Σούπα κολοκύθα με τηγανητό φασκόμηλο – ένα πιάτο που ευχαριστεί όλες τις αισθήσεις

Μια συνταγή που μας μεταφέρει στη μαγεία των Χριστουγέννων

Γράφει η Ιωάννα Χαλμούκη [pasta-flora]

Στην ιστορία της Σταχτοπούτας, με το κούνημα του μαγικού ραβδιού η νεράιδα μεταμόρφωσε μια κολοκύθα σε άμαξα. Έτσι φαντάζομαι πάντα την κολοκύθα με το κούνημα της κουτάλας… να μεταμορφώνεται ένα ταπεινό υλικό σε ένα μεγαλειώδες γεύμα. Ιδανικό υλικό που συνοδεύεται υπέροχα από τα μπαχαρικά και τα βότανα και τα αγκαλιάζει τρυφερά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές και μαγειρεύεται με σχεδόν όλους τους τρόπους. Δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά υλικά που έχουν την ευελιξία της στη μαγειρική.

Η κολοκυθόσουπα είναι ένα πιάτο που ευχαριστεί όλες τις αισθήσεις. Το spicy άρωμά της, η βελουδένια υφή, το χρυσοπορτοκαλί χρώμα στο πιάτο, δένουν όλα αρμονικά και την καθιστούν την ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Δεν είναι τυχαίο που πολλά χριστουγεννιάτικα γεύματα ξεκινάνε με την κολοκύθα σαν όχημα για να μας μεταφέρει στη μαγεία των Χριστουγέννων.

Σούπα κολοκύθα με τηγανητό φασκόμηλο

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
10 φύλλα φασκόμηλο
500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε φέτες
1 πορτοκάλι ( χυμός και ξύσμα)
½ κ.γλ μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
1 λίτρο νερό
100 γρ. κρέμα γάλακτος(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φύλλα φασκόμηλο, τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Προσέχουμε μην τα κάψουμε! Τα αποσύρουμε από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το πράσο και το κρεμμύδι και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και καραμελώσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε τις πατάτες, την κολοκύθα, τα καρότα, το σέλερι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για λίγο ακόμα.

Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά.

Πολτοποιόυμε με το ραβδομπλέντερ τη σούπα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (αν χρησιμοποιούμε) και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή γαρνίροντας με τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου και κολοκυθόσπορο.

 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.