Η νέα παράσταση χορού του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Still Life είναι ο τίτλος του νέου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που ανεβαίνει στη Στέγη από τις 23 Μαΐου 2014 έως τις 8 Ιουνίου. Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη. Στην παράσταση έχει δοθεί παράταση, από 18 έως 22 Ιουνίου.

Εφτά ερμηνευτές, ανάμεσά τους ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πραγματώνουν το σκηνικό σύμπαν του Still Life. Το Still Life είναι ένα έργο που απογυμνώνει τα συνθετικά του υλικά.

Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό, σε μια σκηνική ερημιά, ο άνθρωπος-εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά του να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει. Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα.

Δημήτης Παπαϊωάννου

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γεννημένος στην Αθήνα το 1964, μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στη ζωγραφική, ασχολήθηκε από την ηλικία των 19 χρόνων με τα κόμιξ και με το σύγχρονο χορό στην ολότητά του (ερμηνευτής—σκηνοθέτης—σχεδιαστής κοστουμιών, σκηνικών και φωτισμών). Είναι ιδρυτικό μέλος και δημιουργός και όλων των 17 έργων της ανατρεπτικής «Ομάδας Εδάφους». Η «Ομάδα Εδάφους» (1986-2002) έγραψε τη δική της ιστορία στο τοπίο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, αποσπώντας διακρίσεις, προσκλήσεις σε διεθνή φεστιβάλ, και πραγματοποιώντας μεγάλες σειρές παραστάσεων στις Αθηναϊκές σκηνές, χτίζοντας το δικό της αφοσιωμένο κοινό.

Το 2004, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Επιστρέφοντας μεταολυμπιακά στην προσωπική του μυθολογία, δημιούργησε το 2 το 2006 και αναβίωσε τη Μήδεια το 2008.

Το 2009 σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας ερευνητικής πορείας προς τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών. Έτσι δημιουργείται το Πουθενά (2009), το Μέσα (2011), και η Πρώτη Ύλη (2012), ένα έργο κατασκευασμένο με ελάχιστα μέσα το οποίο άνοιξε ξανά την πόρτα στο διεθνές κοινό. Από αυτό το εργαστήρι προκύπτει και η νέα πρόταση του Still Life.

Συντελεστές

Εικαστική σύλληψη—σκηνοθεσία—κοστούμια—φωτισμοί Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ηχητική σύνθεση Γιώργος Πούλιος
Το σκηνικό σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους Δημήτρη ΘεοδωρόπουλοΣοφία Ντώνα
Γλυπτική—ζωγραφική Νεκτάριος Διονυσάτος
Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την Βασιλεία Ροζάνα
Τα κατά παραγγελία αντρικά κοστούμια των ερμηνευτών αποτελούν χορηγία του οίκου χειροποίητων ενδυμάτων Giannetos.
Βοηθός σκηνοθέτη—διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής Τίνα Παπανικολάου
Τεχνικός διευθυντής—εκτέλεση παραγωγής Γεώργιος Μπαμπανάρας

με τους: Αριστείδη Σερβετάλη, Δρόσο Σκώτη, Μιχάλη Θεοφάνους, Αργύρη Πανταζάρα, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 36 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ