Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ο Χρυσός Διόνυσος στην ταινία «Αρκουδότρυπα» της Χρυσιάννας Παπαδάκη και του Στέργιου Ντινόπουλου

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Τον Χρυσό Διόνυσο κέρδισε η ταινία «Αρκουδότρυπα» της Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου, ενώ το Grand Prix Drama απέσπασε η ταινία ”Aqueronte” του Manuel Munoz Rivas.

 

Βραβεία Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Χρυσός Διόνυσος Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην ταινία «Αρκουδότρυπα» σε σκηνοθεσία Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου

Μια ανεξάρτητη ταινία που μας έκλεψε την καρδιά καταφέρνοντας με τα μέσα που είχε να θίξει σημαντικά ζητήματα παραμένοντας διεισδυτική, αυθεντική και γενναία. Ξεφεύγοντας από τις στερεότυπες καταγραφές της ελληνικής επαρχίας με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στο ελληνικο σινεμά, οι δημιουργοί κέρδισαν ένα μεγάλο στοίχημα.

Μια ταινία με τολμηρές υφολογικές αντιθέσεις, φυσικότητα και πολυπλοκότητα χαρακτήρων, και δύο κεντρικές ηρωίδες που μας κρατάνε σε εγρήγορση παρα τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας. Μέχρι τους τίτλους τέλους, το συναίσθημα αναβλύζει συνεχώς μέσα από μια υπενθύμιση: το σινεμά είχε και θα έχει πάντοτε ανάγκη από αληθινές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες.

Το βραβείο συνοδεύεται από τα έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.

Αργυρός Διόνυσος Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη» στον Αλέξη Κουκιά-Παντελή για την ταινία «Αερολίν»

Για την εξαιρετική καθοδήγηση της ηθοποιού, τον σφικτό ρυθμό και όλα τα στοιχεία που τόσο αβίαστα την συνθέτουν, ξεχωρίσαμε την ταινία που κατάφερε να μας μεταδώσει επιτυχημένα και με χιούμορ, την καθημερινή αγωνία της ηρωίδας για επιβίωση στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, καταλήγοντας τελικά να εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά.

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ, παροχές εργαστηρίου και εργασιών Post Production αξίας 2.500 ευρώ προσφορά της εταιρείας Stefilm, πρωτότυπη μουσική στο επόμενο project του σκηνοθέτη προσφορά της εταιρείας Musou, Crew United Pass, μία 5-ετής δωρεάν συνδρομή, ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Φως εκ φωτός» σε σκηνοθεσία Νεριτάν Ζιντζιρία

Συνθέτοντας ένα βαθιά μυσταγωγικό κόσμο που μέσα από τη χρήση αρχειακού υλικού και τολμηρών κινηματογράφικών επιλογών, συνδιαλέγεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον διαστέλλοντας το χρόνο, ξεχωρίσαμε μια ταινία βαθιά ποιητική και υπαρξιακή.

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα: 3.500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ.

Βραβείο Σεναρίου στους Μιχάλη Μαθιουδάκη και Αλέξη Κουκιά-Παντελή για την ταινία «Αερολίν» σε σκηνοθεσία Αλέξη Κουκιά-Παντελή

Ένα σενάριο που διαχειρίζεται τη φόρμα της μικρού μήκους με απόλυτη επιτυχία και οικονομία, μένοντας συνεπές στον τόνο και την δραματουργική εξέλιξη της ηρωίδας του. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Βραβείο Drama Queer στην ταινία ”Buffer Zone” σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου

Στην ταινία που μας υπενθύμισε ότι πέρα από κάθε τεχνητό ή άλλο σύνορο, η αγάπη πάντα θα αναδύεται ως η απόλυτη κατάφαση ζωής και ελπίδας. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία του Onassis Culture.

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην ταινία «Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ήλιο να Δύει» σε σκηνοθεσία Αστέρη Τζιώλα

Για τον τρόπο που μας προσκαλεί σ’ έναν κόσμο καλοκαιρινής ανεμελιάς με την ποιητική κινηματογράφηση, τη χρήση του φυσικού φωτός και τις αβίαστες παιδικές ερμηνείες, επιλέξαμε μια ταινία που κατορθώνει να αποτυπώσει την μαγεία του καλοκαιριού αλλά και το τέλος της αθωότητας.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Ανδρέα Μάρκου για την ερμηνεία του στην ταινία ”Buffer Zone” σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου

Αποφασίσαμε να απονείμουμε το βραβείο ερμηνείας, σ’ ένα νέο που κατάφερε να αποδώσει την αγωνία του ήρωα με ευαισθησία, φυσικότητα και μια αθωότητα, κόντρα στην τοξική αρρενωπότητα που τον περιβάλλει.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Χαρά Κυριαζή για την ερμηνεία της στην ταινία «Αρκουδότρυπα» σε σκηνοθεσία Στέργιου Ντινόπουλου

Στην ηθοποιό που μας συγκίνησε με μια αναζωογονητικά αυθεντική και ρεαλιστική ερμηνεία. Με εσωτερικότητα και λιτότητα, κατάφερε να μας συμπαρασύρει στην συναισθηματική κατάσταση μιας ηρωίδας που ακόμα και ανάμεσα σε κάθε της σιωπή, καταφέρνει τελικά να μας πει τα πάντα.

Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου στους Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο και Στέλιο Κουπετώρη για την ταινία ”Midnight Skin” σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρή

Για το ατμοσφαιρικό χτίσιμο μιας ιδιοσυγκρασιακής δυστοπίας που σε ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της.

Βραβείο Ήχου στον Νίκο Κωνσταντίνου για την ταινία «Ανορθόδοξος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Για την άρτια ηχοληψία σε φυσικό χώρο με υψηλές απαιτήσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο που προσφέρει υπηρεσίες sound design και μίξη surround 5.1, προσφορά του DNA LAB.

Βραβείο Μοντάζ στον Μάριο Κλεφτάκη για την ταινία «Αριζόνες» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ηλιόπουλου

Για τη δεξιοτεχνία, αρτιότητα, λεπτότητα και ακρίβεια του μοντάζ που με τον βραδυφλεγή ρυθμό του, καταφέρνει να μας βυθίσει στον υποκειμενικό κόσμο του ήρωα. H εταιρεία Telmaco προσφέρει στον βραβευμένο λογισμικό επεξεργασίας ταινιών και βίντεο, Avid Media Composer της Avid Technology.

Βραβείο Φωτογραφίας στον Manu Tilinski για την ταινία ”Midnight Skin” σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρή

Μια φωτογραφία υψηλού επιπέδου, αισθητικά και τεχνικά άρτια που σε κάθε κάδρο της αναδεικνύει την ιδιαίτερη αισθητική του σκηνοθέτη και ταξιδεύει το θεατή σ’ένα κόσμο που κινείται μεταξύ ρεαλιστικού, μεταφυσικού, ονειρικού και υποσυνείδητου. Το βραβείο συνοδεύει ένα Crew United Pass, μία 5-ετής δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στον Πέτρο Σωτηρόπουλο και στους The Aqua Barons για την ταινία «Διάβαση» σε σκηνοθεσία των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη

Για την διακριτή της ταυτότητα που συμβάλει καταλυτικά στο σύμπαν της ταινίας.

Βραβείο Ενδυματολογίας «Ιουλία Σταυρίδου» στις Rectifier + Tzo για την ταινία ”Good Girls Club: A Virginity Odyssey” σε σκηνοθεσία των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα

Συγκεράζοντας ευφάνταστα το στοιχείο του κιτς και την φρεσκάδα της ποπ αισθητικής με ετερόκλητες ενδυματολογικές επιλογές. Η ελληνική εταιρεία ενδυμάτων Enjoy Fashion Point ντύνει την επόμενη ταινία της ενδυματολόγου με τα προϊόντα της.

Βραβείο Σκηνογραφίας στην Άρτεμις Φλέσσα για την ταινία «Διάβαση» σε σκηνοθεσία των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη

Για την άρτια κατασκευή ενός σκηνικού που καθορίζει τον κόσμο της ταινίας σε πλήρη και οργανική σύνδεση με το φυσικό τοπίο. Το βραβείο συνοδεύει ένα Crew United Pass, μία 5-ετής δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

Βραβείο Ειδικών Εφέ στους Morgan Hildebrand και Aurelia Monnier για την ταινία ”Midnight Skin” σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρή

Για τον εντυπωσιακά αριστοτεχνικό σχεδιασμό των ειδικών εφέ που ενσωματώνονται με φυσικότητα στο υπερβατικό σύμπαν της ταινίας.

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ & Κομμώσεων στην Ελίνα Τράντου για την ταινία ”Good Girls Club: A Virginity Odyssey” σε σκηνοθεσία των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα Για την συνέπεια με την οποία υπηρετεί την αισθητική της ταινίας στο σύνολο της.

 

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος

Grand Prix Drama στην ταινία ”Aqueronte” (Αχέροντας) σε σκηνοθεσία Manuel Munoz Rivas από την Ισπανία

Μια ταινία που παρουσιάζει τις σπάνιες ιδιότητες του αμιγώς οπτικού κινηματογράφου: σαφήνεια, πνευματικότητα, ικανότητα σύλληψης της πραγματικότητας με τα μάτια ορθάνοιχτα και τα μάτια κλειστά, παράλληλα με έναν αριστουργηματικό ηχητικό σχεδιασμό. Αποτελεί επίσης μια υπενθύμιση της δύναμης του νερού, μιας δύναμης της φύσης που μπορεί να είναι τόσο ζωτική όσο και καταστροφική, όπως είδαμε πρόσφατα. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.

Best Direction Award στην ταινία ”The Open House” (LA CASA OBERTA) σε σκηνοθεσία Julieta Lasarte από την Ισπανία

Μέσα από αρχειακό υλικό και οικογενειακά πλάνα, η ταινία προσφέρει ένα αριστοτεχνικό κινηματογραφικό όραμα, διατηρώντας παράλληλα μια διακριτική προσέγγιση σε θέματα προσωπικής μνήμης, τραύματος και απώλειας. Ταυτόχρονα είναι ένας διακριτικός εορτασμός της ζωής.

Best Production Special Award TV5 MONDE
Ειδικό Βραβείο TV5 MONDE Καλύτερης Παραγωγής στην κολεκτίβα Ajabu Ajabu για την ταινία ”Apostles of Cinema” από την Τανζανία

Λατρεύουμε αυτόν τον ύμνο στη δύναμη του συλλογικού και του λαϊκού κινηματογράφου. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι συναντιούνται για να βιώσουν δυνατές εικόνες στη μεγάλη οθόνη και να συζητήσουν με ενθουσιασμό για όσα είδαμε, είναι αυτό που μας φέρνει εδώ στη Δράμα. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό όταν βλέπουμε αυτή την εμπειρία σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Τανζανίας, όπου οι DJ δίνουν ζωή σε μια ταινία και οι μπάντες προσκαλούν τις κοινότητες, για να μοιραστούν μαζί τους τον κινηματογράφο.

Best Southeaster European Film Award
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην ταινία ”Unorthodox” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου από την Ελλάδα

Μια μαύρη κωμική θεώρηση της ιστορίας που διακωμωδεί την οικογένεια και τη θρησκεία κάνοντάς μας να αμφισβητούμε και να γελάμε ταυτόχρονα σε μια έξυπνη υπονόμευση αυτών των θεσμών.

Drama Short Film Candidate
EFA AWARDS 2023
Βραβείο Υποψηφιότητας για το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην ταινία ”Midnight Skin” του Μανώλη Μαυρή από την Ελλάδα

Μια ταινία που μας καταπλήσσει με τη μαεστρία της στη σκηνογραφία και τη διεύθυνση φωτογραφίας. Φιλόδοξη και εκλεπτυσμένη, απεικονίζει την τάση των ονείρων να διαφθείρουν σταδιακά την πραγματικότητα, αποκαλύπτοντας την αλώβητη επιθυμία που βγαίνει στην επιφάνεια κάτω από τον φλοιό της συνήθειας.

Special Mention
Ειδική Μνεία στον Ian Capille για την ταινία ”The River and The Labyrinth” από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία

Μια ιστορία για φιλίες και σχέσεις που χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν ξεδιπλώνεται μέσα από αναδρομές και μνήμες σε αυτό το στιγμιότυπο από τις ζωές νεαρών Βραζιλιάνων που ζουν στη Λισαβόνα. Η ταινία αυτή κρυφακούει τις ιδιωτικές συζητήσεις τους και κατασκοπεύει τις προσωπικές και ιδιαίτερες στιγμές τους, για να αποτυπώσει ένα συγκινητικό πορτρέτο της ζωής των νέων του σήμερα

Special Mention
Ειδική Μνεία στην ταινία ”The Age of Innocence” του Maximilian Bungarten από την Γερμανία

Επιθυμούμε να αναδείξουμε ένα έργο που μας εξέπληττε διαρκώς με τη μοναδική του αφήγηση και τον πολύ προσωπικό του τόνο.

 

Bραβεία Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος

Βραβείο «Φρίντα Λιάππα» Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας στην ταινία «Παρέλαση» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαλανόπουλου

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Νίκο Κολιούκο για την ταινία «Το Χάος που Άφησε Πίσω της»

Βραβείο Σεναρίου στην Νίνα Αλεξανδράκη για την ταινία «Ημερολόγιο μιας Σεξουαλικής Μοναξιάς» σε σκηνοθεσία της ίδιας

Βραβείο Φωτογραφίας «Ντίνος Κατσουρίδης» ‬‬‬‬‬‬‬‬‬ στον Γιώργο Καραβούλια για την ταινία «Πώς να Ανάψεις Τσιγάρο Χωρίς να Καείς» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Σπανουδάκη

Βραβείο Μοντάζ στον Antoine Flahaut για την ταινία «Παρέλαση» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαλανόπουλου

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Φαμπρίτσιο Μούτσο για την ταινία «Θερμοκήπιο» σε σκηνοθεσία του Γιώργο Γεωργακόπουλου

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Μαρίνα Σιώτου για την ταινία «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» σε σκηνοθεσία Νίκου Κολιούκου

Βραβείο Ντοκιμαντέρ στον Δημήτρη Κεχρή για την ταινία ”Athens, My love”

Βραβείο Σκηνογραφίας στην Αναστασία Μαστρακούλι για την ταινία ”The Little Doggie” σε σκηνοθεσία Γιώργου Ντούνη

Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου στον Massimo Del Gaudio για την ταινία «Παρέλαση» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Γαλανόπουλου

 

Βραβεία Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος

Grand Prix Student: Almost Famous στην ταινία ”KLETTE” του Michael Abay από το Βέλγιο

Special Jury Award: Rising Star
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Rising Star στην ταινία ”PHALÈNE” του Sarah-Anaïs Desbenoit από τη Γαλλία

Queer Student Award: Loud & Proud στην ταινία ”Kokuryo: The Untold Story of bb. Undas 2019” του Diokko Manuel Dionisio από τις Φιλιππίνες

Special Distribution Award
Βραβείο Διανομής στην ταινία «Αχινός» του Alex Scholz από την Ελλάδα

 

Βραβεία Short & Green

Drama Green Award
Πράσινο Βραβείο της Δράμας στην ταινία ”Seagulls Scream on the Weekend” σε σκηνοθεσία των Maria Stuut και Frederik Stuut από την Ολλανδία

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην ταινία ”Time to Live” σε σκηνοθεσία του Hawar Rahimi

 

Βραβεία Διεθνούς Προγράμματος Animation

BEST ANIMATION FILM-ASIFA HELLAS YANNIS VASILEIADIS
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ στους Alec Green και Finbar Watson για την ταινία ”TEACUPS”

SPECIAL JURY AWARD
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην ταινία ”The Tornado Outside” σε σκηνοθεσία Μαρίας Τομάζου

 

Βραβεία Kiddo

Best KIDDO Film στην ταινία ”Crab Day” του Ross Stringer από το Ηνωμένο Βασίλειο

Special Μention στην ταινία ”Ativio, Pieces of Wood της Juliette Boucheny” από την Γαλλία και το Τόγκο

 

Βραβεία DRAMA PITCHING LAB 

Βραβείο ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ στην ταινία «Ο Σταθμός του Δημήτρη Κοτσέλη» από την Ελλάδα

Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Best Pitching for Development στην ταινία ”My Tears, a Sea for Jakarta to Sink” του Andrea Nirmala Widjajanto από την Ινδονησία

Βραβεία Mentorship Στάθης Παρασκευόπουλος
Mentorship Awards Stathis Paraskevopoulos στην ταινία ”Heaven on Earth” του Martin Vallejos από τη Χιλή

Βραβείο Βουλής των Ελλήνων

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» της Βουλής των Ελλήνων
Human Values Award στην ταινία ”Aqueronte” (Αχέροντας) του Manuel Munoz Rivas από την Ισπανία

 

Βραβείο Onassis

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Onassis Culture Film Development Grant 2023 στην ταινία ”Super” του Νικόλα Κούλογλου

 

Βραβεία Σωματείων

Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (G.S.C)
Έπαινος GCS 2023 στον Σωτήρη Τζατζάκη για την ταινία «Το καλοκαίρι που παρατήρησα για πρώτη φορά τον ήλιο να δύει» σε σκηνοθεσία του Αστέρη Τζιώλα

Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ-Ο.Τ)
Βραβείο «Τεχνικής Αρτιότητας» στην Μαίρη Κολώνια για την ταινία «Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο»

Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου( Π.Ε.Κ.Κ) στην ταινία «Διάβαση» των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη

Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο ντοκιμαντέρ ”The Silence of the Banana Trees” του Eneos Çarka

Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) στην ταινία «Αερολίν» σε σκηνοθεσία Αλέξη Κουκιά-Παντελή

 

Βραβείο Κοινού

Βραβείο Κοινού στην ταινία ”A Piece of Liberty” σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Καπάκα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.