“Ζucchini bread”: Ένα διαφορετικό πολύ θρεπτικό κέικ για το πρωινό σου

Εκτός από πλούσια γεύση έχει και θρεπτικά συστατικά, αφού περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης, φρέσκο κολοκύθι, μπανάνα και ελαιόλαδο

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Διάλεξα να ετοιμάσω το παρακάτω κέικ γιατί εκτός από πλούσια γεύση έχει και θρεπτικά συστατικά, αφού περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης, φρέσκο κολοκύθι, μπανάνα 🍌🍌 και ελαιόλαδο. Είναι γνωστό και ως zucchini bread. Επειδή δεν είναι τόσο γλυκό μπορείς να αλείψεις μέλι, απλό βούτυρο ή βούτυρο διάφορων ξηρών καρπών (πχ. φουντουκιού).

Αν θέλεις επιπλέον γλύκα θα σου πρότεινα να προσθέσεις έξτρα σοκολάτα! Στην απλή του εκδοχή είναι τέλειο σνακ και για μικρά παιδιά.

Προετοιμασία 20 λεπτά, ψήσιμο 45-50 λεπτά, μερίδες 8-10

Υλικά

• 2 ½ κούπες αλεύρι ολικής άλεσης

• 2κγ baking powder

• 1 βανιλίνη

• 1κγ μοσχοκάρυδο

• 3 φρέσκα κολοκύθια

• 2 αβγά (λιναρόσπορου ή κανονικά)

• 2 ώριμες μπανάνες

• ½ κούπας ελαιόλαδο

• 1/3 κούπας σιρόπι σφενδάμου

• 200gr σοκολάτα σε κομμάτια και επιπλέον για την επικάλυψη (προαιρετικά)

• αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Αλείφω με ελαιόλαδο ταψάκι διαμέτρου 10cm*25cm.

Τρίβω τα κολοκύθια και τα μεταφέρω στο σουρωτήρι. Ρίχνω αλάτι και τα αφήνω να στραγγίξουν για 10-15 λεπτά (πιέζω και με τα χέρια μου ώστε να φύγει η υγρασία).

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder και το μοσχοκάρυδο και τα αφήνω στην άκρη.

Παράλληλα, λιώνω τις μπανάνες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το ελαιόλαδο, τα αβγά, το σιρόπι σφενδάμου, τη βανιλίνη και ανακατεύω καλά.

Στη συνέχεια ρίχνω μέσα τα άλευρα και ανακατεύω ώσπου να αναμειχθούν τα υλικά.

Τέλος προσθέτω τα τριμμένα κολοκύθια και τα κομμάτια σοκολάτας, ανακατεύω και μεταφέρω το μείγμα στο ταψάκι.

Ψήνω για 45-50 λεπτά και αφήνω να κρυώσει πριν το κόψω. Αν θέλω επιπλέον σοκολάτα, λιώνω 50-70gr σοκολάτας τοποθετώντας την σε ένα ανοξείδωτο σκεύος και αυτό πάνω σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Περιχύνω τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο κέικ μου, ετοιμάζω ένα ρόφημα και απολαμβάνω!

Προσθέτω αν θέλω λίγο βούτυρο ή φουντοκοβούτυρο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.