εμμονή με τις γλυκές τάρτες, όπως έχει, μεταξύ άλλων, και ο δημοφιλής Αμερικανός ζωγράφος Wayne Thiebaud, που φέτος γίνεται 101 χρονών! Είναι γνωστός για τα έργα του που απεικονίζουν αντικείμενα ευρείας παραγωγής, όπως τούρτες, τάρτες, παγωτά και hot dog, καθημερινά καταναλωτικά αγαθά δηλαδή που βρίσκουμε σε εστιατόρια και καφετέριες. Χρησιμοποιεί ποικιλία χρωμάτων και τα έργα του συνδέονται συχνά με την pop τέχνη, κυρίως λόγω των αντικειμένων που επιλέγει αλλά και του ύφους που τους δίνει.

Άλλο χαρακτηριστικό των έργων του είναι η έμφαση στη φόρμα και η παρουσία σκιών στα αντικείμενά του που παραπέμπει επίσης σε διαφημιστικά σποτ. Ο Wayne Thiebaud ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική από το 1960, νωρίτερα δηλαδή από τους διάσημους pop καλλιτέχνες Andy Warhol και James Rosenquist. Θεωρείται επίσης πως ίσως να έχει επηρεάσει με το στιλ του την pop τέχνη, αφού είναι προγενέστερος της άνθισής της.


Προετοιμασία 35-40 λεπτά, αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα, μερίδες 7 ατομικές τάρτες 12 cm

Υλικά για τη βάση

300gr λευκά αμύγδαλα

15 βασιλικοί χουρμάδες (μουλιασμένοι)

100gr αποξηραμένη καρύδα (τριμμένη)

λίγο νερό από το μούλιασμα των χουρμάδων

 

Υλικά για την κρέμα λεμονιού

χυμός από 5 φρέσκα λεμόνια (250ml)

ξύσμα από 2 φρέσκα λεμόνια

200ml κρέμα καρύδας

100ml σιρόπι σφενδάμου

2 κσ κορν φλάουρ

1/2κγ κουρκουμάς

Εκτέλεση

Αφαιρώ τον πυρήνα από τους βασιλικούς χουρμάδες και τους τοποθετώ σε ένα μπολ. Ζεσταίνω 500ml νερό και το ρίχνω στο μπολ με τους χουρμάδες. Αφήνω στην άκρη να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια μεταφέρω τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα θρυμματίζω ώσπου να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια και τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.

Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους μεταφέρω στο ίδιο μπολ με τα αμύγδαλα (κρατάω λίγο νερό από το μούλιασμα των χουρμάδων). Χρησιμοποιώ τα χέρια μου και ανακατεύω για να αναμειχθούν καλά τα υλικά, και προσθέτω την αποξηραμένη καρύδα. Σε αυτό το σημείο θα προσθέσω λίγο από το νερό που κράτησα και να ζυμώσω ώστε δημιουργηθεί μια εύπλαστη αλλά σφιχτή μάζα.

Παίρνω μέρος της ζύμης και την ανοίγω με τα δάχτυλα σε κάθε μια από τις ατομικές φόρμες. Συνεχίζω τη διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλη η ζύμη (7 φόρμες των 12cm).

Μεταφέρω τις φόρμες με τη βάση της τάρτας στο ψυγείο για όσο ετοιμάζω την κρέμα λεμονιού.

Πλένω καλά τα λεμόνια και ξύνω 2 από αυτά χρησιμοποιώντας τη λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Στύβω όλα τα λεμόνια, σουρώνω τον χυμό και αφαιρώ τυχόν μικρά κουκούτσια.

Τοποθετώ ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω όλα τα υλικά εκτός από το κορν φλάουρ. Ανακατεύω μαλακά και μόλις ζεσταθεί το μείγμα μου προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά χρησιμοποιώντας το σύρμα. Ανεβάζω τη θερμοκρασία της εστίας ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να βράσει η κρέμα.

Αποσύρω από την εστία και αφήνω για 5-10 λεπτά να κρυώσει η κρέμα λεμονιού.

Αφαιρώ τις βάσεις από το ψυγείο και τις γεμίζω με την κρέμα λεμονιού και ξαναμεταφέρω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Στη συνέχεια αφαιρώ προσεκτικά τις τάρτες από τις βάσεις, διακοσμώ με φρέσκες φράουλες, αποξηραμένη καρύδα ή ξηρούς καρπούς τις αρεσκείας μου, σερβίρω και απολαμβάνω!

Διατηρούνται στην συντήρηση του ψυγείου για 3-4 ημέρες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.