«Πολίτες και Ανοιχτά Δεδομένα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη»: Η εκδήλωση του GROW Observatory στο Ωδείο Αθηνών

Μια εκδήλωση από το GROW Observatory, ενός εκ των τεσσάρων Παρατηρητηρίων Πολιτών στο πλαίσιο του Horizon 2020

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00-21:00 στο Ωδείο Αθηνών, διοργανώνεται από το GROW Observatory ανοιχτή εκδήλωση και συζήτηση με θέμα «Πολίτες και Ανοιχτά Δεδομένα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Τι είναι η επιστήμη των πολιτών και πώς λειτουργεί ένα παρατηρητήριο πολιτών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο; Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχουν ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει 2030 και πώς επηρεάζουν την αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας μας; Πώς μπορούν έξυπνα κινητά, αισθητήρες χαμηλού κόστους, ανοιχτές πλατφόρμες οπτικοποίησης δεδομένων και δορυφορικά συστήματα να παρέχουν ακριβέστερες μετρήσεις για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων, ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα, προκλήσεων; Εν τέλει, πώς διαμορφώνουμε «έξυπνες πολιτικές» ενεργοποιώντας τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά;

Το GROW Observatory, αποτελεί ένα εκ των τεσσάρων Παρατηρητηρίων Πολιτών που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020. Με αφορμή τη διεθνή συνάντηση των 18 εταίρων του έργου που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, η Αθήνα γίνεται εφαλτήριο για μία πανευρωπαϊκή συζήτηση που φιλοδοξεί να συνδέσει τους πολίτες με την επιστήμη, και την επιστήμη με την πολιτική. Διακεκριμένοι ομιλητές από ελληνικούς και βρετανικούς φορείς έρευνας και κοινωνικής δράσης όπως το Edinburgh Futures Institute, το Πανεπιστήμιο του Dundee, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη και η Οργάνωση Γη παρουσιάζουν νέες στρατηγικές, εργαλεία και προγράμματα σε μία βραδιά ενημέρωσης, συζήτησης και δικτύωσης με επίκεντρο τις κοινότητες ενεργών πολιτών, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατικών και διεθνών οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών καινοτομίας, ΜΚΟ και δικτύων πολιτών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την κοινωνική μετάβαση προς την αειφορία. Τη διοργάνωση υπογράφει η CulturePolis ως ο Έλληνας εταίρος του GROW Observatory, με επικεφαλής τον εθνοβιολόγο και σύμβουλο βιώσιμης ανάπτυξης κ. Παύλο Γεωργιάδη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του British Council και του εκπαιδευτικού οργανισμού «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCO», ενώ οργανωτικά συνεισφέρουν η βρετανική Permaculture Association και η ιρλανδική οργάνωση Cultivate.

Οι ομιλίες και η ανοιχτή συζήτηση θα πραγματοποιηθούν από τις 18:00 έως τις 20:00 στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Θα ακολουθήσει δεξίωση με ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων και των διεθνών προσκεκλημένων. Σημειώνεται ότι λόγω μεγάλης ζήτησης τα Δελτία Εισόδου έχουν εξαντληθεί. Η προσέλευση στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών θα ξεκινήσει από τις 17:00 και θα ολοκληρωθεί αυστηρά στις 18:00. Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση εξ αποστάσεως, το σύνολο του προγράμματος θα μεταδοθεί ζωντανά (χωρίς διερμηνεία) στο κανάλια του GROW Observatory στο YouTube και το Facebook.

Πρόγραμμα Ομιλιών

  • «Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η σημασία τους για την Ελλάδα».
    Χριστίνα Μπαριτάκη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
  • “GROW Observatory: Υλοποιώντας το όραμα για τα Παρατηρητήρια Πολιτών”.
    Dr. Drew Hemment, Επικεφαλής Έρευνας GROW Observatory, Edinburgh Futures Institute, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
  • «Το Πρόγραμμα Copernicus και η Παρατήρηση της Γης».
    Δρ. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών, Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
  • “GROW Observatory: Πολίτες και Ανοιχτά Δεδομένα για τη χάραξη «έξυπνης» πολιτικής”.
    Dr. Deborah Long, Διευθύντρια Προγράμματος GROW Observatory, Πανεπιστήμιο του Dundee.
  • «Αναλαμβάνοντας δράση για τους Παγκόσμιους Στόχους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».
    Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Διευθυντής, Οργάνωση Γη – Πρόεδρος, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη.
  • Παρουσίαση καινοτόμων δράσεων επιστήμης πολιτών στην Ελλάδα: paratiro.gr | Athens Science Fair 2019 | ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ για την Αειφορία
  • Ανοιχτή Συζήτηση με το κοινό
    Συντονιστής: Παύλος Γεωργιάδης, GROW Community Manager. Εθνοβιολόγος – Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης, CulturePolis

GROW Observatory

Το Παρατηρητήριο GROW (growobservatory.org) είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο το οποίο εμπλέκει χιλιάδες καλλιεργητές, ερευνητές και πολίτες με πάθος για τη γη, και ηγείται της προσπάθειας για την ανάδειξη της σημασίας του υγιούς εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει τοπικές κοινότητες σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (GROW Places), καλώντας χιλιάδες ανθρώπους να ενημερωθούν και να δράσουν ως πολίτες-επιστήμονες για την επίτευξη τριών εκ των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: την εξάλειψη της πείνας (Στόχος 2), τη δράση για το κλίμα (Στόχος 13), και τη φροντίδα για τη γη (Στόχος 15).

Μέσω της χρήσης αισθητήρων εδάφους, που προσφέρονται από το πρόγραμμα δωρεάν, οι πολίτες συλλέγουν χρήσιμα εδαφικά δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την επαλήθευση (ground truthing) δορυφορικών δεδομένων, και τη δημιουργία κλιματικών μοντέλων.

Μέχρι στιγμής, οι πολίτες-επιστήμονες στις κοινότητες του GROW έχουν τοποθετήσει 2.000 αισθητήρες εδάφους σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, στοχεύοντας στην τοποθέτηση 15.000 αισθητήρων μέσα στο 2019. Η κοινότητα GROW Place Greece, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη, φέρνει τις δράσεις του προγράμματος στην Ελλάδα, παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και εκπαίδευσης για τους συμμετέχοντες αγρότες, επιστήμονες και ενεργούς πολίτες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα υγρασίας εδάφους στην Ευρώπη στο πλαίσιο ενός πρωτοπόρου έργου που συνδυάζει τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και τις επιστήμες, με στόχο την αειφόρο διαχείριση και αναγέννηση των εδαφών, τη βελτίωση των πρακτικών καλλιέργειας και τη θωράκιση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Καθώς η υλοποίηση του GROW Observatory κορυφώνεται το 2019, αυτή η εκδήλωση της Αθήνας σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός δημοσίου διαλόγου για “έξυπνες” διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Info:

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου | 18:00-21:00 | Ωδείο Αθηνών

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.