7ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων

Paco Bezerra (foto - Mirta Rojo)

Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς σκηνοθετούν ισπανόφωνους θεατρικούς συγγραφείς

Το 2018, το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων συμπληρώνει επτά χρόνια και έχει μια ιδιομορφία. Την σκηνοθεσία των έργων, που παρουσιάζονται κάθε Τρίτη του Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., έχουν αναλάβει Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς που επί πλέον σκηνοθετούν. Οι ηθοποιοί είναι, όπως πάντα, Έλληνες.

Φέτος παρουσιάζονται τέσσερα έργα: Βεντακεμάδα του Πάκο Μπεθέρα, Fascination της Ελένα Τορνέρο, Κόντρα στην ελευθερία του Εστέβα Σολέρ και Τα μάτια του Πάμπλο Μεσίες. Ο Ισπανός Εστέβα Σολέρ και ο Αργεντινός Πάμπλο Μεσίες θα παραστούν στα θεατρικά αναλόγια των έργων τους και στη συνέχεια θα συζητήσουν με το κοινό.

Σε συνεργασία με το Solo Teatro, τις Πρεσβείες της Αργεντινής και της Ισπανίας στην Αθήνα και το Γκλόρια Μικρό.

Πρόγραμμα

Τρίτη 6/2 | 18:00
Βεντακεμάδα του Πάκο Μπεθέρα

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ευδόκιμος Τσολακίδης
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μίνα Αδαμάκη, Άλκης Παναγιωτίδης, Θοδωρής Τσουανάτος.
Παίζει πιάνο: Ρένα Ζαφειροπούλου.

Ένα τεράστιο, ετοιμόρροπο σπίτι, ένας γέρος ταριχευτής, η ανάπηρη γειτόνισσά του, ένας νεαρός φορτηγατζής και μια λιγομίλητη δεσποινίδα μέσω της οποίας διεισδύουμε στην πραγματική ιστορία που κρύβει αυτό το χωριό κι αυτό το κείμενο, θαμμένα και τα δύο στη λήθη και τη μοναξιά. Το κείμενο δεν διαθέτει σκηνικές οδηγίες· το «χωριό» δεν διαθέτει σχεδόν τίποτα· η κοπέλα που φτάνει στη Βεντακεμάδα δεν μιλά… Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια διαδοχή μονολόγων που θα είχαν προφανή νατουραλισμό αν δεν ήταν η συμβολική και ανησυχητική παρουσία της κοπέλας στην οποία όλοι άλλοι εναποθέτουν τις λέξεις τους. Το έργο Βεντακεμάδα πραγματεύεται την αιμομιξία, τη μνησικακία, το πάθος, το πεπρωμένο, τη μοναξιά, τον θάνατο και θέτει υπό αμφισβήτηση, μέσω της μορφής του, την επικοινωνιακή ικανότητα του ανθρώπου, όταν οι λέξεις δεν αρκούν για να ειπωθεί το ανείπωτο.

Ο Πάκο Μπεθέρα (Aλμερία, 1978) έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2009 και το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου Calderón de la Barca 2007, έχει λάβει Τιμητική Διάκριση για το Θεατρικό Βραβείο Lope de Vega 2009, το Θεατρικό Βραβείο Νέοι Δημιουργοί της Μαδρίτης 2005, το Βραβείο Morales-Martínez/Barahona de Soto 2003 για το καλύτερο έργο συγγραφέα από την Ανδαλουσία και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εurodram 2014 για το έργο του Ventaquemada, ενώ ήταν φιναλίστ των βραβείων Romeo Esteo 2004 και Teatro Exprés 2002. Έχει γράψει πάνω από δέκα θεατρικά έργα, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα: Dentro de la tierra (Μέσα στο χώμα),  Grooming,  Ventaquemada, La tierra delas montañas calmas (Η γη των ήρεμων βουνών), Το σχολείο της ανυπακοής, El señor Ye ama los dragones (Ο κύριος Γιε αγαπάει τους δράκους), Τώρα αρχίζουν οι διακοπές, Το μικρό πόνι, Λουλού κ.ά). Έργα του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, ρουμανική, γαλλική, γερμανική, αραβική, ελληνική, ουγγρική και ιταλική γλώσσα, ενώ ο ίδιος έχει συνεργαστεί με διάφορα πανεπιστήμια και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ως καθηγητής και εισηγητής. Στα ελληνικά.

Paco Bezerra (foto - Mirta Rojo)

Τρίτη 13/2 | 18:00
Fascination της Ελένα Τορνέρο

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Πένυ Φυλακτάκη
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Παντελίδης, Δέσποινα Σαραφείδου, Εβελύν Ασουάντ, Ευθύμης Ξυπολητάς.
Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Κυριακού.

Δουλεύουν όλη μέρα. Μια δουλειά αγχωτική, δεσμευτική, παραγνωρισμένη. Όμως τρία βράδια την εβδομάδα συναντιούνται εκεί και χορεύουν. Τσα τσα τσα. Ρούμπα. Βαλς. Μαθήματα χορού για όλους. Τα πληρώνει η εταιρεία. Πασοντόμπλε. Μπολερό. Σάλσα. Γιατί η εταιρεία τούς αγαπάει. Η εταιρεία είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια. Και οι οικογένειες κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν ενωμένες. Φόξτροτ. Τάνγκο. Τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την οικογενειακή αρμονία. Σουίνγκ. Τίποτα. Ένα, δύο, τρία. Μάμπο.

Η Ελένα Τορνέρο γεννήθηκε στο Φιγκέρας (Καταλονία) το 1973. Σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα στο Πανεπιστήμιο της Τζιρόνα και σκηνοθεσία και δραματουργία στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης. Στη θεατρική γραφή είχε δασκάλους μεταξύ άλλων τους Τόνι Καμπρέ, Κάρλες Μπάτλιε, Σέρτζι Μπελμπέλ, Έντζο Κόρμαν, Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα, Ραφαέλ Σπρέχελμπουρντ και Μαρκ Ρέιβενχιλ.

Έχει γράψει τα θεατρικά Το βαλς της καμηλοπάρδαλης (Βραβείο Joan Santamaria, 2002), Οι κυρίες  (2003), Βυθίζομαι στο νερό (Βραβείο Θεάτρου Νέων της Εταιρείας Ισπανών Θεατρικών Συγγραφέων, 2007) , Ικέτιδες  (Temporada Alta, 2008), Άντρες μετά μουσικής (2009) Απάτσι (Βραβείο 14ης Απριλίου, 2009), De-sideris (2010), You’re pretty and I’m drunk (Teatre Lliure 2011), Mein Kapital (2012), Sota l’ombra d’un bell arbre (Πορτογαλία 2012), Ayer (Theatre Uncut, Λονδίνο 2012), Μη μιλάς με ξένους (Σπαράγματα μνήμης, 2013)  Búnker (Φεστιβάλ Grec 2013) και Love & fascism (Festival Θεάτρου Κωνσταντινούπολης 2014), Fascination  (Βραβείο Lope de Vega 2015) και Καλοκαίρι (2016). Είναι επίσης μεταφράστρια και καθηγήτρια Θεωρίας του Θεάτρου, ενώ συμμετείχε ως ηθοποιός στο Kabarett-Protokoll και ως δραματουργός στο λιμπρέτο της όπερας DisPlace (Musiktheatertage, Βιέννη 2015). Στα ελληνικά.

Helena Tornero (foto -David Ruano)

Τρίτη 20/2 | 18:00
Κόντρα στην ελευθερία του Εστέβα Σολέρ

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Βίλυ Σωτηροπούλου, Τάσος Κορκός, Γεωργία Αγγουριδάκη, Χαρά Κονταξάκη, Άρης Ντελίας, Ελένη Κουρνέτα, Μίνα Λαμπροπούλου, Μελαχρινός Βελέντζας, Μαρία Κυριάκογλου, Χριστόφορος Κώνστας, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Νίκος Ιωσήπου, Σοφία Παπούλια.

Ο Εστέβα Σολέρ αρχίζει με το έργο αυτό τη νέα του τριλογία με τίτλο Τριλογία της επανάστασης, που επίσης περιλαμβάνει τα έργα Κόντρα στην Ισότητα, Κόντρα στην Αδελφότητα και Κόντρα στην Ελευθερία (τις τρεις εμβληματικές αρχές της γαλλικής επανάστασης του 1789).

Στο Κόντρα στην Ελευθερία ο Σολέρ συνθέτει, ως συνήθως, επτά έργα σε μία πράξη, για να αντιμετωπίσει με τον δικό του ανατρεπτικό τρόπο θέματα όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στον γάμο, η διαστροφή της ανάγνωσης, η παιδοφιλία, η κοινωνική κρίση την οποία προκάλεσε η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομοκής κατάστασης, η «ζωή» στο Φέισμπουκ και η συνήθης διαμαρτυρία των γυναικών «δεν έχω τι να βάλω».

Θυμίζουμε ότι η πρώτη τριλογία των Κόντρα (στην Πρόοδο, στον Έρωτα, στη Δημοκρατία), που αποτελούν την Τριλογία της Αγανάκτησης έχει μεταφραστεί ήδη σε 16 γλώσσες και διαγράφει επιτυχημένη πορεία παγκοσμίως.

Ο Εστέβα Σολέρ γεννήθηκε στη Μανρέσα (Καταλονία) το 1976. Το 2010 το Institució de les Lletres Catalanes και το Ινστιτούτο Ramón Llull κατέταξαν τον Εστέβα Σολέρ ανάμεσα στους γνωστότερους διεθνώς Καταλανούς συγγραφείς. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και έχουν εκδοθεί ή/και ανέβει σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βραζιλία ή το Μεξικό, μεταξύ πολλών άλλων. Η θεατρική του δημιουργία συνοψίζεται στην Τριλογία της Αγανάκτησης (2007-2010) -Κόντρα στην Πρόοδο, Κόντρα στον Έρωτα και Κόντρα στη Δημοκρατία- και την Τριλογία της Επανάστασης (2017) -Κόντρα στην Ελευθερία, Κόντρα στην Ισότητα και Κόντρα στην Αδελφοσύνη.

Σπούδασε σκηνικές τέχνες στο Institut del Teatre και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, είναι καθηγητής δραματουργίας στο Πανεπιστήμιο της Lleida και στη Sala Beckett, κέντρο δημιουργίας με το οποίο συνεργάζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Έχει επίσης εργαστεί ως δραματουργός με θιάσους διεθνούς εμβέλειας όπως La Fura dels Baus, ο θίασος του Pere Faura ή ο θίασος Insectotròpics.

Ως κινηματογραφιστής, έχει λάβει μέρος με τα έργα του στα επίσημα διαγωνιστικά τμήματα διεθνών φεστιβάλ της εμβέλειας του Clermont-Ferrand, του BFI London, της Μάλαγα, του Sitges και του Rooftop Films της Νέας Υόρκης, μεταξύ πολλών άλλων. Στα ελληνικά.

Esteve Soler (foto - MartaPich)

Τρίτη 27/2 | 18:00
Τα μάτια του Πάμπλο Μεσίες

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Διαβάζουν οι ηθoποιοί: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Δήμητρα Ματσούκα, Σοφία Παπαφωτίου, Αγνή Χιώτη

Η Μαριανέλα, ή Νέλα, είναι ένα κορίτσι ερωτευμένο. Ο αγαπημένος της, Πάμπλο, είναι εκ γενετής τυφλός και γνωρίζει τον κόσμο που τον περιβάλλει χάρη στην υφή, τη μυρωδιά και τη γεύση όσων πραγμάτων μπορεί να αγγίξει. Η σύγκρουση στη σχέση του έρχεται όταν μια οφθαλμίατρος, η Τσαμπούκα, διαβεβαιώνει τον Πάμπλο ότι μπορεί να τον κάνει να δει. Η Νέλα θα αντιτεθεί, γιατί φοβάται ότι ο αγαπημένος της θα πάψει να την αγαπάει όταν ανακαλύωει την εξωτερική της εμφάνιση.

Το έργο, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Μαριανέλα του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός, προσεγγίζει πολλά θέματα. Αποτελεί έναν στοχασμό γύρω από το βλέμμα, τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δούμε τους ανθρώπους και τις διαφορετικές πραγματικότητες που δημιουργεί αυτό. Το έργο όμως δομείται και γύρω από την ιδέα της αναζήτησης ενός χώρου για τον καθένα μέσα στον κόσμο, την ιδέα των εύθραυστων προσωπικών σχέσεων.

O Πάμπλο Μεσίες γεννήθηκε στην Αργεντινή (Μπουένος Άιρες, 1974). Είναι ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Άρχισε να σπουδάζει υποκριτική στα δώδεκα, και από το 1987 δραστηριοποιείται ως ηθοποιός στον χώρο του θεάτρου, ενώ το 2007 εμφανίστηκε για πρώτη φορά και ως δραματουργός και σκηνοθέτης με το έργο Πριν.  Έχει εργαστεί ως ηθοποιός με σπουδαίους σκηνοθέτες της Λατινικής Αμερικής όπως ο Rubén Szuchmacher, ο Daniel Veronese κ.ά.

Το 2008 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη όπου ζει μέχρι σήμερα. Σκηνοθετεί πάντα ο ίδιος τα έργα του (Muda-2010, Τα μάτια-2011, Las plantas-2012, Las palabras-2013,  Ningún aire  de ningún  sitio -2016, Todo el tiempo del mundo -2016 κ.ά.) αλλά και έργα άλλων συγγραφέων (Η σκοτεινή πέτρα-Α.Κονεχέρο-2015, Ματωμένος γάμος-Φ. Γκ.Λόρκα-2017 κλπ). Παραστάσεις του έχουν λάβει μέρος σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ της Ισπανίας (Temporada Alta της Χιρόνα, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου του Αλμάγκρο κ.ά.), και έχουν βραβευθεί με σημαντικά βραβεία (π.χ. Η σκοτεινή πέτρα που σκηνοθέτησε κέρδισε τα Βραβεία ΜΑΧ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης το 2015).

Τον Οκτώβριο του 2017 σκηνοθέτησε στο Θέατρο Valle Inclán (Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου) της Μαδρίτης τον Ματωμένο γάμο του Φ. Γκ. Λόρκα. Τα μάτια είναι το πρώτο έργο του που μεταφράζεται στα ελληνικά (και γενικότερα σε ξένη γλώσσα). Στα ελληνικά.

PabloMessiez (foto-VanessaRabade)

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.