Πυξ Λαξ: Η ιστορία του πιο εμπορικού εναλλακτικού ελληνικού συγκροτήματος που έρχεται «Στο Σπίτι» του MEGA

Η τηλεοπτική εμφάνιση του συγκροτήματος «Στο Σπίτι» του MEGA που θα προβληθεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στις 23:00 το βράδυ θα είναι αφιερωμένη στον Μάνο Ξυδούς, τον άνθρωπο που τους πίστεψε, που έγινε παραγωγός τους και μέλος της παρέας

Είναι η ελληνική μπάντα με τα αλλεπάλληλα sold out στον Λυκαβηττό κι εκείνη που κατάφερε να γεμίσει το Ολυμπιακό Στάδιο το 2011, ενώ έπαιξαν μεταξύ άλλων με τον Έρικ Μπάρτον των θρυλικών Αnimals και βρέθηκαν στην ίδια σκηνή με τους REM, απέκτησαν αμέτρητους φαν, αλλά και αμφισβητήθηκαν, για να διαλυθούν το 2004. Στην πορεία οι Πυξ Λαξ ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους, όμως χωρίς να έχουν μαζί τους τον άνθρωπο που τους πίστεψε, που έγινε παραγωγός τους και μέλος της παρέας, αλλάζοντας τελείως τον ήχο τους: Tον Μάνο Ξυδούς που έφυγε από τη ζωή όντας μόλις 57 ετών στις 13 Απριλίου 2010.

Σε αυτόν θα είναι αφιερωμένη και η τηλεοπτική εμφάνιση των Πυξ Λαξ «Στο Σπίτι» του MEGA την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στις 11.00 το βράδυ.

Οι Πυξ Λαξ, το πιο εμπορικό εναλλακτικό ελληνικό συγκρότημα, με πωλήσεις χιλιάδων δίσκων, δημιουργήθηκε το 1989 όταν δυο «φρικιά» από τις Δυτικές Συνοικίες, ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, που έψαχναν τα πατήματά τους με το μουσικό σχήμα «Παναγιά Βόηθα» (!), πήραν σβάρνα τις δισκογραφικές εταιρείες για να παρουσιάσουν το νέο τους τραγούδι με τίτλο «Πεθαίνω ξανά», και συνάντησαν στη ΜINOS τον Μάνο Ξυδούς, από τους Αγίους Αναργύρους.

Ταιριάξανε, καθώς ο Ξυδούς με την οξυδέρκεια που τον διέκρινε και τη βαθιά γνώση της ροκ μουσικής που είχε (ανάμεσα σε άλλους είχε συμμετάσχει ως συντονιστής παραγωγής στον ιστορικό δίσκο «Φλου» του Παύλου Σιδηρόπουλου), είδε σε αυτούς ένα πηγαίο ταλέντο και αποφάσισε να δουλέψει μαζί τους και να γίνει κομμάτι της παρέας τους.

Έτσι τα παιδιά από τη Δυτική Αθήνα, που καθ’ ομολογίαν τους ξεκίνησαν από μια γειτονιά όπου «σε σταματούσαν σε περισσότερα μπλόκα από όσα φανάρια είχε ο δρόμος» γνώρισαν την επιτυχία.

Μάλιστα την πρώτη φορά που γέμισαν τον συναυλιακό χώρο στη Λειβαδιά δεν πίστευαν ότι ο κόσμος είχε έρθει γι αυτούς, αλλά για τον Γιώργο Μαργαρίτη που εμφανιζόταν σε διπλανό κέντρο.

Το όνομα του νέου συγκροτήματος που οφείλεται στον Δημήτρη Φεργάδη, στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει «με κλωτσιές και με μπουνιές» και κάπως έτσι εισέβαλαν στα ελληνικά μουσικά δεδομένα της εποχής, και άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική. Συνδυάζοντας τις βασικές ποιότητες του ροκ με το ιδιαίτερο άρωμα των δυτικών προαστίων στα εμπνευσμένα από την καθημερινότητά τους τραγούδια, οι Πυξ Λαξ κατάφεραν να κερδίσουν το κοινό ανεξαρτήτου ηλικίας και να το κρατούν μετά την οριστική συνένωσή τους το 2019 μέχρι σήμερα. Στο μεσοδιάστημα ανοίχτηκαν στο λαϊκό τραγούδι και στο ροκ, στο έντεχνο και στο παραδοσιακό ενώ πραγματοποίησαν συνεργασίες πολλές και εκτός συνόρων: από τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Ψαραντώνη μέχρι τους Κορσικάνους I Muvrini, τον Μαρκ Άλμοντ, τον Έρικ Μπάρντον των Animals, τον Στινγκ και τον Στιβ Γουίν.

Κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο τον Μάιο του 1990. Είχε τίτλο «Τι άλλο να πεις πιο απλά» και συνδύαζε το ροκ, με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Το «Με στέλνεις» έγινε αμέσως επιτυχία, ωστόσο το «Πούλα με» της δεύτερης δουλειάς τους «Ζόρικοι Καιροί», που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, ήταν αυτό που έκανε μεγαλύτερη αίσθηση. Το συγκρότημα γίνεται ευρύτερα γνωστό το 1993, οπότε και ο Ξυδούς γίνεται επίσημο μέλος του γκρουπ, με τον δίσκο «Ο ήλιος του χειμώνα μας μελαγχολεί» και με τη συνεργασία με τον Βασίλη Καρά στο «Ασ’την να λέει», που αρχικά γράφτηκε για τον Στέλιο Διονυσίου. Στον ίδιο δίσκο υπάρχει το «Χάθηκες αλήτισσα».

Μια άλλη συνεργασία, αυτή τη φορά με τους αδερφούς Κατσιμίχα στο «Για τους Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης» (1994) και στο πασίγνωστο «Ανόητες Αγάπες», με τη Σωτηρία Λεονάρδου αλλά και το τραγούδι «Δεν θα δακρύσω πια για σένα» τους καθιερώνουν για τα καλά στην ελληνική μουσική σκηνή. Στο ίδιο δίσκο «Λένε για μένα», «Μπορεί», «Τι είναι αυτό που μας χωρίζει», «Ατελείωτα ταξίδια».

Η καριέρα τους απογειώνεται καθώς «Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες» (Gordon Gano των Violent Femmes, 1996) με τραγούδια όπως «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο», «Ποδήλατα δίχως φρένα» και «Όλο με αφήνεις να σε αφήσω», κυκλοφορούν η ιστορική «Στίλβη» (1998) που διαθέτει το ομώνυμο τραγούδι, «Μοναξιά μου όλα», «Μια συνουσία μυστική», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» και «Senor», και το «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;» (1999) με το ομότιτλο τραγούδι, «Μέλυδρον», «You get in love», «Πίνακας», «Λένε για μένα».

Το τέλος των Πυξ Λαξ ήρθε 2004, όταν ύστερα από δεκαπέντε χρόνια πορείας, το συγκρότημα αποφάσισε να διαλυθεί. Ο αποχαιρετισμός ήταν πανηγυρικός με με μια μεγάλη συναυλία και ένα live δίσκο με τίτλο «Τέλος» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που βρέθηκαν στον Λυκαβηττό μαζί τους στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Συνολικά, οι πωλήσεις δίσκων των Πυξ Λαξ κατά την δεκαπενταετή πορεία τους στην ελληνική μουσική, έφτασαν περίπου στο 1 εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ έχουν δώδεκα χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Επανασυνδέθηκαν το 2011 με μια πανελλαδική περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς τον Απρίλιο του 2010 στα 57 του χρόνια.

Τραγούδια όπως το «Πούλα με», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Μοναξιά μου όλα», «Μια συνουσία μυστική», «Δεν θα δακρύσω πια για σένα», «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο», «Με στέλνεις», «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ», «Λένε για μένα», «Senor» και άλλες μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες τους, έχουν θέση στην εκπομπή του Mega, αυτή την Παρασκευή, στις 11 το βράδυ, «Στο Σπίτι με τους Πυξ Λαξ (Μπάμπη Στόκα και Φίλιππο Πλιάτσικα)». Στο πλευρό τους θα βρεθούν και θα τους ακούσουμε σε ενδιαφέροντα ντουέτα η Ελευθερία Αρβανιτάκη («Ανόητες αγάπες», «Πόσο σε θέλω»), ο Στέλιος Διονυσίου («Ασ’την να λέει», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Ακου βρε φίλε»), ο Λεωνίδας Μπαλάφας («Μια συνουσία μυστική», «Δίχως ντροπή»), η Μαρίζα Ρίζου («Μέλυδρον», «Με στέλνεις)»  και οι Γιώργος & Νίκος Στρατάκης («Γιατί…», «Μπορεί»).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.