Ραντεβού στον 7ο όροφο του Ξενοδοχείου King George στο Tudor Hall – ένα γευστικό θαύμα

Παρέλαση εκλεκτών στιγμών και γεύσεων, προσώπων, ιστοριών και αρωμάτων στο γοητευτικότερο «μπαλκόνι» της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη

Το ραντεβού μας είχε οριστεί εδώ και πολλές εβδομάδες. Ανάμεσα σε υποχρεώσεις επαγγελματικές, παιδιά, σχολεία και δραστηριότητες, ανθρώπους που πάντα κάτι ζητούσαν καθημερινά, της το είχα σχεδόν απαιτήσει: «Άγχος, μοναξιά, παραίτηση δεν έχουν χώρο στη ζωή μας. Στον “πάγκο” δεν έχουμε θέση». Η παιδική μου φίλη στην άλλη άκρη του τηλεφώνου σιώπησε για λίγο και μετά παραδόθηκε σε ένα ατελείωτο γάργαρο γέλιο. «Να είσαι εκεί. Στον 7ο όροφο. Σε περιμένει έκπληξη. Λίγο πιο κοντά στον ουρανό, ανάμεσα σε μικρά θαύματα», της είπα και έκλεισα το τηλέφωνο.

Φθάνω στη μεγάλη πόρτα του Ξενοδοχείου King George και αμέσως με μια μικρή ανεπαίσθητη κλίση του κεφαλιού του, ο κομψός κύριος με το καλαίσθητο κοστούμι του στην είσοδο με προσκαλεί στο εσωτερικό. Ανεβαίνοντας στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου King George, από τα πρώτα κιόλας βήματά μου στο εστιατόριο Tudor Hall, η θέρμη του χώρου, το καλωσόρισμα των ανθρώπων και η εικόνα του κρατημένου τραπεζιού δίπλα στο τζάκι με τύλιξε.

 

Την είδα από μακριά, πανέμορφη, ήρεμη, γαλήνια όπως τη θυμάμαι από άλλες εποχές. Οι μελωδίες του πιάνου, οι γλυπτικές συνθέσεις των λουλουδιών σε περίοπτα σημεία, τα αψεγάδιαστα στρωμένα τραπέζια και εκεί, λίγο πιο έξω, το γοητευτικότερο «μπαλκόνι» της Αθήνας που σου δίνει την αίσθηση μιας αετοφωλιάς με θέα την Ακρόπολη και το γοητευτικά φωτισμένο Παρθενώνα, στο κέντρο της πολύβουης πόλης μου προκαλούν ρίγος. Κλείνω για λίγο τα μάτια και πέφτω στην αγκαλιά της.

Καθισμένες πια στο τραπέζι μας παραδινόμαστε στα έμπειρα χέρια του προσωπικού. Θυμίζουν μέλη μικρής ορχήστρας πλήρως εναρμονισμένα σε κίνηση, και σε αρμονία. Έχω υποσχεθεί εκπλήξεις και αυτές θέλω να προσφέρω. Για αυτό άλλωστε και εμπιστεύτηκα την αποψινή μας βραδιά στον έμπειρο και ταλαντούχο Chef de Cuisine Νίκο Λειβαδιά που με πάθος και με πολλή αγάπη έχει δουλέψει το νέο μενού του Tudor Hall Restaurant του Ξενοδοχείου King George. Και είναι εκείνος που θα δώσει το «πρόσταγμα» και στο τραπέζι μας θα ξεκινήσει μια παρέλαση εκλεκτών γεύσεων και αρωμάτων. Degustation Menu: η γευστική αυλαία ανοίγει με τα canapes καλωσορίσματος που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν…

Μικρές καλοστημένες μπουκιές γευστικών εκρήξεων, με φίνες γραμμές και γεωμετρικά σχήματα.
Ταρτάρ τόνου με κίτρινη πιπεριά και αφρό πατάτας, τερίνα φουά γκρα, ταρτάκι με χέλι, πίκλα αγγούρι και χαβιάρι και ξαφνικά το στρογγυλό μας τραπέζι μοιάζει με ένα μικρό βρώσιμο γλυπτό. Δεν έχουμε προλάβει να ανταλλάξουμε ούτε μια κουβέντα. Με κλειστό το στόμα απολαμβάνουμε αργά, σχεδόν τελετουργικά κάθε μικρή «γευστική άφιξη».

Το Ca’ del Bosco το πρώτο κρασί που θα συνοδεύσει τις γεύσεις μας. Πρόκειται για το κορυφαίο κρασί της διάσημης, για τα αφρώδη κρασιά με την παραδοσιακή μέθοδο, περιοχής της Franciacorta στη Βόρεια Ιταλία από τα καλύτερα σταφύλια Chardonnay, Pinot Nero και Pinot Bianco. Απίστευτη πολυπλοκότητα, φινέτσα, τραγανή οξύτητα και διάρκεια.

  

Μια τέτοια εντυπωσιακή εκκίνηση ήταν αναμενόμενη αναλογιζόμενη την πορεία του Νίκου Λειβαδιά. Μετά από πολλές, διόλου τυχαίες γαστρονομικές στάσεις στην πορεία του με τελευταία την επιτυχημένη στάση του στη Σαντορίνη, βρήκε το νέο του γευστικό βασίλειο στο εστιατόριο Tudor Hall για να βάλει τις δικές του πινελιές.

«Μου αρέσει η σύγχρονη κουζίνα και να συνδυάζω ντόπια προϊόντα και μοντέρνες μαγειρικές τέχνες από όλο τον κόσμο. Επιλέγω πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες και ψάχνω τρόπους να αναδείξω στο μέγιστο την ποιότητα και τη γεύση τους μέσα από τα πιάτα μου, δίνω έμφαση στη νοστιμιά και την ξεχωριστή παρουσίαση», θα μας πει όταν περαστικός για ένα καλωσόρισμα θα υμνήσουμε τα υλικά.

Ριζότο από λευκά σπαράγγια με κρόκο αυγού κονφί, γραβιέρα Νάξου, λάδι από “chorizo”, πράσο και κάππαρη, συνοδεία γευστικού λευκού κρασιού Santorini Assyrtiko για τη συνέχεια. Τα φρέσκα υλικά δεν χρειάζονται φλυαρίες. Οι αγνές γεύσεις όταν προσφέρονται με τόση γενναιοδωρία, όταν συνδυάζονται με τόση φαντασία σε απροσδόκητους συνδυασμούς και τόσο μεράκι δίνουν μικρές δόσεις ενός αόρατου παράδεισου που έστω για λίγο, προλαβαίνεις να ρίξεις μια σύντομη ματιά.

Ο Λειβαδιάς δημιουργεί ένα μενού με διεθνείς αναφορές και ντόπιες πρώτες ύλες σε αναπάντεχους συνδυασμούς και υψηλά αισθητικά κριτήρια. Σε κάθε μπουκιά κοιταζόμαστε. Στο βλέμμα της βλέπω να κυριαρχεί ευχαρίστηση. Ακουμπάει πίσω στην πλάτη της καρέκλας και σηκώνει το ποτήρι κρασί. «Πίνω για όλα όσα συχνά ξεχνώ πως έχουν σημασία. Στις μικρές καθημερινές απολαύσεις. Στους φίλους που υπάρχουν ριζωμένοι μέσα μας ακόμα κι αν είναι σκορπισμένοι», μου λέει και σηκώνει ψηλά το ποτήρι της.

Μπακαλιάρος με αστακό και καρότο, σάλτσα βουτύρου, αυγά καπνιστής πέστροφας και λάδι μυρωδικών, η συνέχεια της γαστρονομικής περιήγησής μας. Κάθε μικρή μπουκιά μια πολυδύναμη  γευστική απόλαυση, που για το τέλος επιφυλάσσει ένα γλυκό αποχαιρετιστήριο αξέχαστο: φύλλο κρούστας με κακάο, κρέμα από πραλίνα φουντουκιού, αφροό καραμέλας με καπνιστό αλάτι και παγωτό από πάστα φουντούκι. 

«Καραβίδα ταρτάρ και ψητή με κόλιανδρο, μοσχολέμονο καβουρδισμένο, φιστίκι και σαμπαγιόν καραβίδας. Ένα πιάτο με αρκετές τεχνικές, διαφορετικές υφές και γεύσεις, οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους», μου έχει προτείνει ο Chef για αυτές τις ημέρες θα της τονίσω. Και το άλλο πιάτο που θεωρεί εκλεκτό, είναι το στήθος από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με πουρέ μανιταριών, ελιά, κουκουνάρι, τρούφα και ραβιόλι γεμιστό με μπούτι και σάλτσα πορτσίνι. «Το ωραίο με αυτό το πιάτο είναι ότι, παρόλο που μιλάμε για ένα κοτόπουλο εξαιρετικής ποιότητας, μιας και είναι ελευθέρας βοσκής, ο συνδυασμός με την τρούφα, τα μανιτάρια πορτσίνι και τα υπόλοιπα υλικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων», δεν ξεχνάω αυτή την κουβέντα του.

Κοιτάζω τον χώρο γύρω μου. Αποπνέει μια αριστοκρατική αισθητική, πλαισιωμένη με θαυμάσια έργα τέχνης και πολυτελή διακοσμητικά λες, σαν βγαλμένα από μια άλλη εποχή από την ιστορία της Αθήνας. «Παρέλαση εκλεκτών στιγμών και γεύσεων, προσώπων, ιστοριών και αρωμάτων. Τυριά που παλαίωσαν, κρασιά που ωρίμασαν, ψωμιά που αφέθηκαν να ξεκουραστούν όσο έπρεπε. Κάποια πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους για να γίνουν σπουδαία. Ας μην μας ξεχνούμε», αποκρίνομαι και της προσφέρω το δώρο της για τα Χριστούγεννα. «Να έρθεις για το εορταστικό μενού την παραμονή των Χριστουγέννων ή την Πρωτοχρονιά. Θα είναι υπέροχο, ξεχωριστό και αποκλειστικό».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση των εορταστικών μενού είναι ότι πέρα από τη μαγειρική τέχνη, η οποία έχει χαρακτήρα εορταστικό στα πιάτα του μενού, προσπαθούμε να δώσουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και χαρά σε όλους όσους θα βρεθούν κοντά μας. Θα τα χαρακτήριζα εορταστικά, πλουσιοπάροχα και οικογενειακά», συμπληρώνει ο Νίκος Λειβαδιάς στην κουβέντα μας για την πρόκληση που έχει η δημιουργία ενός εορταστικού μενού.

Σε καιρούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, έχει νόημα να αναζητούμε την πολυτέλεια; Αφορά άραγε μόνο μια εκλεκτή ελίτ; Σκέψεις σαν και αυτές τριγυρίζουν στο κεφάλι μου, την ώρα που ένα παγωμένο αεράκι χτυπάει το πρόσωπό μου έξω από το King George. Κοιτάζω το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, εισπνέω τον καθαρό αέρα και ξεκινάω γρήγορα το βήμα μου. Δεν πρέπει να χάσω το τελευταίο μετρό. Αναμφίβολα το να αναζητάς στη ζωή σου μερικές, έστω λίγες στιγμές πολυτέλειας και κομψότητας στον χώρο που θα βρεθείς, πλημμυρισμένες με τις αξίες και το πάθος ανθρώπων που προσθέτουν την τέχνη και το μεράκι τους σε κάθε πτυχή μιας γαστρονομικής εμπειρίας επιβάλλεται, ειδικά εορταστικές μέρες σαν κι αυτές που διανύουμε.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στο Tudor Hall του Ξενοδοχείου King George σας πριμένει ειδικά διαμορφωμένο εορταστικό μενού. Βρείτε όλα τα εορταστικά μενού του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και King George εδώ 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.