«Τα εργαλεία και ο οίκος»: Μια φεμινιστική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Οι επιμελήτριες και οι επιμελητές του ΕΜΣΤ θα προσεγγίσουν το έργο καλλιτεχνών/χνιδών και την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από δοκίμια του συλλογικού τόμου «Φεμινιστικές θεωρίες, αισθητικές πρακτικές και παγκοσμιοποιημένες τεχνολογίες»

Το ΕΜΣΤ πραγματοποιεί στις 12 Νοεμβρίου μια διαφορετική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του βασισμένη σε κείμενα σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας.

Οι επιμελήτριες και οι επιμελητές του ΕΜΣΤ σε συνεργασία με τις ερευνήτριες του «Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο» (Αθήνα και Βόλος) θα οδηγήσουν τους επισκέπτες/τριες στην έκθεση της συλλογής του Μουσείου και θα προσεγγίσουν το έργο συγκεκριμένων καλλιτεχνών/χνιδών αλλά και την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από τα δοκίμια του συλλογικού τόμου Φεμινιστικές θεωρίες, αισθητικές πρακτικές και παγκοσμιοποιημένες τεχνολογίες που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.

Εικόνες: Νίκη Καναγκίνη, Εν οίκω, 1975, Συλλογή ΕΜΣΤ, Φωτογραφία: Ολυμπιάννα Μηλιάκη

Η ξενάγηση θα υιοθετήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις σε σημαντικά έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ και θα προτείνει να δούμε την Άσπα Στασινοπούλου, την Νίκη Καναγκίνη, την Nan Goldin, τον Köken Ergün, την Mona Hatoum ή τον Βλάση Κανιάρη, μέσα από τα κείμενα των συγγραφισσών του τόμου: της Judith Butler, της Sylvia Federici, της Donna Harraway, της Sarah Ahmed, της Αθηνάς Αθανασίου, της Έλενας Τζελέπη, της Χριστίνας Γραμματικοπούλου, της Άντζελας Δημητρακάκη κ.α.

Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν οι επιμελήτριες του τόμου και οι ερευνήτριες Ελπίδα Καραμπά και Ίριδα Λυκουριώτη, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου και Μαριάνα Στεφανίτση και, από την πλευρά του ΕΜΣΤ, η επιμελήτρια Άννα Μυκονιάτη, ο επιμελητής Σταμάτης Σχιζάκης και η επιμελήτρια εκπαίδευσης Μαρίνα Τσέκου.

Άσπα Στασινοπούλου, Χωρίς Τίτλο, 1980, Συλλογή ΕΜΣΤ, Φωτογραφία: Ολυμπιάννα Μηλιάκη

Την ξενάγηση θα ακολουθήσει συζήτηση και δωρεάν διάθεση του τόμου. Ο τίτλος της εκδήλωσης προέρχεται από το δοκίμιο της Audre Lorde «Τα εργαλεία του αφέντη ποτέ δεν θα γκρεμίσουν τον οίκο του αφέντη».

Με την ξενάγηση «Τα εργαλεία και ο οίκος» το ΕΜΣΤ ξεκινά μια σειρά θεματικών και επιτελεστικών ξεναγήσεων που έχει ως στόχο του να δημιουργήσει συνομιλίες με καίρια γνωστικά πεδία και να αναδείξει αναπάντεχες όψεις της συλλογής. Επιπλέον, το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει το καινούριο του πρόγραμμα «Σάββατο στο ΕΜΣΤ», με εκδηλώσεις, ομιλίες, συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις ορισμένα Σάββατα του μήνα.

Πληροφορίες:

12 Νοεμβρίου | 13:00 | Διάρκεια ξενάγησης: 90΄

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την ξενάγηση στο φουαγιέ του Μουσείου.

Cover photo ∗Nan Goldin, All by Myself [Ολομόναχη], 1995-1996, Συλλογή ΕΜΣΤ, Φωτογραφία: Άννα Πρίμου

 

tags / ΕΜΣΤ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.