Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται φέτος από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί οι συμμετοχές των ελληνικών ταινιών και το Βαλκανικό Πανόραμα.

Περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες θα πάρουν μέρος στις επιμέρους ενότητες του 52ου Φεστιβάλ (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά), ανάμεσά τους και δώδεκα φιλμ που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.Πιο αναλυτικά θα δούμε τις ταινίες:

J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη
Παράδεισος του Παναγιώτη Φαφούτη
Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου
Magic Hour του Κώστα Καπάκα
Η πόλη των παιδιών του Γιώργου Γκικαπέππα
Σωτηρία του Ιάσονα Τζαβέλλα
Σούπερ Δημήτριος του Γιώργου Παπαιωάννου
F.L.S. του Θάνου Τσαβλή
Η Αφροδίτη στην αυλή του Τηλέμαχου Αλεξίου (Ελλάδα – Γερμανία),  
Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήρι)
Loveless Zoritsa των Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους και Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία)

Στην Αγορά του 52ου Φεστιβάλ, θα προβληθούν σε market screenings για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, οι ταινίες:
3ος Κόσμος του Βασίλη Μπλιούμη
Πανταχόθεν Ελεύθεροι του Σπύρου Βρεττού
Ο άνθρωπος που δε μιλούσε του Βαγγέλη Ρικούδη
Βίοι Αγίων του Γιάννη Σολδάτου
Οι δαιμονισμένοι του Γιώργου Μπακόλα
Περί έρωτος λόγοι – Συμπόσιο του Πλάτωνα του Δημήτρη Μακρή
Σαπίλα, ξεφτίλα και τεκίλα του Νίκου Ζερβού
Athens through the mobile eye του Άγγελου Θεοδωρόπουλου
Breakdown reward του Ηλία Γεωργόπουλου.

Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός, προτείνει και φέτος δημιουργούς με ταυτότητα βαλκανική και γλώσσα διεθνή, που αρθρώνουν έναν κινηματογραφικό λόγο, θεματικά και υφολογικά τολμηρό. Κυρίαρχη θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει το αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ / Erden Kiral, απ’ τους σημαντικότερους τούρκους σκηνοθέτες, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του.

Αν κάποιος προσπαθήσει να ανιχνεύσει ένα κοινό στοιχείο στις φετινές ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, τότε θα κατέληγε στην έννοια της απελευθέρωσης. Ήρωες που πασχίζουν να λύσουν τα δεσμά τους – προσωπικά, κοινωνικά, πολιτικά – καλούν  το θεατή σε ένα ταξίδι με προορισμό τον ίδιο του τον εαυτό. Σκηνοθέτες που έχουν ήδη διαγράψει σημαντική πορεία στο διεθνές στερέωμα, όπως οι ρουμάνοι Αντριάν Σιταρού  και Καταλίν Μιτουλέσκου, ο βούλγαρος Κάμεν Καλέβ και ο αμερικανός Τζόσουα Μάρστον (ο οποίος φέτος υπογράφει την αμερικανοαλβανική παραγωγή The Forgiveness of Blood), δίνουν φέτος το παρών στο πρόγραμμα πλάι σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς που ξεχωρίζουν για τη διορατικότητα και την εκφραστική τους δύναμη.

http://www.filmfestival.gr/