6 εικονογραφημένα βιβλία που διαβάζουμε αυτή την εβδομάδα και σας προτείνουμε

Τρυφερά και συγκινητικά, για κορίτσια και αγόρια, για εκείνους που νιώθουν μοναξιά και ...για να κρατήσουμε όσα έχουν αξία

[ 1 ]

Γεια σου Τζίμι! – Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Ένας αστείος, θορυβώδης παπαγάλος μπαίνει στη ζωή του Τζακ και τον φέρνει πιο κοντά στον μπαμπά του με έναν απροσδόκητο και συγκινητικό τρόπο σε αυτό το όμορφο, συναισθηματικά φορτισμένο εικονογραφημένο βιβλίο από τη δημιουργό του «Φλορέτ» και του «Ο κύριος Ουφ»

Ο Τζακ λατρεύει να μένει στο σπίτι του μπαμπά του. Τρώνε τάκος και πίνουν μιλκσέικ,= κάνουν ο ένας τον άλλον να γελάει. Αλλά τελευταία ο Τζακ αναρωτιέται αν ο μπαμπάς του νιώθει μοναξιά. Το σπίτι μοιάζει σιωπηλό και ο μπαμπάς του έχει από καιρό σταματήσει τα αστεία. Τότε έρχεται ο Τζίμι. Ένας πολύχρωμος παπαγάλος. Ο Τζίμι είναι φωνακλάς και αντιπαθητικός, αλλά ο μπαμπάς τον θεωρεί έξυπνο και αστείο. Ο Τζακ δεν πιστεύει ότι είναι έξυπνος ή αστείος. Και αρχίζει να αναρωτιέται αν ο μπαμπάς συμπαθεί τον Τζίμι περισσότερο απ’ ότι τον Τζακ.

Αυτό το υπέροχα γραμμένο και εικονογραφημένο βιβλίο σημαδεύει στην ισχυρή συναισθηματική σχέση ανάμεσα στα μικρά και ευαίσθητα παιδιά με τους γονείς τους. Τα συναισθήματα του μικρού αγοριού (ή οποιουδήποτε άλλου παιδιού) και η μοναδική του ευτυχία εξαρτώνται από το να κάνει ευτυχισμένο έναν ή περισσότερους γονείς. Ο μικρός Τζακ ανακουφίζεται από την αναπάντεχη άφιξη ενός παπαγάλου, του Τζίμι, του οποίου η γοητεία είναι αναμφισβήτητη. Είναι προφανές ότι ο Τζακ και ο πατέρας του βιώνουν τις συνέπειες μιας πρόσφατης διάλυσης του γάμου τους, ή μιας απώλειας της μητέρας και έχουν εισέλθει σε μια θολή περίοδο σύγχυσης, αποξένωσης, μοναξιάς. Ο δεσμός μεταξύ των δύο έχει αποδυναμωθεί καθώς ο πατέρας απομονώνεται όλο και περισσότερο και ο Τζακ νιώθει ανεπιθύμητος και ταυτόχρονα λαχταρά τη σταθερότητα και την αίσθηση της μονιμότητας, αφού η οικογένειά του έχει κλονιστεί. Η παρουσία του Τζίμι αντιπροσωπεύει περαιτέρω αλλαγή, αλλά αντίθετα, η «τυχαία» απόδραση του Τζίμι και η επακόλουθη εξαφάνισή του πυροδοτεί νέα ξεκινήματα, αγάπη και κατανόηση.

Ένα συγκινητικό και ταυτόχρονα καθησυχαστικό βιβλίο που θέτει σιωπηρά πολλά θέματα προς διερεύνηση και αφορμή για συζήτηση με τα μικρά παιδιά. Ειδικά μετά την έξοδό μας από μια μεγάλη πανδημία που μας έδωσε μια γεύση από απλούστερους ή πιο αργούς ρυθμούς ζωής, και μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό για τα ουσιώδη της ζωής μας αλλά και το έναυσμα για να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες και να παρατηρήσουμε πλήρως τους γύρω μας, ανεξάρτητα από το πόσο μικροί είναι ή ποιους ρόλους επωμίζονται.

Η εικονογράφηση της Walker για μια ακόμη φορά ξεχωρίζει με τη λεπτεπίλεπτη προσέγγισή της με το μολύβι και το γκουάς (υδατογραφία). Αν και γεμάτες χρώματα, στις σελίδες της πρωτοστατεί το λευκό αφήνοντας σκέψεις να ανασάνουν και τα συναισθήματα να προκληθούν.

Συγγραφέας – εικονογράφος: Anna Walker

[ 2 ]

Τα Κορίτσια και Τα Αγόρια – Key Books

Τα Κορίτσια

Ένα τρυφερό βιβλίο για τις μικρές αναγνώστριες, που μόλις έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς την αντίληψη του εαυτού τους και των σχέσεων τους με τους άλλους, για τη γοητεία που έχει η γυναικεία φιλία.

Μια όμορφη ιστορία που απεικονίζει πώς πρέπει να είναι η φιλία – χαρούμενη, διασκεδαστική, υποστηρικτική και ποικιλόμορφη. Πρωταγωνίστριες η περιπετειώδης Λότι, η έξυπνη Λίλα, η πρακτική Σάσα και η δημιουργική Άλις, θα συναντηθούν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και στις σελίδες που θα ακολουθήσουν θα διαβάσουμε για τις μικροχαρές της ζωής τους καθώς μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται. Μέσα από μικρά στιγμιότυπα της παράλληλης ζωής τους, τις βλέπουμε να διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, να πλοηγούνται στη ζωή, να αποκτούν νέες σχέσεις, να μαθαίνουν, να πονάνε και να ξανασηκώνονται, να πορεύονται και πάντα να στηρίζονται η μία στην άλλη. Μια γιορτή της γυναικείας φιλίας.

Η Lauren Ace έχει δημιουργήσει μια φιλία που όλα τα παιδιά είναι καλό να εκτιμούν, η αθωότητά του φαίνεται σε κάθε σελίδα με έναν διακριτικό τρόπο που υποστηρίζει τη συμπερίληψη και την αποδοχή.

Στο επίκεντρο βρίσκουμε αρχικά τα ενδιαφέροντά τους που λίγο πολύ ορίζουν τελικά και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, αφού μαθαίνουμε για τις καριέρες που θα ακολουθήσουν. Καριέρες επιτυχημένες, και γυναίκες που ικανοποίησαν το όνειρά τους. Μπορεί από τη μία πλευρά, η δια βίου μόνιμες και σταθερές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους να είναι περισσότερο περίπλοκες στην πραγματικότητα, και από την άλλη το επάγγελμα που θα επιλέξεις να μην απορρέει πάντα από τα ταλέντα και τις κλίσεις σου από όσο τόσο αθώα και εύκολα παρουσιάζονται, ωστόσο το νόημα που υπονοείται είναι πολύτιμο, ουσιαστικό και απαραίτητο για κάθε άνθρωπο ειδικά στο ξεκίνημα της ζωής του. Όλα είναι ικανά, όλα είναι πιθανά. Και όταν δίπλα σου υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας βασισμένο σε γερές και ακλόνητες σχέσεις, τότε το μέλλον είναι μόνο λαμπερό και ελπιδοφόρο. Ένα βιβλίο που σίγουρα εμπνέει και καθησυχάζει για το μέλλον.

Η εικονογράφηση της Jenny Lovlie τρυφερή, αναλαμβάνει να εμπλουτίσει τον απόντα λόγο σε πολλά σημεία, και να τον συμπληρώσει οπτικά. Ταυτόχρονα οι εικόνες σπέρνουν μηνύματα συμπερίληψης, ως όφειλε άλλωστε ένα τέτοιο βιβλίο, απεικονίζοντας ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και νέους κοινωνικούς ρόλους μη αναμενόμενους όπως μια γυναίκα να αναλαμβάνει το μπάρμεκιου, την ίδια ώρα που ο πατέρας κρατάει το μωρό στην αγκαλιά του. Η οπτική γλώσσα σε αυτό το βιβλίο, όπως και σε κάθε εικονογραφημένο βιβλίο που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και να απευθύνεται σε αναγνώστες με αίσθημα ευθύνης έχει καθοριστικό ρόλο.

Παρόμοια είναι και η ιστορία στο βιβλίο «Τα Αγόρια».

[ 3 ]

Τα Αγόρια

Τα αγόρια ήταν φίλοι από τότε που μπορούσαν να θυμηθούν τους εαυτούς τους – και λίγο πιο πριν. Ήταν λίγο πολύ σαν αδέλφια. Ο Τομ έκανε τέχνη με τα πάντα, ο Ρει λάτρευε τη μουσική, ο Νάτι αγαπούσε τις καλές ιστορίες και ο Μπόμπι σκαρφιζόταν πάντα νέα πράγματα. Το βιβλίο «Τα Αγόρια», η Ace το έγραψε μερικά χρόνια μετά το πρώτο της «Τα Κορίτσια» και ο προσανατολισμός είναι σαφής: καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για τα συναισθήματα, κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο για τα αγόρια και τους άνδρες.

Ένα βιβλίο ύμνος στη φιλία τεσσάρων αγοριών, από τη στιγμή που είναι μωρά μέχρι που μεγαλώνουν και γίνονται άντρες. Μια φιλία που δοκιμάζεται καθώς τα χρόνια περνούν, αλλά πάντα αντιμετωπίζουν την όποια δυσκολία με γενναιότητα, αγάπη και ειλικρίνεια. Μια τρυφερή ιστορία που μας υπενθυμίζει πως οι αληθινοί φίλοι θα είναι πάντα δίπλα μας ό,τι και να γίνει.


Κάθε βιβλίο δείχνει ότι είναι φυσικό οι φιλίες να είναι μερικές φορές τεταμένες και να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται όσο και τα άτομα που συνδέουν. Καταδεικνύει πώς αυτές οι σχέσεις μας κάνουν πιο δυνατούς, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, αυτές ή εμείς. Παρόλο που μπορεί να ξεπεράσουμε πολλές καταιγίδες, αυτές είναι μόνο προσωρινές και είναι πιο εύκολο να τις ξεπεράσουμε με τη βοήθεια άλλων που μας γνωρίζουν και μας καταλαβαίνουν.

Συγγραφέας: Lauren Ace
Εικονογράφος: Jenny Lovlie

[ 4 ]

Η Λίζι και το σύννεφο – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Παρόλο που «τα σύννεφα ήταν λιγάκι ντεμοντέ», αυτό είναι που θα επιλέξει η Λίζι να αγοράσει από τον πωλητή σύννεφων με το καπέλο της ομπρέλας, ο οποίος προσφέρει μια μεγάλη γκάμα τους σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Επιλέγει μάλιστα το πιο συνηθισμένο, χωρίς κανένα ιδιαίτερο σχήμα. Η Λίζι ονομάζει το σύννεφο Μάιλο και το φροντίζει προσεκτικά, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός μονοσέλιδου εγχειριδίου: να το ποτίζει καθημερινά, να το περπατάει και να το αφήνει να πετάει έξω από το παράθυρο πάνω στο κορδόνι του. Όμως ο Μάιλο μεγαλώνει και μεγαλώνει, και δεν αργεί να έρθει μια καταιγίδα στο δωμάτιό της που την ωθεί προς τη συνειδητοποίηση ότι ο Μάιλο δεν μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένος εκεί και έτσι τον απελευθερώνει.

Με λεπτές γκρίζες αποχρώσεις και ξεθωριασμένα χρώματα, ο ονειρικός, εναλλακτικός κόσμος των Αδελφών Φαν (προσφέρει το όραμα ενός διαφορετικού είδους κατοικίδιου, ενός φαντασιακού πλάσματος που «ποτίζει» τα φυτά της Λίζι, και που σύντομα θα κατακτήσει την καρδιά της μέχρι την στιγμή που θα πρέπει να το αποχωριστεί.

Μια τρυφερή ιστορία, ονειρικά εικονογραφημένη με το γνωστό πλέον τρόπο των Αδερφών Φαν που μας έχουν παραδώσει εξαιρετικές εικόνες από μαγικούς κόσμους με τα βιβλία τους «Μπάρναμπους: Η μεγάλη απόδραση», «Ο Κηπουρός της νύχτας» και «Το ουρανοκατέβατο» που με στοργικό τρόπο υπενθυμίζει για τη σημασία του να αναγνωρίζουμε τη στιγμή του αποχωρισμού, τη στιγμή που με θάρρος και τεράστια αποθέματα αγάπης πρέπει να πούμε το μεγάλο αντίο.

Συγγραφέας – εικονογράφος: Αδελφοί Φαν

[ 5 ]

Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του – Εκδόσεις Διόπτρα

Εκείνο το πρωινό ο Μπερτ δεν βγήκε από τον στάβλο. Δεν πήγε πουθενά, δεν μίλησε σε κανέναν. Η φίλη του η Μόλι ανησύχησε και έτρεξε να δει τι συμβαίνει. «Τι έχεις, Μπερτ;» τον ρώτησε. «Έχασα τη φωνή μου» ψιθύρισε λυπημένα εκείνος. «Μη στενοχωριέσαι. Μαζί θα τη βρούμε», του είπε.

Άρχισαν να ψάχνουν στην πλαγιά. Μαζί τους σε λίγο θα έρθει κι ο Μάρλεϊ το πρόβατο να βοηθήσει. Κι ο Σαμ το γουρούνι. Έψαξαν όλο το λιβάδι. Στον δρόμο θα ρωτήσουν όλους όσους θα συναντήσουν, πεταλούδες, κουνέλια, μέλισσες, παπάκια, μα κανείς δεν ξέρει τίποτα. «Πότε ήταν η τελευταία φορά που την είχες;» τον ρώτησε η Άμπι. Τότε θυμήθηκε. Όταν έπαιζε κρυφτό με τις κότες. Τον κορόιδεψαν πως γκάριζε δυνατά. Και τότε η φωνή του χάθηκε…

 

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Σε καταλαβαίνω» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, μετά το «Ο Νόλαν μετράει τα αστέρια». Εδώ ήρωας μας είναι ο Μπερτ και κύριο θέμα τα προσβλητικά λόγια που μπορεί να πυροδοτήσουν ψυχική πίεση, να πονέσουν, και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα τραύματα σε εκείνον που υφίσταται το στρες. Στην προκειμένη περίπτωση, απώλεια φωνής.

Οι φίλοι του Μπερτ, όλοι στο πλευρό του ενωμένοι και πρόθυμοι να τον βοηθήσουν θυμίζοντάς του όλα όσα τον κάνουν να ξεχωρίζει αλλά και θέτοντάς του τις κατάλληλες ερωτήσεις για να μπορέσει να βρει το σθένος να «ξεμπλοκάρει» και τελικά να βρει τη χαμένη του φωνή, σύμβολο της απραγίας στην οποία συχνά βρισκόμαστε μετά από ένα ψυχικά έντονο περιστατικό.

Η εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος άκρως ενδιαφέρουσα, επιλέγει ήπιες εντάσεις στα χρώματα και παραδίδει ζωντανές και παραστατικές εικόνες.

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφος: Χρύσα Σπυρίδωνος

[ 6 ]

Το σφουγγάρι και η κιμωλία – Εκδόσεις Διάπλαση

«Σου δίνω µια κιµωλία κι ένα σφουγγάρι. Με το σφουγγάρι µπορείς να σβήσεις ό,τι δεν σου αρέσει», είπε η κουκουβάγια στον Παύλο.
«Και µε την κιµωλία;» αναρωτήθηκε ο Παύλος, αλλά η κουκουβάγια είχε πλέον πετάξει.
Όταν βρέθηκε στα χέρια του το σφουγγάρι, ο Παύλος πίστευε ότι ήξερε ακριβώς πώς να το χρησιµοποιήσει.

Έσβηνε κι έσβηνε κι έσβηνε… µέχρι που τα είχε σβήσει σχεδόν όλα. Έσβηνε τα σύννεφο που του έκρυβαν τον ήλιο, τα υπόλοιπα παιδιά στο πάρκο που δεν του άφηναν ελεύθερη καμία από τα κούνιες, τα δέντρα που τον εμπόδιζαν να τρέχει με το πατίνι του. Όλα χάθηκαν, τίποτα δεν είχε μείνει. Γύρισε και κοίταξε γύρω του. Μια άδεια γειτονιά, μια γειτονιά βουβή χωρίς παιδιά, δίχως δέντρα. Το κενό, το τίποτα. Δεν ένιωθε σίγουρα καλύτερα. Πολλά εκείνα που ξαφνικά ένιωσε να του λείπουν. Τι θα συμβεί τελικά όταν θυμηθεί και την κιμωλία που η σοφή κουκουβάγια του είχε αρχικά δωρίσει; Πώς θα την χρησιμοποιήσει;

Ένα παραµύθι γι’ αυτά που νοµίζουµε ότι θέλουµε ν’ αλλάξουµε στη ζωή µας, αλλά και για όσα τελικά θέλουµε πραγµατικά να κρατήσουµε. Μια ιστορία βασισμένη σε ένα φανταστικό παιχνίδι «τι θα συνέβαινε αν», μας αποκαλύπτει τις μεγάλες οικουμενικές αλήθειες. Τα ουσιώδη στη ζωή μας αλλά και την αόρατη κλωστή που μας ενώνει όλους μεταξύ μας αλλά και με τη φύση σε μια συμφωνία αρμονίας και ισορροπίας.

Συγγραφέας-εικονογράφος: Μάρθα Κολοκοτρώνη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.