Τίτλοι βιβλίων που αναμένουμε το επόμενο διάστημα

Ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοτικές αφίξεις που θα κρατάμε στα χέρια μας πριν το τέλος του Σεπτέμβρη

Για τις επόμενες εβδομάδες είναι πολλές οι ενδιαφέρουσες εκδοτικές αφίξεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε μερικές που θα κρατάμε στα χέρια μας πριν το τέλος του Σεπτέμβρη.

Σάλτος – Εκδόσεις Ίκαρος

Μετά τη θερμή υποδοχή, και τις εξαιρετικές κριτικές για το βιβλίο του «Αποδοχή κληρονομιάς», ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επιστρέφει με μια νέα συλλογή διηγημάτων: δεκατρείς νέες ιστορίες με το γνώριμο, μεστό αφηγηματικό του ύφος.

Στην εποχή του Μεσαίωνα οι λογικοί και σώφρονες άνθρωποι των πόλεων στοιβάζαν τους ψυχικά διαταραγμένους ή λοξούς σε μεγάλα ξύλινα καράβια χωρίς κουπιά και τους άφηναν να περιφέρονται ακυβέρνητοι στις θάλασσες.

Οι πρωταγωνιστές των νέων διηγημάτων του Ανδρέα Νικολακόπουλου δεν ζουν στο Μεσαίωνα. Βρισκόμενοι όμως στη θάλασσα, στα βουνά, σε δάση, σε πόλεις, σε τρένα, σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, ανάμεσα στα σύννεφα, απέκτησαν και οι ίδιοι την παλιά εκείνη λοξή ματιά. Η διαφορά είναι πως δεν φτιάχνονται πια μεγάλα ξύλινα καράβια.

«Με τον καιρό, τα όνειρα γίνονταν πια όλο και πιο τρομακτικά, απρόβλεπτα, μακριά σε διάρκεια και ντυμένα πάντα με μια γεύση φυλλώδους μούχλας και τύρφης σαν επίγευση στο στόμα μου όταν ξυπνούσα. Έβλεπα τον κόσμο που είχε πηδήξει από τον Σάλτο να σκαρφαλώνει τον βράχο προς τα πάνω αργά αργά και ύστερα κοπάδια από ζώα σκελετωμένα να ουρλιάζουν στο σκοτάδι τρέχοντας προς το χωριό κάτω από ήχο οιμωγών και πένθιμων κλαμάτων. Ένα βράδυ ονειρεύτηκα μια θεόρατη πορτοκαλιά κρυστάλλινη σφαίρα ελαφριά σαν μπαλόνι, που κατηφόριζε με μικρά αναπηδήματα από τον Σάλτο στην πλαγιά και με ένα τίναγμα ξαναβρισκόταν ψηλά στην κορυφή, αθόρυβη και ανάλαφρη, σκορπίζοντας ερυθρές και κίτρινες μαρμαρυγές στο μαύρο της νυκτός. Πεταγόμουν στον ύπνο μου και έβγαινα στην αυλή. Εκεί άναβα τσιγάρο και ρωτούσα μέσα στα σκοτάδια τα νυχτοπούλια τι σημαίνουν όλα αυτά, περιμένοντας μια απάντηση» (απόσπασμα από το βιβλίο).

Συγγραφέας: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Στις μυλόπετρες του χρόνου – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια συλλογή διηγημάτων «μπονσάι» ή ένα σπονδυλωτό αφήγημα με θέμα τον κοινωνικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό του ορεινού όγκου της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα.

Χρονολογικά τοποθετείται μεταξύ του 1922 που επιστρέφουν οι επιζήσαντες στρατιώτες του Μικρασιατικού Μετώπου σε ένα μικρό απομονωμένο ορεινό βλαχόφωνο χωριό της Ηπείρου και του τέλους του 20ού αιώνα, οπότε ολοκληρώνεται η αστικοποίηση μέσω της μετανάστευσης (εξωτερικής και εσωτερικής), η οποία συνοδεύεται από τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας, της κουλτούρας, της ίδιας της γλώσσας, καθώς η κυρίαρχη αρχικά βλάχικη αντικαθίσταται από την ελληνική και τείνει να εξαφανιστεί. Μέσα σε τρεις γενιές μια κοινωνία με αρχαϊκά οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά μετασχηματίζεται άρδην σε μια μοντέρνα, ευρωπαϊκή σε μεγάλο βαθμό.

Συγγραφέας: Αγαθοκλής Αζέλης

Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου – Εκδόσεις Πατάκης

Το γνωστό ιστορικό μυθιστόρημα της Ελένης Σαραντίτη «Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου» εκδόθηκε το 1999 και ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο 2000. Επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε νέα έκδοση σε μερικές ημέρες.

Πώς και γιατί βρέθηκε ο Μιγκέλ Θερβάντες, συγγραφέας του Δον Κιχώτη, στα ανήσυχα νερά του Κάβο Μαλιά και κατέληξε κατόπιν άπραγος στην Ελαφόνησο; Τι γύρευε ο Θεόδωρος Μαργέτης, άρχοντας από τη Μονεμβάσια, στη μακρινή Κεϋλάνη του 1800; Και γιατί, θέλοντας και μη, επέστρεψε στην πατρίδα κουβαλώντας κάτι πολύτιμο στις αποσκευές του; Τι είχε προφητεύσει ο Γκαίτε όταν συναντήθηκε μαζί του στο «Καφέ Φλωριάν» της Βενετίας; Και ποια άραγε είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο, όπου γυρνά να ζήσει ο αριστοκράτης Μονεμβασίτης; Γεμάτα τα βουνά του Μοριά από κλέφτες, με πρώτο και καλύτερο τον καπετάν Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη.

Η δεκαοκτάχρονη κόρη του Κωνσταντία σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης στη Σπάρτη και, τιμώντας το όνειρο του δολοφονημένου πατέρα της, αγωνίστηκε υπερβαίνοντας τα ανθρώπινα όρια, ώσπου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα 25 της χρόνια. Ένα όνειρο ακολουθεί και η Αγγελική διασχίζοντας τη λακωνική ύπαιθρο σαν νύφη στολισμένη· το όνειρό της αναζητεί και η πανέμορφη Αγγλίδα, η Ρουθ, που επισκέπτεται τη Μονεμβασιά παραμονές της Επανάστασης. Με όνειρα έχει μεγαλώσει και η Πελαγία, τα όνειρα καθοδηγούν και τη δισέγγονή της Ευγενία…

Τέσσερις γενιές της ίδιας οικογένειας, 120 χρόνια στη γη της Λακωνίας, όπου έρωτες και μάχες, στέρηση και ταπείνωση, εκδίκηση και πράξεις θεϊκές, θυσίες και ολοκαυτώματα, προδοσίες, απώλειες, αλλά και η λατρεία της ζωής, δεν έχουν αρχή ούτε τέλος.

Συγγραφέας: Ελένη Σαραντίτη


Η ζωή παίζει μαζί μου – Εκδόσεις Ψυχογιός

Από τον βραβευμένο με Man Booker International Ισραηλινό συγγραφέα, Νταβίντ Γκρόσμαν, έρχεται ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τη δύναμη αλλά και το τίμημα της αγάπης. Ένα μυθιστόρημα με κινητήρια δύναμη την πίστη στην ανθρωπιά ακόμα και στις σκοτεινότερες στιγμές μας, που μας καλεί να αναμετρηθούμε με τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μας για το ποιο είναι το καθήκον μιας γυναίκας απέναντι στον εαυτό της και απέναντι στα παιδιά της.

Σκηνικό της ιστορίας, ένα κιμπούτς στο Ισραήλ το 2008. Εκεί παρακολουθούμε μια πολυμελή αλλά δεμένη οικογένεια να γιορτάζει τα ενενηκοστά γενέθλια της λατρεμένης γιαγιάς Βέρα, που είναι η κεφαλή της. Ωστόσο οι εορτασμοί σημαδεύονται από την άφιξη της Νίνα, της δυναμικής κόρης που απέρριψε τη φροντίδα της Βέρα και εγκατέλειψε τη δική της θυγατέρα, την Γκίλι, όταν ήταν ακόμη μωρό.

Η επιστροφή της Νίνα στους κόλπους της οικογένειας ύστερα από χρόνια σιωπής θα σταθεί η αφορμή για να πραγματοποιηθεί ένα επικό ταξίδι από το Ισραήλ στο εγκαταλειμμένο νησάκι Γκόλι Ότοκ, κοντά στις ακτές της Κροατίας. Εκεί, πριν από πέντε δεκαετίες, η Βέρα είχε φυλακιστεί και βασανιστεί ως πολιτική κρατούμενη. Και εκεί είναι που οι τρεις γυναίκες θα συμφιλιωθούν με το τρομερό ηθικό δίλημμα που αντιμετώπισε η Βέρα και που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.

Συγγραφέας: Νταβίντ Γκρόσμαν
Mετάφραση: Λουίζα Μιζάν

O λαβύρινθος – Εκδόσεις Πατάκης

Σεπτέμβριος 1922 και ενώ ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Μικρασία, μια αποδεκατισμένη μεραρχία περιπλανιέται ακόμα στην έρημο της Ανατολίας. Καθώς οι ελπίδες για σωτηρία λιγοστεύουν και το ηθικό των στρατιωτικών χειροτερεύει, ο ηλικιωμένος διοικητής τους πενθεί ακόμα τον θάνατο της συζύγου του και βρίσκει παρηγοριά στην αγάπη του για τη μυθολογία και στον εθισμό του στη μορφίνη. Η τύχη των περιπλανώμενων φαίνεται τελικά να αλλάζει όταν φθάνουν σε μια μικρή πόλη που δεν έχει αγγίξει ο πόλεμος. Αλλά η μεραρχία δεν έχει ξεφύγει από τις Ερινύες της και τις οδηγεί στον επιφανειακά ειδυλλιακό αυτό τόπο, με μοιραίες συνέπειες για στρατιώτες και ντόπιους.

Συγγραφέας: Πάνος Καρνέζης

Παιδική και νεανική βιβλιοθήκη

Αριστοτέλης – Εκδόσεις Ίκαρος

Το νέο graphic novel των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου, δύο από τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό Αριστοτέλης αναμένεται σε λίγες μόνο ημέρες.

Ένα βιβλίο μυθοπλασίας για τη ζωή, και όλες τις φωτεινές ιδέες του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου για τη Δημοκρατία, τον πολίτη, την παιδεία, την κοινωνία, το δίκαιο, την λογική και την ηθική, έχουν τεράστιο ενδιαφέρον στην εποχή μας και καθιστούν τον Αριστοτέλη έναν απόλυτα σύγχρονο στοχαστή.


Οι αδυναμίες, οι απειλές, οι αυτοεξορίες, οι περιπέτειες που είχε ως Μακεδόνας «μέτοικος» στην Αθήνα, αλλά και οι τιμές που του επιφυλάχθηκαν, όσο ζούσε, για το έργο και την προσωπικότητά του, ανέλκονται μέσα από τις σελίδες του Graphic novel και ξετυλίγουν τις αθέατες -ίσως για τους νεαρούς και όχι μόνο αναγνώστες- πλευρές της λαμπερής αυτής προσωπικότητας ενώ πολλά είναι τα προβλήματα της εποχής μας που υπάρχουν γιατί «χάθηκε το μέτρο» κυρίως στην ηθική, στην οικονομία και στην πολιτική και θα διαπιστώσει ότι ο Αριστοτέλης προτείνει λύσεις που βγάζουν από τα αδιέξοδα.

Συγγραφείς: Αλέκος Παπαδάτος, Τάσος Αποστολίδης

Ο Άτλας του Χρόνου – Εκδόσεις Διόπτρα

Tα πιο σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας, από τη γένεση του Σύμπαντος μέχρι σήμερα, συγκεντρωμένα σε αυτό τον εικονογραφημένο Άτλαντα που τα ξεδιπλώνει στις μεγάλες σελίδες του πάνω σε μια οριζόντια χρονολογική σειρά. Ένας άτλαντας όπου ο χρόνος αναπαρίσταται με γραμμές και εικονογραφήσεις. Υπάρχει η έναρξη, η αρχή του σύμπαντος, και η εξέλιξη που φθάνει τελικά μέχρι το παρόν, το σήμερα.

Ξετυλίγοντας το νήμα του χρόνου παρακολουθούμε τις μεγάλες κατακτήσεις της ανθρωπότητας, την άνοδο και την πτώση αυτοκρατοριών, ξακουστές μάχες και τα θαύματα της τέχνης, της επιστήμης και της λογοτεχνίας.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα ταξιδέψουμε στον χρόνο, από την εποχή των δεινοσαύρων ως την Αρχαία Ελλάδα, από τα μεσαιωνικά κάστρα μέχρι τα στρατόπεδα των δύο παγκόσμιων πολέμων, από τη Μεγάλη Έκρηξη ως την ψηφιακή επανάσταση.

Συγγραφέας: Tommaso Maiorelli (μτφ. Στέλλα Πεκιαρίδη)

Εικονογράφος: Carla Manea

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.