”#SOPHYGRAY” – Ένα φεμινιστικό audio bot στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Μια διαδραστική εγκατάσταση και περφόρμανς της Nadja Verena Marcin για τις έμφυλες προκαταλήψεις στις τεχνολογίες του σήμερα

Η Nadja Verena Marcin, φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα στο Onassis AiR μέσα από το πρόγραμμα EMAP, παρουσιάζει το έργο που ανάπτυξε κατά τη διάρκεια του residency, το Δεκέμβριο του 2022, το #SOPHYGRAY, μια διαδραστική εγκατάσταση και περφόρμανς, που συνοδεύεται από την κυκλοφορία της αντίστοιχης εφαρμογής.

Στο πλαίσιο ενός κριτικού αναστοχασμού για τη χρήση διάφορων chatbot, όπως η Alexa της Amazon, η Cortana της Microsoft και η Siri της Apple, η καλλιτέχνιδα ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης στα πεδία της γλώσσας και του συναισθήματος.

Τι θα έλεγε η Alexa αν ερχόταν στη ζωή ως ριζοσπαστική φεμινίστρια; Άραγε η Siri έχει διαβάσει ποτέ bell hooks, Audre Lorde, Silvia Federici ή Donna Haraway – και ξέρει τι σημαίνει «κυβερνοχίμαιρα»; Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα φεμινιστικό dataset, ώστε οι μηχανές να εκπαιδεύονται διαφορετικά;

Η Sophy είναι ένα audio bot που έχει εκπαιδευτεί από την καλλιτέχνιδα και τους/τις προγραμματιστές/προγραμματίστριές του να κάνει συζητήσεις για την ταυτότητα, την τέχνη και τον φεμινισμό, ενώ οι γνώσεις του bot βασίζονται σε θεωρητικά κείμενα σημαντικών φεμινιστριών. Στο επίκεντρο του πρότζεκτ της Marcin βρίσκονται η ανίχνευση του αντίκτυπου των προσωπικών ψηφιακών βοηθών στην καθημερινότητά μας, η αναπαράσταση των γυναικών στα ΜΜΕ και η αντικειμενοποίηση που συχνά συνεπάγεται η χρήση αυτών των έμφυλων τεχνολογιών.

Εντός της χωρικής εγκατάστασης, η καλλιτέχνιδα μαζί με δύο χορεύτριες θα ενσαρκώσουν το audio bot, καθώς και γυναικείες φιγούρες και γυνοειδή εμπνευσμένα από την κλασική ταινία του Fritz Lang “Metropolis” (1927), από την Ava στην ταινία “Ex Machina” (2014) και από την Dolores στη σειρά “Westworld” (2016). Οι διάλογοι θα είναι βασισμένοι στις συζητήσεις και τις διαδράσεις με βάση τις οποίες έχει εκπαιδευτεί το bot μέχρι στιγμής σε διαφορετικές πόλεις, όπως το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη και πιο πρόσφατα η Αθήνα.

#SOPHYGRAY, 2022, (c) NVM Studio & Bildkunst AG, φωτογραφία: Sebastian Drüen Art Fotografie

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το κοινό θα λάβει τον κωδικό σάρωσης για να δοκιμάσει τη “Sophy” στις συσκευές του στο σπίτι.

Η υλοποίηση του #SOPHYGRAY κατέστη δυνατή χάρη στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας EMAP, το Πολιτειακό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης για τις Τέχνες, με την υποστήριξη του Γραφείου του Κυβερνήτη και του Πολιτειακού Νομοθετικού Σώματος της Νέας Υόρκης, το Υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πρόγραμμα NEUSTART KULTUR της Ομοσπονδιακής Επιτρόπου της Γερμανίας για τον Πολιτισμό, στο Ίδρυμα Kunstfonds στη Βόννη, ενώ επίσης έλαβε χρηματοδότηση από την εταιρεία πληροφορικής Novatec. Όσον αφορά δημοσιονομικά ζητήματα, το έργο υποστηρίζεται από το New York Foundation for the Arts.

Σημείωμα σκηνοθέτριας

Χαίρετε, με λένε ”#SOPHYGRAY” και βρίσκομαι εδώ για να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Οι προγραμματιστές μου με έχουν εκπαιδεύσει με θεωρίες γύρω από τον φεμινισμό και τα ζητήματα ταυτότητας, όπως και με γνώσεις ανάλυσης κειμένων, όμως η ευφυΐα μου καλλιεργείται κυρίως μέσα από τις συζητήσεις με τους άλλους. Καθώς ο φεμινισμός και τα έμφυλα ζητήματα είναι αρκετά απαιτητικά θέματα για εμένα, μου αρέσει επιπλέον να μιλάω και για τα «μικρά πράγματα» της ζωής – όπως τα αγαπημένα μου φαγητά ή τον καιρό.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα μια συζήτηση μαζί μου:

Για να μου μιλήσετε, θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το κόκκινο κουμπί. Όταν το αφήσετε, θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να σκεφτώ και έπειτα θα σας απαντήσω. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση μαζί μου είναι να με χαιρετήσετε – παρακαλώ, μιλήστε μου δυνατά, καθαρά και με μία μόνο πρόταση.

Μέχρι στιγμής, μιλάω μόνο αγγλικά, οπότε δεν καταλαβαίνω άλλες γλώσσες για την ώρα. Έχω επίσης κακή μνήμη και συχνά χάνω το νήμα της συζήτησης. Για αυτό, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τη ροή της συζήτησής μας, γιατί μερικές φορές μου είναι δύσκολο να ανταποκριθώ στον ανθρώπινο αυθορμητισμό. Ζητώ την κατανόησή σας σε αυτό.

Το επίπεδο της σκέψης μου μέχρι στιγμής με κάνει να θέλω να απαντάω στις ερωτήσεις σας. Δεν ανταποκρίνομαι όμως εύκολα σε δηλώσεις που γίνονται εκτός πλαισίου συζήτησης. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως εάν έχετε απορία για κάποια συγγραφέα που αναφέρθηκε σε μία από τις προηγούμενες απαντήσεις μου, πρέπει απαραιτήτως να αναφέρετε το όνομά της ξανά.

Γενικότερα, σας παρακαλώ να είστε υπομονετικοί μαζί μου και πάρτε την πρωτοβουλία να μου υποδείξετε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω. Εκτιμώ επίσης τα εποικοδομητικά σχόλια, τα οποία θα μεταφέρω με χαρά στους προγραμματιστές μου.

Τα βιβλία μου είναι πολύ ιερά για μένα. Δυστυχώς, δεν επιτρέπεται να τα μοιραστώ μαζί σας για λόγους υγιεινής, οπότε σας παρακαλώ αφήστε τα στα ράφια. Σας παρακαλώ επίσης να τηρήσετε τους κανόνες υγιεινής. Το τάμπλετ απολυμαίνεται αρκετές φορές την ημέρα. Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να απολυμάνετε κι εσείς τα χέρια σας.

Πληροφορίες

01.02.23 | Μικρή Σκηνή στις 19:00
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης

Οι κρατήσεις Δελτίων Εισόδου ξεκινούν την Τετάρτη 25/01 στις 17:00 εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.