Τέσσερις νέες γραμμές Νάζκα ανακαλύφθηκαν στην έρημο του Περού

Ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά αρχαία γεωγλυφικά -τεράστια σχέδια χαραγμένα στο έδαφος- στο Περού χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή νέα τεχνική

Ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά αρχαία γεωγλυφικά -τεράστια σχέδια χαραγμένα στο έδαφος- στο Περού χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή νέα τεχνική.

Οι αρχαιολόγοι αξιοποίησαν μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης, για να αποκαλύψουν τα σχέδια, τα οποία χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν και αποτελούν μέρος ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Archaeological Science

Τα γεωγλυφικά, γνωστά ως Γραμμές Νάζκα -που πήραν το όνομά τους από την έρημο στην οποία βρέθηκαν- χρονολογούνται μεταξύ του 100 π.Χ. και του 300 μ.Χ. και μπορεί να έχουν μέγεθος εκατοντάδων μέτρων ενώ συχνά απεικονίζουν ζώα, όπως κολιμπρί, καμηλοειδή, πουλιά, όρκες, αιλουροειδή και φίδια και μαϊμούδες.

Αν και ο ακριβής σκοπός της σχεδίασής τους αρχικά δεν είναι γνωστός, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν για κάποιου είδους τελετουργική δραστηριότητα, όπως το τελετουργικό περπάτημα, δήλωσαν οι ερευνητές. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως ότι πρόκειται για μια μορφή άρδευσης ή ένα ημερολόγιο με αστρολογικές ευθυγραμμίσεις, ωστόσο αυτές παραμένουν αβάσιμες.

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου 100 χρόνια με την πρόοδο της εναέριας τεχνολογίας (DL – Deep Learning), και είναι σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφηθούν από το έδαφος. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yamagata στην Ιαπωνία ανέπτυξαν και εκπαίδευσαν την τεχνολογία αυτή με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν τις γραμμές από δορυφορικές εικόνες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές:

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος μηχανικής μάθησης που επιτυγχάνει μεγάλη ισχύ και ευελιξία στην ανάλυση προτύπων εικόνων, ομιλίας, γλώσσας και άλλων. Στην αρχαιολογία, η DL (Deep Learining) χρησιμοποιείται στην ανάλυση της εικονογραφίας, του κειμένου και της γραφής ανασκαμμένων αντικειμένων».

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό γεωγλυφικών με βάση τις ομοιότητες με άλλα γνωστά σχέδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εντοπίστηκαν τέσσερα νέα γεωγλυφικά. Από τα τέσσερα, απεικονίζουν μια ανθρωπόμορφη φιγούρα που κρατάει ένα ρόπαλο, ένα ζεύγος ποδιών ή χεριών που εκτείνονται πάνω από 250 πόδια, ένα ψάρι και ένα πουλί. Τα νέα σχέδια επαληθεύτηκαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια επιτόπιων επισκέψεων.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η ομάδα ανακάλυψε 168 νέα γεωγλυφικά χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες και εικόνες από drone.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.