2020: Έτος αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη και τον Αντώνη Σαμαράκη

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε συζήτησε για τα μεγάλα αφιερωματικά γεγονότα του 2020

Έτος Μελίνας Μερκούρη κηρύχθηκε το 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού, έτος που τιμάται και ένας άλλος μεγάλος Έλληνας, ο Αντώνης Σαμαράκης. Με αφορμή τα παραπάνω αφιερωματικά γεγονότα, (συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Σαμαράκη), η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε είπε:

«Να θυμηθούμε με μία σύγχρονη λογική όλα όσα σχετίζονται με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού», αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη δημιουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ), που ήταν μία πρωτοβουλία της Μελίνας, τονίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα ίδια τα ΔΗΠΕΘΕ, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα πρέπει να καταλήξει «ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο που θα συντηρήσει και θα προσδώσει δυναμική στα θέατρα για τα επόμενα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θέμα το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τη Μελίνα Μερκούρη, το 2020 με την αφορμή μίας έκδοσης η οποία αφορά το συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Απρίλιο και για την οποία τώρα δουλεύουν στελέχη της ΠτΔ με το ΥΠΠΟ, «θα υπάρξει μία κινητοποίηση και μία πρόσκληση των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί σε όλον τον κόσμο, να έρθουν στην Ελλάδα και να συζητήσουμε μαζί την πολιτική και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν για το θέμα αυτό», είπε η Υπουργός.

Επίσης, υλικό που αφορά τη Μελίνα, κοστούμια της, συνεντεύξεις της, αφίσες από τις κινηματογραφικές ταινίες -μερικές από αυτές είναι έργα τέχνης- οι ίδιες οι ταινίες της, θα συγκροτήσουν μία μεγάλη έκθεση την οποία θα οργανώσει το υπουργείο Πολιτισμού μέσα στο 2020, παράλληλα με ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα και μία σειρά μουσικών εκδηλώσεων. Τέλος, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στον χώρο του στην Οδό Κανάρη, θα οργανώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού μία καινούρια έκθεση για τη Μελίνα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Για το Έτος Αντώνη Σαμαράκηκήρυξη που είχε αποφασιστεί από την τέως υπουργό Πολιτισμού Μ. Ζορμπά– οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα αφιερωματικό λεύκωμα με θέμα «Αντώνης Σαμαράκης, ο άνθρωπος και συγγραφέας. Ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και στον κόσμο», καθώς και μια αντίστοιχη έκθεση που θα οργανωθεί στην Αθήνα με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έχει το Αρχείο Σαμαράκη. Επίσης, θα υπάρξουν μία σειρά από εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο που θα αφορούν προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους εμπνευσμένες από το έργο του Σαμαράκη, θεατροποιημένες αναγνώσεις και παραστάσεις για το έργο του, καθώς και δημιουργία νέων έργων εμπνευσμένων από το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Επιπλέον, θα υπάρξουν πρόδρομες εκδηλώσεις στο Λονδίνο και στο Παρίσι, σε συνεργασία με τις έδρες Ελληνικών Σπουδών, τις πρεσβείες και τα πολιτιστικά ιδρύματα, καθώς κι ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «Ο Αντώνης Σαμαράκης και η μικρή φόρμα».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.