10 εικονογραφημένα βιβλία που ξεχωρίσαμε για το φετινό Χριστουγεννιάτικο δώρο στα παιδιά

Τα βιβλία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν για μία ακόμη φορά σαν μία ξεχωριστή πρόταση δώρου, αλλά και σαν μία ευκαιρία για ουσιαστική συνύπαρξη με τα παιδιά μας

Φέτος περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να κρατήσουμε ζωντανή την αγκαλιά με αγαπημένα βιβλία εντός των τειχών του σπιτιού μας. Τα βιβλία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν για μία ακόμη φορά τόσο σαν μία ξεχωριστή πρόταση δώρου για τους μικρούς μας φίλους, όσο και σαν μία ευκαιρία για ουσιαστική συνύπαρξη με τα παιδιά μας. Διαβάζουμε γύρω από το Χριστουγεννιάτικό δέντρο, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, το πρωί με τη ζεστή σοκολάτα μας μπροστά από το τζάκι. Γιατί όσο διαφορετικά και αν είναι τα Χριστούγεννα για τον καθένα, για άλλους φωτεινά ή μελαγχολικά, χιονισμένα ή ζεστά, κοινός τόπος θα είναι πάντα η μαγική ατμόσφαιρα των παιδικών χρόνων αγκαλιά με μερικές καλές ιστορίες.

Διαβάζουμε για να ζήσουμε, έχει πει ο Φλωμπέρ και θα προσθέσω ότι διαβάζουμε για να αγαπήσουμε με όλο μας το είναι.

[ 1 ]

Το μικρότερο Χριστουγεννιάτικο δώρο | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μία από τις φετινές εκδοτικές εκπλήξεις για όσους αναζητούν κάτι «μικρό» και ταυτόχρονα μεγάλο σε σύλληψη και ιδέα. Πρωταγωνιστής ο Ρόλαντ που ανυπομονεί φυσικά για τα Χριστούγεννα και τα πολυπόθητα δώρα μέχρι που διαπιστώνει ότι το δώρο του δεν είχε ακριβώς το μέγεθος που περίμενε. Ένα μικρό σε μέγεθος και περιεκτικό σε κείμενο βιβλίο αλλά μεγάλο σε βάθος και νόημα όπως άλλωστε και το δώρο του Ρόλαντ.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα μιλήσει στις καρδιές μικρών και μεγάλων και αξίζει να το διαβάσουμε στα παιδιά.

Συγγραφέας, εικονογράφος: Peter Reynolds
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

[ 2 ]

Ο φίλος μου το Τίμος το κλαδάκι | Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η ιστορία ενός αγοριού και του αγαπημένου του φίλου, του κλαδιού με το όνομα Τίμος. Κάθε άλλο παρά απλή δεν είναι αυτή η ιστορία όσο και αν ακούγεται περίεργο. Μια ιστορία που έχει κρατήσει μια ολόκληρη ζωή, τρυφερή, συγκινητική που κρύβει ολοκληρωτική αγάπη. Το αγόρι είχε κάποτε ένα κλαδάκι, το Τίμο που άλλοτε γινόταν πειρατικό σπαθί, διαστημικό όπλο ενάντια στους εξωγήινους όταν ήταν παιδί, αλλά και αργότερα, στη νεανική και ενήλικη ζωή του σύντροφός του ως πετονιά στο ψάρεμα, στήριγμα στο αντίσκηνο ή την ομπρέλα της παραλίας, πάντα δίπλα του.

Μια ιστορία για τις σχέσεις ζωής ακόμα και όταν πρόκειται για άψυχα αντικείμενα που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πέρασμα του χρόνο. Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο από τη Φαλκονάκη Άλισον σε εικονογράφηση του Ντάσκα Νέαρχου με τις όμορφες, γεωμετρίες και τα γήινα χρώματα.

Σε έναν κόσμο όπου όλα παλιώνουν γρήγορα και στη θέση τους παίρνουμε καινούργια δίχως δεύτερη σκέψη, ένα παιδί βρίσκει κάτι που μπορεί να κρατήσει για πάντα…

Συγγραφέας: Φαλκονάκη Άλισον
Εικονογράφος: Ντάσκας Νέαρχος
Για παιδιά 4+

[ 3 ]

Ο κύριος Ουφ | Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Μπίλυ, έχει μια δύσκολη μέρα και ξαφνικά όλα τα βλέπει μαύρα. Ο κύριος Ουφ, τεράστιος, γκριζος και σιωπηλός, τον ακολουθεί παντού και τα κάνει όλα να φαίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Θα μπορέσει άραγε ο Μπίλυ να καταφέρει να δει τον κολλητό του με άλλο μάτι και να συμφιλιωθεί τελικά μαζί του. Όμως όταν οι δυο τους βρεθούν αντιμέτωποι, κάτι εντελώς αναπάντεχο θα συμβεί και η ιστορία θα αλλάξει.

Ένα ακόμα βιβλίο από τη βραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Anna Walker που μέσα από την ιστορία του μικρού πρωταγωνιστή, τολμά να μιλήσει για τη θλίψη και τα αρνητικά συναισθήματα. Πώς αισθάνεται ένα θλιμμένο παιδί, ποιες είναι οι αγωνίες και οι δυσκολίες του και πώς καταφέρνει τελικά να συμφιλιωθεί με αυτά τα συναισθήματα;

Συγγραφέας – Εικονογράφος : Anna Walker
Παιδιά 4+

[ 4 ]

Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου | Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να μιλήσουν για την απραγία, τη φυγοπονία αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να το κάνουν ευφάνταστα και δημιουργικά όσο εδώ. Η ιστορία μας απλή αλλά οι χαρακτήρες της, τα σκηνικά της και οι λέξεις κάθε άλλο παρά συνηθισμένα. Και εκεί βρίσκεται και η ομορφιά αυτού του βιβλίου.

Μια πόλη. Μια συνηθισμένη πόλη όπως όλες. Ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν καλός. Οι κάτοικοι συζητώντας μεταξύ τους συμφωνούσαν πως αυτό ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό για την εποχή. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Αλλά… Ένας εκκωφαντικός, απόκοσμος θόρυβος θα τα άλλαζε όλα. Ένα Μεγάλο Στρογγυλό είχε πέσει -άγνωστο από πόσο ψηλά- ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Όλοι περίμεναν άπραγοι και φοβισμένοι. Εξάλλου είχαν φωνάξει τα πιο δυνατά πλάσματα του κόσμου για να το διώξουν: τους γίγαντες με τα μουστάκια, τους χοντροκέφαλους που φτύνουν, τους Ανθρώπους της Αφάνειας, τους Εξαιρετικούς Μη Μου Άπτου. Ένας μόνο, περίεργος προσπαθούσε να κατανοήσει. Ο κύριος Επιμένοντας.

Ξεχωριστή, πρωτότυπη και πολυεπίπεδη ιστορία που εξάπτει τη φαντασία, είναι εμποτισμένη με χιούμορ και δημιουργική σκέψη. Οι εικόνες της Ντανιέλα Σταματιάδη με έντονες δόσεις σουρεαλισμού και γήινες αποχρώσεις συνθέτουν ένα ρετρό, εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
Για παιδιά 7+

[ 5 ]

H χιονονιφάδα | Εκδόσεις Ίκαρος

Το βιβλίο Η Χιονονιφάδα, φωτογραφίζει με συγκινητικό και συνάμα απλό τρόπο τη μαγεία της ίδιας της ζωής. Την ομορφιά και την ουσία στην άγνωστη πορεία της, στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει, άλλοτε τραγικές και άλλοτε χαρούμενες, στις περίπλοκες διαδρομές της, στις επιβραβεύσεις αξιών όπως η υπομονή, η καρτερία, η ανοιχτοσύνη, η γνώση και η σοφία.

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ μια μικρή χιονονιφάδα δημιουργείται ψηλά στον ουρανό. Αρχίζει να στροβιλίζεται, να πετά, να παρασύρεται με μία μόνη ευχή σε αυτή την άγνωστη και κάποιες φορές αγωνιώδη πορεία της. Να βρει τη θέση της μέσα στον κόσμο. Εκεί που θα νιώσει ολοκληρωμένη, όμορφη και ευτυχισμένη.

Ντυμένο στα λευκά με χριστουγεννιάτικες χαρούμενες πινελιές το βιβλίο του Benji Davis σίγουρα διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις Κλασικές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες των επόμενων χρόνων. Δίχως φλυαρίες, με λίγες και σωστά ζυγισμένες λέξεις, καταφέρνει μέσα σε ένα αξέχαστο χριστουγεννιάτικο σκηνικό να τοποθετήσει το φιλοσοφημένο ερώτημα της προσωπικής αναζήτησης και της πραγματικής και ουσιαστικής ευτυχίας.
Ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι αναγνώστες για την γλυκύτητά του, και το αίσθημα μιας «γεμάτης» ολοκλήρωσης που αφήνει.

Συγγραφέας: Benji Davis
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Για παιδιά 3+

[ 6 ]

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο |  Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σ’ ένα μικρό παιδί γεμάτο περιέργεια για τον κόσμο γύρω του, έναν τυφλοπόντικα λαίμαργο και γεμάτο ζωή, μια αλεπού κουρασμένη από τις κακουχίες, κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο. Χωρίς μια συγκεκριμένη ιστορία, στις σελίδες παρακολουθούμε τους τέσσερις τους να συναντιούνται μάλλον τυχαία και μαζί, ανταλλάσσοντας απόψεις, και σοφές σκέψεις σε μια κοινή διαδρομή. Θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Υπομένουν και ξεπερνούν καταιγίδες. Μαθαίνουν ν’ αγαπούν.

Ένα τρυφερό, οικουμενικό παραμύθι, που μιλάει στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Μια ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη που έχει συγκινήσει βαθιά πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες.

Συγγραφέας, Εικονογράφος: Mackesy Charlie
Μεταφραση: Άννα Παπασταύρου
Για παιδιά 4+

[ 7 ]

Εκατοvτάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες | Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο της Χιρόκο Μοτάι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση για τις φετινές γιορτές που θα κάνει τους αναγνώστες να γελάσουν με την καρδιά τους. Γιατί εδώ το βιβλίο κλείνει το μάτι σε μικρούς και μεγάλους και έρχεται να δώσει τη δική τους απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: γιατί δεν έχουμε δει ποτέ τον Αη βασίλη; Πώς χωράει στην καμινάδα; Πώς προλαβαίνει μέσα σε ένα βράδυ να μοιράσει τόσα πολλά δώρα;

Όταν στη γη κατοικούσαν λίγοι άνθρωποι, η δουλειά του Αη Βασίλη ήταν απλή και εύκολη. Όταν όμως οι άνθρωποι άρχισαν να αυξάνονται ο Αη Βασίλης πιέστηκε χρονικά και κατάλαβε πως χρειάζεται βοήθεια. Τότε ήταν που ευχήθηκε να διπλασιαστεί. Έτσι δύο Αη Βασίληδες ανέλαβαν τη δουλειά του μοιράσματος των δώρων. Ο αριθμός όμως των ανθρώπων εξακολουθούσε να πολλαπλασιάζεται και ο Αη Βασίλης ευχήθηκε να γίνει εκατοvτάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες. Αυτό όμως που δεν ξέρεις είναι ότι κάθε φορά που οι Αγιοβασίληδες εύχονταν να διπλασιαστούν, μίκραιναν και από λίγο, μέχρι που έγιναν αόρατοι για το ανθρώπινο μάτι.

Η εικονογράφηση της Μαρίκα Μαϊγιάλα από λαδοπαστέλ γεμάτη έντονα χρώματα θυμίζει παιδικές ζωγραφιές. Μια ωραία πρόταση για φέτος.

Συγγραφέας: Χιρόκο Μοτάι
Εικονογράφηση: Μαρίκα Μαϊγιάλα
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Για παιδιά 4+

[ 8 ]

O συλλέκτης λέξεων | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μερικοί άνθρωποι συλλέγουν γραμματόσημα. Άλλοι έργα τέχνης. Κάποιοι συλλέγουν έντομα, πέτρες ή κάρτες… Ο Τζερόμ, το μικρό αγόρι της ιστορίας, συλλέγει Λέξεις. Λέξεις μονοσύλλαβες, δισύλλαβες, πολυσύλλαβες που του τραβάνε την προσοχή του, που ηχούν σα τραγουδάκια. Και σιγά σιγά αρχίζει να τις κατηγοριοποιεί, να τις οργανωνει, και μαζί τους να συνθέτει ευφάνταστες προτάσεις, συγκινητικά τραγούδια αλλά και λόγια κατανόησης. Και αυτές οι λέξεις σκορπίζονται στον άνεμο, αποκτούν φτερά και φτιάχνουν γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους.

Ένα βιβλίο ευφάνταστης σύλληψης που μυεί τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των λέξεων και μπορεί να γίνει αφορμή για παιχνίδι.

Συγγραφέας και εικονογράφος: Peter Reynolds
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Για παιδιά 4+

[ 9 ]

Χρατς | Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Μια όμορφη και λιτή ιστορία που πλημμυρίζει συμβολισμούς και νοήματα σε πολλά επίπεδα. Το αγόρι κοιτούσε συνέχεια τα παπούτσια των ανθρώπων, παρατηρούσε τα κορδόνια τους, όλα διαφορετικά. Εκείνος φορούσε παπούτσια με χρατς και στον ύπνο του έβλεπε παπούτσια με κορδόνια. Το αγόρι μεγάλωνε και μάθαινε πολλά, όχι όμως και να δένει τα κορδόνια του. Τον κόμπο πώς να τον κάνει; Κι ο φιόγκος, άπιαστο όνειρο. Άραγε, θα μάθει το αγόρι να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του;

Η Εύη Γεροκώστα έχει πλέξει μια όμορφη και τρυφερή ιστορία, οπτικοποιημένη από τον Κώστα Μαρκόπουλο με έντονα χρώματα και σχέδια, που σου ξεδιπλώνεται σε ένα τετράγωνο μικρό βιβλίο που κρύβει ένα θησαυρό. Το θησαυρό της γνώσης για τη δυσκολία που κρύβουν τα συναισθήματα, για τους κόμπους και τους φιόγκους που δένουν το στομάχι και την καρδιά, για τους φόβους και τις αγωνίες, για τις χαρές και τις ομορφιές που υπάρχουν γύρω μας αρκεί να τις ανακαλύψουμε.

Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφος: Κώστας Μαρκόπουλος
Για παιδιά 5+

[ 10 ]

Η βαλίτσα | Εκδόσεις Διόπτρα

Ένα περίεργο, διαφορετικό πλάσμα εμφανίζεται με μια βαλίτσα στο χέρι με περιεχόμενο της τα λιγοστά πράγματα που πρόλαβε να βάλει μέσα λίγο πριν φύγει, σχεδόν κυνηγημένο από το σπίτι του: ένα φλιτζάνι, ένα τραπέζι, μια καρέκλα και το σπίτι του. Μα οι ντόπιοι, με το που τον αντικρίζουν τον αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία και δυσπιστία. Του σπάνε τη βαλίτσα του, αλλά και το φλιτζάνι που περιείχε αλλά δεν βρήκαν ούτε την ξύλινη καρέκλα, ούτε το τραπέζι, ούτε ασφαλώς το σπίτι του όπως τους είχε εκείνος περιγράψει. Μόνο μια φωτογραφία τσαλακωμένη με εκείνον να κάθεται πάνω στην ξύλινη καρέκλα του, στο τραπέζι και σε ένα μικρό σπίτι. Τι θα συμβεί στους ήρωες της ιστορίας;

Μια λιτή, περιεκτική ιστορία, βαθιά συγκινητική που εύστοχα σκιαγραφεί με κάθε μικρή λεπτομέρεια το ζήτημα του ξεριζωμού ενός ανθρώπου, της βιαστικής φυγής του από το σπίτι, του ονείρου της επιστροφής αλλά και της καχυποψίας και δυσκαμψίας των ξένων.
Η εικονογράφηση λιτή και παραστατική με το περιεχόμενο της βαλίτσας να πρωτοστατεί και να αφηγείται σιωπηλά την ιστορία.

Μια εξαιρετική πρόταση για Χριστουγεννιάτικο δώρο με τη μετάδοση των εννοιών της δοτικότητας, της αλληλεγγύης, της ζεστασιάς και της φιλοξενίας να είναι καθοριστική για τις μελλοντικές γενιές.

Συγγραφέας, εικονογράφος: Chris Naylor – Ballesteros
Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού

Για παιδιά 4+

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.