Ψωμί καλαμποκιού με καρύδια και φρέσκο δεντρολίβανο

Μια νόστιμη συνταγή με καλαμποκάλευρο, που συνδυάζει τις αλμυρές νότες του δεντρολίβανου, την υπέροχη γεύση του καρυδιού με τη γλύκα του μελιού

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Το ψωμί καλαμποκιού το δοκίμασα πρώτη φορά από τα χέρια της γιαγιάς μου ψημένο στη γάστρα με τυρί καμωμένο από τις κατσίκες της. Σημείωση, όχι απλά κατσίκες η καθεμιά με το όνομα της, εντυπωσιακό το πως την άκουγαν. Από αυτές τις καλλονές γευόμασταν το υπέροχο γάλα και τυρί. Μοναδικές γεύσεις, αγνές και καθαρές, από αυτά τα πολυδουλεμένα χέρια της γιαγιάς Σοφίας, που έκαναν θαύματα.

Σαν τώρα θυμάμαι να φτιάχνει με το αλεύρι καλαμποκιού και το κατσικίσιο γάλα μια υπέροχη κρέμα με αλάτι για πρωινό, πάνω στα κάρβουνα και ζεστό τσάι του βουνού που η ίδια είχε μαζέψει.

Έτσι δεν αποχωρίστηκα ποτέ από τις γεύσεις μου το ψωμί από καλαμπόκι, σήμερα μετά από τις πολλές συνταγές που έχω συναντήσει πρόσθεσα καρύδια, δεντρολίβανο και  μέλι.

Μια νόστιμη συνταγή με καλαμποκάλευρο, που συνδυάζει τις αλμυρές νότες του δεντρολίβανου, την υπέροχη γεύση του καρυδιού με τη γλύκα του μελιού.

Συστατικά

1-1/4 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο

3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι

3 κουταλιές της σούπας λιωμένο, κατσικίσιο βούτυρο

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια

1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο

Οδηγίες

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνετε ένα ταψί.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά, τα γάλατα, το βουτυρόγαλα, το μέλι και το καλαμπόκι, εάν χρησιμοποιείτε.

Προσθέστε τα υγρά υλικά στα στεγνά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να υγρανθούν. Προσθέστε το βούτυρο, τα καρύδια και το δεντρολίβανο. Απλώστε το κουρκούτι σε ταψί.

Ψήστε για 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Σερβίρετε το ψωμί ζεστό με φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο και φρέσκο τριμμένο δεντρολίβανο και ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι του βουνού.

*Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο δυνατά αρωματικά βότανα και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Για να αφαιρέσετε τα φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου από το στέλεχος, τραβήξτε τις βελόνες προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία μεγαλώνουν και πρέπει να γλιστρήσουν εύκολα από το κοτσάνι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.