Μουσικοί από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο ρίχνουν άγκυρα στην Τήνο

Ο Βοριάς, ο άνεμος – πατέρας που σύμφωνα με ένα μύθο, όταν έφτασε στη Τήνο, ανέβηκε στο όρος Τσικνιά για να πενθήσει τους δολοφονημένους από τον Ηρακλή γιους του και άνοιξε τους ασκούς του, απελευθερώνοντας όλους τους ανέμους, ο βοριάς που ανάλογα με την έντασή του, είναι «καπελάτος», γιατί παίρνει τα καπέλα από τα κεφάλια των ανθρώπων, «καρεκλάτος» γιατί ρίχνει τις καρέκλες των καφενείων, «τραπεζάτος» όταν ρίχνει και τα τραπέζια και «καμπανάτος» όταν κάνει τις καμπάνες να χτυπούν, αλλά και «γιατρός», γιατί είναι καθαρός, και διώχνει μακριά αρρώστιες και στεναχώριες, αυτός ο άνεμος, αποτελεί πηγή έμπνευσης για το πρώτο World Music Festival της Τήνου.Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, ο βοριάς της Τήνου φυσάει γλυκά για να φέρει στο νησί μελωδίες παλιές αλλά και σύγχρονες, από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, εκεί που τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν αιώνες τώρα, σημεία συνάντησης και αλληλεπίδρασης πολλών διαφορετικών πολιτισμών και λαϊκών παραδόσεων.

 Δύο μέρες, τέσσερις συναυλίες, 12 μουσικοί θα μυήσουν το κοινό στη σύγχρονη μουσική δημιουργία της Ανατολικής Μεσογείου. Σε συνέχεια του Tinos Jazz Festival, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού βάζει τα θεμέλια του Tinos World Music Festival, με σκοπό να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με σημαντικούς μουσικούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να εντάξει το νησί της Τήνου σε ένα ευρύτερο διαπολιτισμικό δίκτυο.

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Μάρθα Μαυροειδή Κουαρτέτο
Η λαουτίστα και τραγουδίστρια Μάρθα Μαυροειδή συνδυάζει στις συνθέσεις της στοιχεία από τις μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων με σύγχρονη αρμονία και αυτοσχεδιασμό. Μετά την εμφάνιση της στη σκηνή Globalkan της διεθνούς έκθεσης Womex 2012, έρχεται στην Τήνο για να συμπράξει με τρείς σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, τον Γιώργο Βεντουρή (κοντραμπάσο), τoν Κώστα Αναστασιάδη (τύμπανα) και τoν Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά).

Erkan Oğur Trio
Ο Erkan Oğur είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Τουρκικής μουσικής των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ο μουσικός που καθιέρωσε την άταστη κιθάρα και επανέφερε ένα είδος λαούτου, το κοπούζ, στη σύγχρονη τουρκική μουσική. Οι συνθέσεις του, που συνδυάζουν τη μουσική της Ανατολίας με σύγχρονα μουσικά ιδιώματα, και οι κενοτόμες ενορχηστρώσεις του επηρέασαν γενιές από μουσικούς στην Τουρκία και το εξωτερικό. Στη συναυλία αυτή συμπράττει με τον Derya Turkan, δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας και βαθύ γνώστη της κλασικής Οθωμανικής μουσικής, και τον Έλληνα κοντραμπασίστα Παύλο Σπυρόπουλο, που συνεργάζεται συχνά με σχήματα Οθωμανικής και Βαλκανικής μουσικής.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κώστας Θεοδώρου Κουιντέτο
Ο συνθέτης και κοντραμπασίστας Κώστας Θεοδώρου, γνωστός από τις συνεργασίες του με σημαντικούς Έλληνες και Βαλκάνιους μουσικούς, αφηγείται τζαζ ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Έδεσσα. Μαζί του επί σκηνής μια ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς:  Τάκης Φαραζής (πιάνο), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Παντελής Στόικος (τρομπέτα) και Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα).

Stian Carstensen
Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο στοιχεία από την Βαλκανική μουσική παράδοση, την Jazz και την Bluegrass, ο Stian Carstensen είναι ένας από τους σημαντικότερους ακορντεονίστες στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα. Στην εμφάνισή του τον Νοέμβριο του 2012 στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, καθήλωσε το αθηναϊκό κοινό με την δεξιοτεχνία και το χιούμορ του. Στην Τήνο θα συμπράξει επί σκηνής με τον Βαγγέλη Καρίπη, έναν από τους σπουδαιότερους κρουστούς στην Ελλάδα, και τον εξαιρετικό κοντραμπασίστα Γιώργο Βεντουρή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας