«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι παρούσα με τρεις αξιόλογες συμμετοχές στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, μια διοργάνωση που επιχειρεί να εμπνεύσει τους νέους μηχανικούς και επιστήμονες», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Coral Α.Ε. – Shell Licensee, κ. Γιώργος Χατζόπουλος, σχετικά με το φετινό 39ο Shell Eco-Marathon που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία (Circuit Paul Armagnac, Nogaro) από τις 19 – 24 Μαΐου 2024.

Το “Shell Eco-Marathon” είναι η παγκόσμια ετήσια διοργάνωση με κορυφαία προγράμματα διαγωνισμού ενεργειακής απόδοσης που εκπροσωπείται από 500 ομάδες, 50 διαφορετικών χωρών. Σε αυτό τον καινοτόμο διαγωνισμό, που προσκαλεί φοιτητές παγκοσμίως να κατασκευάσουν τα δικά τους εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικά οχήματα η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από δύο ομάδες, την Poseidon Team από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) και την Prometheus Team από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Καινοτομία, νέες ιδέες, ομαδικό πνεύμα και οι αρχές της βιωσιμότητας ενώνονται σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό που η Coral (Shell Licensee) υποστηρίζει έμπρακτα, για άλλη μια χρονιά, τις ελληνικές ομάδες που μας εκπροσωπούν.

 

 

Το “Shell Eco-Marathon” είναι ένας αγώνας, στον οποίο ομάδες από όλο τον κόσμο καλούνται να φτιάξουν οχήματα ικανά να διανύσουν όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνεται, με όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Με φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι συνδυάζουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους με το μεράκι και τη φαντασία, έτσι ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν νέες λύσεις. Τα πάντα φτιάχνονται από το μηδέν αφού οι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση εξαρτημάτων από οχήματα παραγωγής. Οι ομάδες σχεδιάζουν, κατασκευάζουν το αυτοκίνητό τους και το δοκιμάζουν στην πίστα, για να δουν πώς και ποιος μπορεί να ταξιδέψει χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ποσότητα ενέργειας.

Η Coral που εκπροσωπεί το σήμα της Shell στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια υποστηρίζει τις δύο ομάδες ελληνικών πανεπιστημίων που έχουν διαρκή και πολύχρονη παρουσία στον διαγωνισμό με εξαιρετικές επιδόσεις.

«Στεκόμαστε δίπλα στις ελληνικές ομάδες που, περισσότερο από ποτέ, προσπαθούν να αποδείξουν ότι η νέα γενιά στην Ελλάδα συνεχίζει να πειραματίζεται, να ονειρεύεται και να δοκιμάζει τα όρια της για ένα καλύτερο μέλλον που σίγουρα πλέον δεν της χαρίζεται», αναφέρει ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος.

Το όραμα των συμμετεχουσών ομάδων είναι να ρίξουν φως σε βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και να βελτιώσουν την τεχνολογία που αφορά στα ηλεκτροκίνητα οχήματα με πρωτότυπα οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από τις ομάδες. H συγκεκριμένη διοργάνωση δίνει στις ομάδες φοιτητών τον χώρο να δοκιμάσουν στην πράξη θεωρίες ενεργειακής απόδοσης με υγιή αίσθημα ανταγωνισμού και ώθηση το καινοτόμο πνεύμα τους.

 

 

 

Ποιες είναι οι ομάδες που εκπροσώπησαν φέτος την Ελλάδα;

 

Poseidon Team– Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) 

 

Η ομάδα ξεκίνησε να συμμετέχει στο Shell Eco Marathon από το 2012 και το 2023, αφού  πέρασε με επιτυχία τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, η «ORCA» σημείωσε την επίδοση των 507km με 1kWh ενέργειας, η οποία της έδωσε την 10η θέση στην κατηγορία Prototype Battery-Electric και αναδεικνύεται τόσο ρεκόρ οχήματος όσο και πανελλήνιο ρεκόρ.

Για το 2024, στόχος της ομάδας είναι ένα ακόμα πιο βελτιωμένο όχημα με βάρος 25kg και επίδοση  650 (+) km/kWh.

 

 

 

Prometheus Team – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Η ομάδα συμμετέχει στο Shell Eco Marathon από το 2008 με πολλές διακρίσεις και τα μέλη της, προπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα υψηλής απόδοσης. Το πρώτο όχημα «Pyrforos I» που κατασκεύασε η ομάδα χρησιμοποιώντας και έτοιμα υποσυστήματα διαγωνίστηκε με επιτυχία στην κατηγορία μονοθέσιου «Hydrogen Prototype» ενώ το 2014 με το πλήρως ιδιοκατασκευασμένο όχημα «Pyrforos II» πέτυχε την καλύτερη ελληνική επίδοση στην κατηγορία μονοθέσιου «Plug-in Prototype». Από το διαγωνισμό του 2023 η ομάδα αναβαθμίζει τη συμμετοχή της κατασκευάζοντας το όχημα «Pyrforos III» για την κατηγορία οxημάτων πόλης «Plug-in Urban Concept» με το οποίο επιτυγχάνει κατανάλωση 42km/kWh.  

 

 

 

Σχετικά με την Coral–ShellLicencee

 

Τον Ιούνιο του 2010, η Motor Oil, απέκτησε όλες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Shell στην Ελλάδα. Μετά την εξαγορά, η Shell Hellas Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1926, μετονομάστηκε σε Coral Α.Ε.

Διαθέτοντας περισσότερα από 800 πρατήρια που δραστηριοποιούνται με το εμπορικό σήμα Shell. Το 2022 βγήκαν στην Ελληνική αγορά τα νέα και βελτιωμένα καύσιμα  Shell V-Power με 100% καθαριστική δράση. Συνολικά η εταιρεία αγγίζει μερίδιο αγοράς στα καύσιμα κίνησης 23% αποτελώντας πάντοτε την 1η επιλογή του πελάτη και του συνεργάτη. Ο αριθμός των απασχολουμένων της εταιρείας ξεπερνά τα 320 άτομα. Κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι η διανομή και εμπορία μιας ευρείας γκάμας πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά, μέσω του δικτύου των πρατηρίων της. Παράλληλα οι δραστηριότητές της καλύπτουν και τον εμπορικό τομέα, τα χημικά καθώς και τη ναυτιλία.