70 γυναίκες συγγραφείς συγκροτούν δίκτυο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών

70 γυναίκες συγγραφείς υπογράφουν τη διακήρυξη του δικτύου «Η φωνή της» δηλώνοντας την εναντίωσή τους στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες

Φωτογραφίες: © Katherine Hanlon, Unsplash

70 γυναίκες συγγραφείς υπογράφουν τη διακήρυξη του δικτύου «Η φωνή της» δηλώνοντας την εναντίωσή τους στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες. Η διαδικασία συλλογής υπογραφών είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθεί το κείμενο της διακήρυξης:

ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ «Η φωνή της»

Εμείς, γυναίκες συγγραφείς, αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή βίας που συνδέεται με το φύλο και επιθυμούμε να ενώσουμε  τη φωνή μας με τη φωνή γυναικών που κακοποιούνται, βιάζονται ή/και θανατώνονται στο πλαίσιο της πατριαρχίας, φαινόμενο μοναδικής ιστορικής αντοχής, το οποίο αναπαράγεται και διαιωνίζεται και στη χώρα μας.

 Είμαστε γυναίκες, είμαστε συγγραφείς και δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχες.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, και μέσω της δικής μας έμφυλης εμπειρίας, συχνά τραυματικής, πως η κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών, παραβιάζει το δικαίωμά τους στη ζωή, καθώς και το δικαίωμα να  απολαμβάνουν  τη ζωή χωρίς διακρίσεις. Και απαιτούμε να μπει τέλος σε μια κατάσταση που δοκιμάζει και υπονομεύει τόσο τη δημοκρατία όσο και τον πολιτισμό.

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας συναντάται σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον βαθμό πολιτικής σταθερότητας, την κουλτούρα, τη θρησκεία, τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά, επίσης, πως ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η γυναικοκτονία, ως η κορύφωση, κατά κανόνα, μακρόχρονων βίαιων συντροφικών/οικογενειακών σχέσεων.

Έχουμε την πεποίθηση πως η αιτία της, το βασικό κίνητρο του δράστη, είναι το φύλο του θύματος και συχνά η άρνηση συμμόρφωσής του στις πατριαρχικές επιταγές. Πρόκειται για σεξιστικό, τιμωρητικό έγκλημα, που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πατριαρχικής  πολιτικής επιβολής. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία και μάλιστα το νομικό της σύστημα, αρνείται να το αναγνωρίσει ως τέτοιο, να το ονοματίσει, να το εντάξει στη νομική γλώσσα/ ορολογία και ειδικότερα στον Ποινικό Κώδικα, όπως ζητούν τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα και πολλοί επιστημονικοί φορείς, παρά τις 18 γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας (οι ερευνήτριες ισχυρίζονται ότι ξεπερνούν τις 27) μόνο κατά το 2021.Αρνείται ή δεν είναι σε θέση να επικεντρωθεί στον μισογυνισμό, μεταφέρει την ενοχή στα θύματα, αποδέχεται το διπλό πρότυπο ηθικής και, τελικά, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την αποτυχία της να προστατέψει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Έτσι, συγκροτούμε το δίκτυο Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της», με κύριο σκοπό να συνδράμουμε στην ανάδειξη και αναγνώριση του φαινομένου της γυναικοκτονίας ως σεξιστικού εγκλήματος και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην έμφυλη βία κάθε μορφής και σήμανσης.

Συντασσόμαστε με τα γυναικεία/φεμινιστικά κινήματα, με  τις Επιτροπές Ισότητας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με γυναίκες και άντρες ακαδημαϊκούς, εργαζόμενες και εργαζόμενους, νέους και νέες, φοιτήτριες και φοιτητές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες, με ευαισθητοποιημένα ευρύτερα μέλη της κοινωνίας ασχέτως φύλου, μετέχουμε στην Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, υπογράφοντας τη σχετική διακήρυξη και αγωνιζόμαστε με όσα μέσα διαθέτουμε για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας που συνδέεται με το φύλο.

Ρέα Γαλανάκη
Μαρία Γερογιάννη
Μαρία Γιαγιάννου
Ειρήνη Γιαννάκη
Τζούλια Γκανάσου
Μαρία Γκασούκα
Άντα Γκίβαλου Κατσίκη
Μελανία Δαμιανού
Αγγελική Δαρλάση
Άννα Δερέκα
Διώνη Δημητριάδου
Νάσια Διονυσίου
Σοφία Διονυσοπούλου
Στέλλα Δούμου
Σόνια Ζαχαράτου
Ελευθερία Θανόγλου
Σοφιάννα Θεοφάνους
Έφη Καλογεροπούλου
Κατερίνα Καριζώνη
Κατερίνα Κατσίρη
Μέμη Κατσώνη
Έλσα Κορνέτη
Μαρία Κουλούρη
Μαρία Κουρουτσίδου
Χλόη Κουτσουμπέλη
Ελένη Κοφτερού
Δήμητρα Λουκά
Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου
Άννα Λυδάκη
Αργυρώ Μαντόγλου
Σοφία Μαντουβάλου
Μαρία Μανωλέλη
Μαρία Μαραγκουδάκη
Αργυρώ Μαργαρίτα
Έλενα Μαρούτσου
Έφη Μαχιμάρη
Μάνια Μεζίτη
ΑλεξάνδραΜητσιάλη
Τέσυ Μπάιλα
Ευγενία Μπογιάνου
Ελένη Μπουκαούρη
Σοφία Μπραϊμάκου
Χαρά Νικολοπούλου
Χίλντα Παπαδημητρίου
Κατερίνα Παπαντωνίου
Ειρήνη Παραδεισανού
Βασιλική Πέτσα
Αργυρώ Πιπίνη
Ελένη Πριοβόλου
Νατάσα Ρεμούνδου
Μαριαλένα Σεμιτέκολου
Πέλα Σουλτάτου
Ροζίτα Σπινάσα
Μαρία Στασινοπούλου
Ελένη Στελλάτου
Κατερίνα Σχινά
Κωνσταντία Σωτηρίου
Έλενα Τουμαζή
Νίκη Τρουλλινού
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Τόνια Τσίτσοβιτς
Λίλια Τσούβα
Εύη Τσουρέλη Νικίτα
Χρύσα Φάντη
Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Λίνα Φυτιλή
Πόλυ Χατζημανωλάκη
Λίνα Ρόκου
Αντιόπη Φραντζη
Κωστούλα Μάκη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.