«Συμπερίληψη στην Τάξη και στην Πράξη»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής που ενισχύει την κουλτούρα συμπερίληψης

Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής να δηλώσουν συμμετοχή

Την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμπερίληψη στην Τάξη και στην Πράξη» ανακοινώνει το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής να δηλώσουν συμμετοχή.

Το Πρόγραμμα μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά και στοχεύει στην ενίσχυση της κουλτούρας συμπερίληψης από τη μικρή ηλικία, μέσα από τη σχολική κοινότητα. Μαθητές σχολείων γενικής και ειδικής αγωγής βιώνουν την εμπειρία της κοινής και συμπεριληπτικής κινηματογραφικής προβολής.

Το πρόγραμμα «Συμπερίληψη στην Τάξη και στην Πράξη», που υλοποιείται με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ ο σχεδιασμός και η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τους συμβούλους προσβασιμότητας και συμπερίληψης liminal και TheHappyAct.

Όλες οι ταινίες του προγράμματος -μικρού μήκους, ελληνικής και διεθνούς παραγωγής- είναι προσβάσιμες με υπότιτλους SDH, μεταγλώττιση στα ελληνικά, ένθεση διερμηνείας στην ΕΝΓ (Ελληνική Νοηματική Γλώσσα), ακουστική περιγραφή, αισθητηριακή επεξεργασία και κοινωνικές ιστορίες. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί υλικό για τους εκπαιδευτικούς με παρουσίαση των ταινιών και βασικές αρχές για το πώς μιλάμε στα παιδιά για την αναπηρία και τη συμπερίληψη χωρίς προκαταλήψεις.

Των προβολών προηγούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια στην τάξη που προετοιμάζουν τα δύο διαφορετικά κοινά για την κινηματογραφική τους συνάντηση. Για τα σχολεία γενικής αγωγής και τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, μέσα από παιχνίδια και διαδραστικές ασκήσεις πάνω στη λειτουργία των αισθήσεων, οι μαθητές/τριες γνωρίζουν τα διάφορα εργαλεία προσβασιμότητας: ακουστική περιγραφή, κοινωνικές ιστορίες, διερμηνεία στην ΕΝΓ. Για τα σχολεία ειδική αγωγής, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια εστιάζουν στη γνωριμία των μαθητών/μαθητριών με τον κινηματογράφο με ισότιμους όρους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μαθητές/τριες ειδικής και γενικής αγωγής συναντιούνται στην ίδια κινηματογραφική αίθουσα και παρακολουθούν τις ίδιες ταινίες μαζί!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής του, το Πρόγραμμα αξιολογείται από τις καθηγήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, κ. Μαρία Δημάκη – Ζώρα, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας, κ. Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Πρακτικής Άσκησης και κ. Ελισάβετ Λαζαράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας.

Το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα για την τάξη τους, συμπληρώνοντας τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.