Τι είδε το φεγγάρι: Ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Μια ιδιαίτερη βραδιά αφήγησης για ενήλικο κοινό

«Το Φεγγάρι! Κάθε φορά που έρχεται, μου διηγείται κάποιο περιστατικό που είδε την προηγούμενη νύχτα».

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αγαπημένος «παραμυθάς» όλων των εποχών είναι πασίγνωστος για τα αριστουργηματικά του κείμενα που όμως έχουν συχνά κακοποιηθεί από αυθαίρετες διασκευές και από απρόσεχτες μεταφράσεις. Έτσι, δεν είναι ευρέως γνωστό το ιδιαίτερα λεπτό χιούμορ του συγγραφέα, οι πολύ ευαίσθητες περιγραφές του, ο διεισδυτικός του τρόπος να βλέπει και να σχολιάζει καυστικά την πραγματικότητα. Κι όμως… ακριβώς γι’ αυτόν τον «παραμυθένιο ρεαλισμό» που αποπνέει το έργο του, είναι διαχρονικός και πάντα συγκινεί.

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη παρουσιάζει μια επιλογή από τα έργα – διάσημα ή ελάχιστα γνωστά – του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε πολύ καλές μεταφράσεις από τα πρωτοτύπα. Η Χριστίνα Αντωνιάδου σχολιάζει μουσικά με το εκκλησιαστικό όργανο σε μια επιλογή μουσικών έργων από την εποχή του συγγραφέα.

Ο υπέροχος χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου «σκηνογραφεί» ιδανικά τη βραδιά.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Οντένσε, της Δανίας. Ο πατέρας του ήταν παπουτσής και πέθανε πολύ νέος, αφήνοντας το γιο του το Χανς ορφανό. Η μητέρα του ξενοδούλευε ως πλύστρα. Ο Χανς ήταν περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να μάθει την τέχνη του πατέρα του, αργότερα μπήκε σε ραφτάδικο και τελικά το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο: του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Δεκατεσσάρων χρονών έφθασε στην Κοπεγχάγη με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν. Έχοντας ωραία φωνή άρχισε να σπουδάζει μουσική αλλά αρρώστησε ξαφνικά και την έχασε. Του έμεινε το ταλέντο της ποίησης. Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Jonas Collin, από τους διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα. Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Οντένσε, που τον κάλεσε στα 1867. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη.

Η Σάσα Βούλγαρη ανήκει στους πρωτοπόρους της νεο – αφήγησης στην Ελλάδα με προγράμματα για ενήλικο και παιδικό κοινό, με διαρκή επαγγελματική ενασχόληση από το 1993. Με την έρευνά και την πολυεπίπεδη εμπειρία της έχει διαμορφώσει την προσωπική της μέθοδο διδασκαλίας στην Τέχνη της Αφήγησης και της Δημιουργικής Γραφής. Αρκετοί από τους μαθητευόμενούς της έχουν ακολουθήσει τον επαγγελματικό δρόμο κι έχουν ενσωματώσει με ευφάνταστους τρόπους την ιστόρηση στο επάγγελμά τους.

Η Χριστίνα Αντωνιάδου είναι απόφοιτη της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και του Βασιλικού Κονσερβατόριου της Σκοτίας με τους τίτλους BMus, MMus και LRAM. Έχει εμφανιστεί ως προσκεκλημένη σολίστ διεθνών φεστιβάλ οργάνου αλλά και ως συνοδός και εκτελέστρια μπάσσο κοντίνουοστην Ευρώπη μεταξύ άλλων στην Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Εσθονία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ιταλία και Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην μουσική εκπαίδευση καθώς και στην μουσική για σύνολα. Έχει παρουσιάσει μουσική για όργανο και τρομπέτα, τρομπόνι, σαξόφωνο,βιολί, κιθάρα, όμποε και φωνή και έχει επίσης μεταγράψει ορχηστρική μουσική για όργανο. Η Χριστίνα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ανοιξιάτικου Κύκλου Συναυλιών Οργάνου (Spring Organ Series) στην Αθήνα, που φέτος έκλεισε 12 χρόνια προσφοράς στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας και έχει λάβει για την υψηλή ποιότητά του την Ευρωπαική πιστοποίηση EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe από την Ένωση Ευρωπαικών Φεστιβάλ. Είναι οργανίστρια και διευθύντρια μουσικής στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλουστην Αθήνα. Διδάσκει όργανο στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum καθώς και στο Ωδείο Kodály.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.