6 εικονογραφημένα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά και κατέκτησαν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2021 κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι σε μερικά μόνο από τα εικονογραφημένα βιβλία που αγαπήσαμε

Αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε και κατέκτησαν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

[ 1 ]

«Η Πηνελόπη της θάλασσας» – Μικρή Σελήνη

Της έμαθαν να περιμένει σιωπηλά, καρτερικά στη σκιά, να μένει σιωπηλή, να υπακούει και να περιμένει. Με αλυσίδες ή χωρίς της έμαθαν πως αυτή είναι η θέση τους, να περιμένουν σιωπηλά την «ανάσταση» της επιστροφής του πατέρα, του άνδρα, του αδερφού. Της φόρεσαν ένα κοστούμι-ρόλο, που είτε φαρδύ και άχαρο, είτε στενό και αποπνικτικό, αυτό ήταν το πεπρωμένο και η θέση της, μέσα σε αυτό. Εκείνη όμως άκουγε το κάλεσμα της θάλασσας, και κατευθύνθηκε προς την ακτή. Ίσως. Για εκείνη δεν υπάρχουν αναβολές και δεύτερες σκέψεις. Εκείνη κοιτάει τη θάλασσα και ρίχνει τη βάρκα σας στο νερό. Ίσως. Εκείνη δεν έχει άλλα περιθώρια. Διακρίνει κρυμμένα μονοπάτια ανάμεσα στα αστέρια και τώρα ταξιδεύει μόνη της. Ίσως.

«Η Πηνελόπη της θάλασσας» είναι ένα εξαιρετικό εικονοβιβλίο αριστοτεχνικής ομορφιάς που συμπληρώνεται μοναδικά από την εικονογράφηση του Raul Guridi. Απλές γραμμές, απέριττες, περιγράμματα σχημάτων χωρίς πολλές λεπτομέρειες, γραμμές και σκιές από μολύβι συνθέτουν την εικόνα της Πηνελόπης που δεν έχει σαφή χαρακτηριστικά. Γιατί μπορεί να είναι εσύ, εγώ, εκείνη ή κι εκείνος.

Η Germa Sirvent κεντάει λέξη-λέξη ένα αριστοτεχνικής ομορφιάς picture book, συμπληρωμένο από τις αισθαντικές, λιτές εικόνες του Raul Guridi και μας παραδίδει ένα βιβλίο που μιλάει σιωπηρά για τη γυναικεία ενδυνάμωση αλλά και την εσωτερική δύναμη. Και το κάνει με απόλυτη επιτυχία και μαεστρία μέσω της φιγούρας της Πηνελόπης, οικουμενικό σύμβολο καρτερικότητας.

Συγγραφέας : Gema Sirvent
Εικονογράφηση : Raul Guridi
Ηλικίες:5+

[ 2 ]

«Η υπόσχεση – Εκδόσεις Πατάκη

Σε έναν άσχημο δρόμο μιας άσχημης πόλης, ένα μικρό κορίτσι που ζει μίζερα και σκληρά, επιβιώνει κλέβοντας από εκείνους που είχαν λίγα, τόσο λίγα όσο κι εκείνη. Μια νύχτα πάνω στην προσπάθειά της να αρπάξει την τσάντα μιας ηλικιωμένης γυναίκας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια περίεργη και λίγο διαφορετική πρόκληση. Η ηλικιωμένη της λέει ότι μπορεί να της δώσει την τσάντα της αρκεί να της δώσει μια υπόσχεση. Και αυτή είναι η αρχή ενός ταξιδιού που μπορεί να της αλλάξει τη ζωή και μια ευκαιρία να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο. Είναι η ιστορία μιας μαγικής ανακάλυψης που θα αγγίξει την καρδιά και τη φαντασία κάθε αναγνώστη, μικρού και μεγάλου.

Ένα βιβλίο ύμνος στη φύση και τη ζωτική σημασία της στη ζωή του ανθρώπου αμπαλαρισμένο σε μια σαγηνευτική εικονογράφηση από την Laura Carlin. Μια πνευματική και οπτική όαση στην σχεδόν καταστροφική επίδρασή μας στην ομορφιά της φύσης και του περιβάλλοντος. Μια ιστορία απλά δοσμένη που ενεργοποιεί πολλαπλές διεργασίες στη σκέψη μας.

Συγγραφέας: Davies Nicola
Μεταφραστής: Παπαγιάννη Μαρία
Εικονογράφος: Carlin Laura
Ηλικίες: 5+

[ 3 ]

«Η Ηχώ – Εκδόσεις Key Books

To ξωτικό ζει στο δάσος μαζί με τη φίλη του, την ηχώ. Κάθε φορά που της μιλάει, και του λέει πολλά, εκείνη απαντάει με λόγια διόλου περιττά.  Ό,τι λέει εκείνο, του απαντά επί οκτώ. Μέχρι που μια μέρα ενοχλημένο το μικρό ξωτικό από την ηχώ, της μιλάει απότομα, σκληρά και εκείνη εξαφανίζεται. Τι θα συμβεί όμως στο μικρό το ξωτικό που χάνει την καλύτερη και μοναδική του φίλη;

Η ιστορία της Κωνσταντίνας Ντόμπρου έρχεται με γλυκό και παιγνιώδη τρόπο να μας αφυπνίσει και να μας θυμίσει την επίδραση που έχει ο τόνος της φωνής μας και οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε στις στιγμές του θυμού μας, στις στιγμές που ο κακός μας εαυτός αναδύεται και παρασύρει κάθε αγνή και καλοσυνάτή μας πρόθεση. Διαβάζοντας το βιβλιο σύντομα αντιλαμβανόμαστε το βάρος που έχουν οι λέξεις όχι μόνο στη σχέση μας με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορεί να πονέσουν ή και να θεραπεύσουν. Εμείς επιλέξουμε τον ρόλο τους. Τα έντονα χρώματα και τα μεγάλα χρωματικά μοτίβα του Φίλιππου Αβραμίδη, και ο έμμετρος λόγος της Κωνσταντίνας Ντόμπρου καθιστούν το βιβλίο μια εξαιρετική πρόταση για τους μικρούς αναγνώστες.

Συγγραφέας : Κωνσταντίνα Ντόμπρου
Εικονογράφηση : Φίλιππος Αβραμίδης
Ηλικίες: 4+

[ 4 ]

«Τα Αμέτρητα» – Εκδόσεις Ίκαρος

Το Κοριτσάκι κι ο Παππούς ζούσαν σε μια χώρα που οι άνθρωποι ήταν ευτυχισμένοι, μ’ όλα τους τα καλά: σπίτια πέτρινα, βρύσες με γάργαρα νερά, ρούχα κεντημένα. Κι όλα τούτα, τα μετρούσαν- για να ξέρουν πόσα είχαν.

«Υπάρχουν πράγματα Αμέτρητα, Παππού;», ρώτησε μια μέρα το Κοριτσάκι. «Υπάρχουν και παραυπάρχουν» θα της απαντήσει εκείνος. «Κανείς δεν ξέρει ας πούμε πόσα είναι τα μικρά παιδιά που αγαπούν τη μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μεγάλοι θέλουν να ξαναγίνουν παιδιά, πόσα παραμύθια ξεκινούν άσχημα και τελειώνουν καλά». Κι έτσι το κοριτσάκι κίνησε να τα βρει. «Εσύ θα γίνεις πιο σοφή κι από μένα! Θα μετρήσεις ακόμα και τ’ Αμέτρητα», της είπε.

Κι όταν ήρθε η ώρα να παντρευτεί, αναζήτησε ένα βασιλόπουλο που να τα καταφέρνει κι αυτό στο μέτρημα σαν και την ίδια. «Υπάρχουν ένα σωρό αμέτρητα…και αν με παντρευτείς, θα σ’ αγαπάω και θα μ’αγαπάς και θα τα μετρήσουμε ένα-ένα. Γιατί αυτό κάνουν οι άνθρωποι που αγαπιούνται. Μετράνε τ’ Αμέτρητα».

Η Μαρία Αγγελίδου ανάμεσα στην απτή πραγματικότητα και τη φαντασία μας παραδίδει μια ιστορία που έχει κάτι μαγικό, σαν παραμύθι από τα στόματα γιαγιάδων και παππούδων που αφηγούνταν σε μικρά παιδιά για να ταΐσουν την ακόρεστη επιθυμία για αναζήτηση και ομορφιά, που μόνο οι λέξεις μπορούν να πετύχουν. Γιατί τα αμέτρητα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους αριθμούς. Ακόμα και τα πιο κοφτερά μαθηματικά μυαλά, τα αμέτρητα δεν μπορούν να τα ορίσουν, δεν μπορούν να τα μετρήσουν. Μοιάζουν ουτοπία, θυμίζουν τα όνειρα, είναι παρορμήσεις, προσωπικές επιθυμίες κι αισθήσεις.

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφος: Βασίλης Σελιμάς
Ηλικίες: 5+

[ 5 ]

«Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος» – Εκδόσεις Διόπτρα

«Καινούργια μέρα, καινούργια αρχή» είπε ο Μικρός Δράκος. «Πώς θα την αξιοποιήσουμε;»

Δύο αγαπημένοι φίλοι, το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος, ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι μέσα από τις εποχές του χρόνου. Στον δρόμο τους, μέσα στη φύση, συχνά χάνονται κι ενώ δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται, συναντούν πολλά υπέροχα αξιοθέατα, τα οποία δεν θα είχαν ανακαλύψει ποτέ, αν είχαν πάρει τον σωστό δρόμο. Οι δυο τους εξερευνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα, τις δυσκολίες που μας ενώνουν και την ευτυχία. Στη φύση μαθαίνουν να ζουν τη στιγμή, εξοικειώνονται με την αβεβαιότητα και βρίσκουν τη δύναμη να ξεπερνούν τα εμπόδια της ζωής μαζί.

Με λίγα λόγια, και λιτές ζωγραφιές  που συνοδεύουν αρχαία γνωμικά, ξεδιπλώνονται γλαφυρά με τρόπο αλληγορικό οι δυσκολίες και τα εμπόδια που συχνά αντιμετωπίζουμε στη ζωή, δείχνοντάς μας, παράλληλα, πώς να τις ξεπεράσουμε με τρόπο στωικό, σοφό.

Ο συγγραφέας και καλλιτέχνης James Norbury ξεκίνησε την εικονογράφηση των περιπετειών του Μεγάλου Πάντα και του Μικρού Δράκου αντλώντας έμπνευση από τη βουδιστική φιλοσοφία, για να μοιραστεί τις ιδέες που τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές.

Ένα απόσταγμα σοφίας διασκευασμένο για μικρά παιδιά ή για όσους νιώθουν ακόμα παιδιά. Ένα μικρό εικονογραφημένο τετράγωνο βιβλίο αυτοβελτίωσης που σίγουρα θα συγκινήσει.

Συγγραφέας: James Norbury
Μεταφραστής: Σοφία Τάπα
Εικονογράφος: James Norbury
Ηλικίες: 4+

[ 6 ]

«Ζάζα» – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Η Ζάζα είναι μια κούκλα. Η κούκλα της Εστρέας που είναι μόνη ανάμεσα σε πολλά ακόμα παιχνίδια, όχι γιατί η Εστρέα την παράτησε αλλα γιατί ένα σκληρό χέρι, μια απάνθρωπη πραγματικότητα τις χώρισε. «Και μετά με πήραν από κείνη και βρέθηκα κάτω από τρενάκια και μολυβένια στρατιωτάκια και κούκλες και πατίνια…Ετσι έμεινα κι εγώ εκεί, με τα κουζινικά και τα παιχνίδια τα κουρδιστά για να φυλάω τα μυστικά. Ναι εμείς ήμασταν οι φύλακες, εμείς φυλάγαμε τα μυστικά».

«Ένα βιβλίο που αναφέρεται στα παιχνίδια των παιδιών που χάθηκαν ή επιβίωσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι ένα κείμενο που το έγραφα για δύο χρόνια, δεν έβρισκα ένα τέλος που να μου είναι ταιριαστό», θα μου αναφέρει η Αργυρώ Πιπίνη σε μια κουβέντα μας. «Ήθελα ένα καλό, θέλω να πιστεύω σε ένα καλό τέλος μιας και ο κόσμος εκείνη την εποχή ήταν πολύ σκοτεινός», συνεχίζει η Αργυρώ Πιπίνη. (Ακούστε περισσότερα από όσα μας μίλησε σχετικά στο 3ο επεισόδιο της σειράς Podcast Μοιραζόμαστε Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες).

Τη συγκινητική αυτή ιστορία εικονογράφησε με μαγικό τρόπο ο καλλιτέχνης Πέτρος Μπουλούμπασης. «Όταν πεθαίνει ένα παιδί, καταστρέφεται ένα κομμάτι μέλλοντος – η ζωή που δεν πρόλαβε να ζήσει». Ένα βιβλίο για την ελπίδα και τη μνήμη, για το «Ποτέ ξανά».

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης
Ηλικίες: 8+

Podpourri: Ακούστε τις Bookιές με την Πέπη Νικολοπούλου, μια σειρά podcast για όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο

Μοιραζόμαστε Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες: Ακούστε τη σειρά podcast με Χριστουγεννιάτικες ιστορίες 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.