Η πρώτη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς έρχεται από την Αίγυπτο

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμιες ηλικίας άνω των 2.000 ετών μέσα σε κατακόμβες

Για δέκα χρόνια είχαν σχεδόν σταματήσει οι αρχαιολογικές έρευνες στην Αίγυπτο και εδώ και λίγο καιρό με το «καλημέρα» ήρθε και η πρώτη μεγάλη σημαντική ανακάλυψη που είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες παγκοσμίως για το 2019.

Ανασκάπτοντας τις νεκροπόλεις στην περιοχή Τούνα ελ Γκέμπελ, στην κεντρική περιοχή της χώρας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμιες ηλικίας άνω των 2.000 ετών μέσα σε κατακόμβες. Τα αποτελέσματα των ερευνών ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, παρουσιάζοντας τον φαραωνικό τάφο μέσα στον οποίο βρίσκονταν 50 μούμιες.

Το έργο της ανασκαφής ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2018 και όπως ανακοινώθηκε βρέθηκαν δυο τάφοι σε βάθος 9 μέτρων που περιείχαν περισσότερους από έξι θαλάμους, με 12 μούμιες που ανήκαν σε παιδιά, 6 σε ζώα ενώ οι υπόλοιπες ήταν ενηλίκων ανδρών και γυναικών.

Η ταυτότητα των ενταφιασμένων δεν έγινε γνωστή καθώς δε βρέθηκαν ονόματα γραμμένα σε ιερογλυφικά, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τη μέθοδο της μουμιοποίησης χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για πρόσωπα που κατείχαν σημαντικές ή περίοπτες θέσεις.

Σαράντα από τις μούμιες που βρέθηκαν εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ανακοίνωσης και ορισμένες από αυτές βρέθηκαν τυλιγμένες σε λινό ύφασμα, ενώ άλλες βρίσκονταν σε πέτρινα φέρετρα ή ξύλινες σαρκοφάγους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.