“A Live”: Η Σοφία Μαυραγάνη μοιράζεται στο ελc ένα σύντομο ημερολόγιο δημιουργίας ενός έργου – Σκέψεις που δεν θα γράφονταν ποτέ

Hμερολόγιο προβών για την παράσταση “A Live” που παρουσιάζεται σε 4 διαφορετικούς χώρους: ένα παραδοσιακό καφενείο, ένα στούντιο νυχιών, ένα ανοιχτό υδραγωγείο και ένα αμφιθέατρο

“Επιθυμείς ακατόρθωτα πράγματα”, λέει η Ισμήνη στην Αντιγόνη στο έργο του Σοφοκλή. Η Αντιγόνη ως διαπολιτισμικό ερώτημα για το δίκαιο και την ενσώματη αντίσταση είναι η αφορμή για τη δημιουργία του έργου. Πώς επανερχόμαστε στην Αντιγόνη όταν έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για αυτή κι ενδεχομένως χωρίς αυτή; Το “A Live” της Σοφίας Μαυραγάνη τροφοδοτείται από πεδία θεωρίας, πράξης, κειμενικότητας, ήχου και σωματικότητας και κινείται στα όρια της συναυλίας, της διάλεξης και της παράστασης χορού. Μια χορογραφία λέξεων και εννοιών πάνω σε κείμενα και σκέψεις των: Αθηνά Αθανασίου, Αν Κάρσον, Φρεντ Μότεν, Τζούντιθ Μπάτλερ, Τζίνα Πολίτη, και Έλενα Τζελέπη.

Ένα έργο που πρωταγωνιστούν οι ιδέες που προκύπτουν από τις πράξεις της Αντιγόνης. Η Μαρία Βούρου, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Larry Gus / Παναγιώτης Μελίδης παίζουν επί σκηνής με τη δύναμη του λόγου, της θεωρίας, της μουσικής και της κίνησης και συνθέτουν ένα νέο συλλογικό κείμενο που μπορεί (ή δεν μπορεί) να ακουστεί, να τραγουδηθεί και να χορευτεί.

Η Σοφία Μαυραγάνη μοιράζεται στο ελc το ημερολόγιο προβών για την παράσταση “A Live” που παρουσιάζεται για 4 μόνο βραδιές σε 4 διαφορετικούς χώρους: ένα παραδοσιακό καφενείο, ένα στούντιο νυχιών, ένα ανοιχτό υδραγωγείο και ένα αμφιθέατρο:

29/10/2020: Γνωριμία με την Έλενα Τζελέπη στο Live reading και video lecture performance, που διοργάνωσε η ΠΑΤ – Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών & Goethe-Institut Athens στο Οχτώ.

Χειμώνας 2021: Αntigones.gr – ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το τι απο-μένει και επι-μένει από τις κληρονομιές της Αντιγόνης στις διεθνικές συνθήκες αυταρχισμού, βιοπολιτικής και εκτοπισμού στην παρούσα ιστορική στιγμή. Συχνές επισκέψεις στο site, κείμενα, φωτογραφίες, υλικό, πολύ υλικό.

Άνοιξη 2021: Ήθελα να κάνω ένα έργο σχετικά με  τον χορό των τραγωδιών, αλλά θα κάνω για την Αντιγόνη. Όχι όμως την Αντιγόνη αλλά κάτι με αφορμή την Αντιγόνη. Τι όμως με ενδιαφέρει σχετικά με την Αντιγόνη; Προτάσεις για παραγωγή, για residency, για έρευνα.

Ιούλιος 2021: 4 βιβλία διακοπών: “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, “Αντινομίες της Αντιγόνης, Κριτικές θεωρήσεις του Πολιτικού”, επιμέλεια Έλενα Τζελέπη, “Η διεκδίκηση της Αντιγόνης” της Tζούντιθ Μπάτλερ, “Antigonick”, της Αν Κάρσον. Ανάγνωση, μελέτη, υπογράμμιση, άμμος μέσα στα βιβλία, ζέστη.

Φθινόπωρο 2021: πρόβες για άλλο έργο

Χειμώνας 2022: πρόβες για άλλο έργο

Άνοιξη 2022: Ξανά τα βιβλία, παλιές υπογραμμίσεις, νέες υπογραμμίσεις, συζητήσεις, κείμενα και ξανά κείμενα. Αντιγόνη Φρυδά και Μαρία Βούρου.

Ναι αλλά ποιος/ποια θα κάνει τη μουσική; Συγχρονικότητα. Στείλε μας το τηλέφωνο του Λάρυγγα; Του ποιου; Του Λάρυγγα; Ναι, αλλά πες τον καλύτερα Παναγιώτη.

Larry Gus στο  google.

Ραντεβού με Παναγιώτη. Όνειρο.

Πάσχα 2022. Μετά το Πάσχα αρχίζουμε πρόβα. Επέλεξες τα κείμενα; Όχι. Να τα επιλέξεις όμως. Οκ!

Τα επέλεξα. Αρχίζουμε. Όνειρο.

Δύο πρώτες εβδομάδες προβών: Ζέσταμα, πολλές λέξεις, λίγες κινήσεις. Μια παράσταση χορού χωρίς χορό. Ίσως όμως χορογραφούνται οι λέξεις; Γιατί όχι; Ναι χορογραφούνται! Τι μας ενδιαφέρει περισσότερο; Να γίνει χορός το κείμενο. Και αν χορέψουν οι θεατές; Ωραία θα ήταν να χορέψουν οι θεατές. Δεν ταιριάζει να γίνει αυτό το έργο σε θέατρο. Πού; Κάπου αλλού.

Επόμενες δύο εβδομάδες προβών (ή κάπου τότε). Αναζήτηση χώρων. Καφενείο. Ραντεβού με τον κύριο Κώστα. Είναι μέσα. Θα παραγγείλει μπύρες για τη παράσταση. Να τον ενημερώσω τρεις μέρες νωρίτερα.

Κομμωτήριο; Είπαν ναι, είπαν όχι. Να πάω στο another nail studio; Να πάω! Νεφέλη είσαι φανταστική! Ευχαριστώ! Θα τη γνωρίσετε όσοι/ες χωρέσουμε στο another. Στο συνεργείο όχι καλύτερα, ούτε στο σινεμά. Δεν μπορούν άλλωστε. Θα πάρω την Πηνελόπη για το υδραγωγείο δίπλα στο Ντάνκαν. Θα έχει λίγα κουνούπια αλλά το μέρος είναι μαγικό όταν δύει ο ήλιος. Ψάχνω και ένα συνεδριακό χώρο. Γιατί δε μιλάς με το Γκαίτε; Η Ίρις είναι σε άδεια, αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο. Ένιωθα άσχημα που μιλάγαμε για δουλειά, ενώ ήταν σε άδεια, αλλά έπρεπε να κλείσουν οι χώροι για να  βγει το δελτίο τύπου.

Δε μιλάω για τη πρόβα. Η πρόβα όνειρο. Χρόνια τενοντίτιδα το πόδι της Μαρίας. Το έδεσε για μερικές μέρες. Είναι καλύτερα. Εντάξει, δεν πειράζει θα κάνουμε τα μουσικά. Α και εμένα πονάει το γόνατο. Δεν πειράζει.

Φωτογράφιση. Κοστούμια για φωτογράφιση. Εκτελώ! Συγνώμη Μαργαρίτα.

Τίτλο; Μα κάθε φορά που μπαίνω στο google docs βλέπω άλλον τίτλο. Ζορίστηκα με τον τίτλο.

Έστειλε την αφίσα για προσφορά. Στείλε τη και σε μένα να τη δω!

Photo: ©Margarita Nikitaki
Photo: ©Margarita Nikitaki

Συνεργάτες στην πρόβα. Αύριο θα έρθει η Βασιλεία- θα έχει φωτογραφίσει τις περούκες. Η Εβίνα είναι σε ταξίδι.  Το δελτίο έφυγε. Μπάμπη γύρνα πίσω.

Δεν μετράω σε ποια βδομάδα προβών είμαστε. Δεν έχουμε πολύ καιρό ακόμα, αλλά τα στοιχεία υπάρχουν. Δουλεύουμε τη σειρά, τον συντονισμό και το κούρδισμα. Επίσης είναι λάιβ, δεν είναι παράσταση. Είναι διάλεξη, είναι συναυλία. Ίσως να μην κάνουμε πρόβα στους χώρους. Όπως οι μπάντες. Πάνε, στήνουν, παίζουν.   

Τελικά τι ώρα θα αρχίζει η παράσταση; 20.30. Όνειρο

Είναι αργά! Και αύριο έχω πρόβα. Καληνύχτα.

Photo: ©Margarita Nikitaki

Info:

“A Live” της Σοφίας Μαυραγάνη | 24, 25, 26, 27 Ιουνίου 2022 | Παραδοσιακό καφενείο, Στούντιο Νυχιών, Ανοιχτό υδραγωγείο, Αμφιθέατρο

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας