Ένα πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών για παιδιά και εφήβους

Το Psaroloco Media Literacy Project/Labs, είναι πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά και εφήβους, με επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους απ’ όλο τον κόσμο και ομαδικά εργαστήρια, στα όποια τα παιδιά δημιουργούν εξολοκλήρου τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, stop motion, κ.α).

Σκοπός του είναι να εξοικειώσει τα πρωτόπειρα ακροατήρια με τους βασικούς όρους της κινηματογραφικής εμπειρίας, και να προωθήσει τον μιντιακό αλφαβητισμό [media literacy]. Το πρόγραμμα προωθεί την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας του παιδιού και της δυνατότητας του να αποκωδικοποιεί εικόνες. Δίνει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων. Από το 2010 εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo ως Psaroloco festival.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου η ποιότητα της πληροφόρησης (επανα)προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα νέα μέσα επικοινωνίας τα οποία προσφέρονται πλέον σε ενιαίες πλατφόρμες μέσα από την ψηφιακή σύγκλιση. Οι επιλογές και επακόλουθες πράξεις μας, η ικανότητα του αυτοπροσδιορισμού, της προσωπικής ανάπτυξης αλλά και η πολιτειακή μας ταυτότητα καθορίζονται από την κατακλυσμιαία παρουσία των μέσων ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, αποτελεί ύψιστη πρόκληση η καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης, ανάλυσης και φιλτραρίσματος της πληροφορίας προκειμένου να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την ελεύθερη έκφραση. Στο σημείο αυτό εισέρχεται η ανάγκη για πολίτες με παιδεία στα μέσα, ή άλλως οπτικοακουστική παιδεία, με δεξιότητες πρόσβασης, δημιουργικής χρήσης και κριτικής ανάλυσης του περιεχομένου των μέσων.

Αυτή την ανάγκη επιδιώκει να καλύψει η δράση Psaroloco προωθώντας το κίνημα της εκπαίδευσης των πολιτών και ενσωματώνοντας τους δασκάλους ως πρωταρχικούς φορείς του νέου αυτού, οπτικοακουστικού αλφαβητισμού.

H φετινή συλλογή περιλαμβάνει 59 ταινίες από όλο τα μήκη και πλάτη της γης, στα είδη της μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων όπου χωρίζονται ανά ηλικιακές ομάδες και καταλληλότητες και προβάλλονται με παράλληλο δίγλωσσο υποτιτλισμό – Ελληνικά και Αγγλικά. Αναφέρεται στις ηλικίες ετών 3 έως 18+.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ