Πρώτες αναγνώσεις και πρώτες σχολικές εμπειρίες

Βιβλία με ερωτήματα, με χιούμορ, με απίθανες ερωτήσεις αλλά και εργαλεία διαχείρισης των συναισθημάτων - βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν στις πρώτες σχολικές ημέρες

Οι πρώτες ημέρες στο σχολείο δεν είναι για όλα τα παιδιά ίδιες και το ίδιο ευχάριστες. Για κάποια παιδιά οι μέρες αυτές είναι συνώνυμες με τη διασκέδαση ενώ για κάποια άλλα με το άγχος και την αγωνία. Ωστόσο για όλα τα παιδιά είναι μέρες σημαντικές, που συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση σε μια νέα φάση της ζωή τους.

Πολλοί οι τίτλοι για τις πρώτες αναγνώσεις και τις πρώτες σχολικές εμπειρίες. Βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτές τις πρώτες σχολικές ημέρες και όχι μόνο. Βιβλία με ερωτήματα, με χιούμορ, με απίθανες ερωτήσεις αλλά και εργαλεία διαχείρισης των συναισθημάτων.

[ 1 ]

Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα στη ζωή κάθε παιδιού είναι πως δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις. Θέτοντας ερωτήματα και κυρίως αμφισβητώντας μπαίνουν τα θεμέλια για την ανακάλυψη του κόσμου που μας περιβάλλει. Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο από όλες εκείνες τις φανταστικές ερωτήσεις των παιδιών που άλλοτε προκαλούν γέλιο, και άλλοτε σαστίζουν τους ενήλικες. Κάποιες μάλιστα από αυτές τις ερωτήσεις εξακολουθούν να πονοκεφαλιάζουν ακόμα και τους επιστήμονες.
Καμία από τις ερωτήσεις που παρουσιάζονται δεν είναι αντικειμενικά και εξ ολοκλήρου σωστή. Πολύ απλά γιατί όπως κάθε επιστήμονας που σέβετια τον εαυτό του θα πει «δεν υπάρχει πάντα σωστή απάντηση».

Μπορώ να κοιμηθώ με τα μάτια ανοιχτά; Ποια είναι η χειρότερη μυρωδιά του κόσμου; Γιατί δεν μπορώ να γαργαλήσω τον εαυτό μου; Μπορώ να αγγίξω ένα ουράνιο τόξο; Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν; Πόσο βαριά είναι η γη; Έχουν τα φυτά συναισθήματα;

Οι χιουμοριστικές αλλά και κατατοπιστικές απαντήσεις της Ίζαμπελ Τόμας συνοδεύονται από τη ζωηρή και ελκυστική εικονογράφηση του Άαρον Κάσλεϊ, συνθέτοντας ένα απρόσμενα απολαυστικό βιβλίο γεμάτο παράξενες και υπέροχες πληροφορίες. Απαντήσεις που θα απομυθοποιήσουν τα πιο δύσκολα και ίσως περίεργα ερωτήματα που οι ενήλικες συχνά έχουν πάψει να τολμούν να θέσουν. Με ελκυστικό και προσιτό κείμενο και συνοδευόμενο από συναρπαστική, ελκυστική εικονογράφηση, το βιβλίο Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις μπορεί να γίνει ο ιδανικός σύντροφος στο κρεβάτι λίγο πριν την ονειροπόληση. Γιατί όπου δεν χωράει η λογική, αναλαμβάνει το όνειρο.

Συγγραφέας: Isabel Thomas
Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
Εικονογράφηση: Aaron Cushley

[ 2 ]

Πάμε σχολείο για πρώτη φορά – Εκδόσεις Ψυχογιός

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν στο μυαλό ενός μικρού παιδιού λίγο πριν κάθε νέα εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνδέεται με μεγάλο μέρος της ζωής του, έχει διάρκεια κα είναι εκτός του οικείου περιβάλλοντος του σπιτιού και της οικογένειάς του. Το σχολείο είναι μια νέα, συναρπαστική και συνάμα μεγάλη νέα εμπειρία στη ζωή ενός παιδιού.

Πώς θα είναι το σχολείο; Τι θα κάνω εκεί; Κι αν μου λείπει η μαμά; Πρέπει οπωσδήποτε να πάω; Πώς θα είναι τα άλλα παιδιά; Θα μάθω γρήγορα όσα μου λένε; Κι αν δεν τα καταφέρω;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις και πολλές ακόμη βρίσκουν απαντήσεις σε αυτό το τρυφερό και καθησυχαστικό βιβλίο, ιδανικό για όλα τα νήπια που πηγαίνουν σχολείο για πρώτη φορά. Συντροφιά με τον Νικόλα, τη Μάγια, τον Σπύρο, την Ακίκο, τη Μελίνα και τον Ζακίρ ο μικρός και η μικρή αναγνώστρια θα μάθουν να ετοιμάζονται για το σχολείο. Στις σελίδες του τα παιδιά θα βρουν ένα φίλο να ταυτιστούν και μαζί να πορευτούν για τις επόμενες «δύσκολες» ημέρες που μοιάζουν αρχικά δυσάρεστες στο μυαλό των μικρών με τρόπο διασκεδαστικό.

Οι σελίδες σκουπίζονται, ώστε οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες να μπορούν να δοκιμαστούν ξανά και ξανά για να ενισχύσουν τη μάθηση. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από ένα μη τοξικό στυλό καθαρισμού, το οποίο μπορεί απλά να σκουπιστεί με ένα πανί.

Συγγραφέας: Jane Porter
Εικονογράφος: Carolina Rabei

[ 3 ]

Μα πού πάνε τα μπαλόνια; – Eκδόσεις Διόπτρα

Όλα τα παιδιά ήταν ευτυχισμένα. Είχαν περάσει υπέροχα σε αυτή τη γιορτή που δυστυχώς πλησίαζε στο τέλος της. Υπόσχεση για το τέλος, να αφήσουν τα μπαλόνια στον κήπο για να ανέβουν και να πετάξουν ψηλά στον ουρανό. Απόλαυση να τα βλέπεις να ανεβαίνουν σε όμορφους σχηματισμούς και σιγά σιγά να μοιάζουν με μικρές κουκκίδες στον ουρανό που όλο φεύγουν και πιο μακριά.

Μα πού να πήγαν άραγε; Φτάνουν μήπως μέχρι το φεγγάρι; Μήπως τα παίρνουν οι εξωγήινοι για το δικό τους πάρτι; Πώς θα μάθουν την αλήθεια; Με οδηγό το παλιό αερόστατο του παππού μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για αυτό που τελικά συμβαίνει. Γιατί τελικά τα μπαλόνια στήνουν παγίδες για πολλά από τα ζώα και τα ψάρια του πλανήτη μας, βλάβες προκαλούνται στο ηλεκτρικό δίκτυο και τελικά ένα εορταστικό για εμάς γεγονός μπορεί να αποβεί μοιραίο, καταστροφικό για κάποιους άλλους.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα αναγνωστική πρόταση από τη συγγραφέα Κατρίνα Τσάνταλη που συνδυάζει μια όμορφη ιστορία με ένα γνωστικό πεδίο – αυτό της περιβαλλοντικής αφύπνισης.

Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη
Εικονογράφος: Little Miss Grumpy

[ 4 ]

To μπαλόνι του θυμού – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Όταν ο θυμός μες στο στήθος σου φουσκώνει
κι αισθάνεσαι πως μέσα σου υπάρχει ένα μπαλόνι,
προτού να κάνει μπαμ και δυνατά να σκάσει,
υπάρχει ένας τρόπος όλο αυτό να σου περάσει.

Κάθε συναίσθημα μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, να το αντιληφθούμε και τελικά να σταθούμε απέναντί του όταν του δώσουμε μια εικόνα, μια μορφή. Η Τέχνη μας προσφέρει όλα τα εργαλεία για να το τολμήσουμε. Παίρνουμε μια κόλλα με χαρτί, ζωγραφίζουμε ένα μπαλόνι, του φτιάχνουμε πρόσωπο, του δίνουμε όνομα, σπίτι, ζωή, φωνή και λόγια για να πει. Και έτσι το κάνουμε παιχνίδι, ένα δικό μας παιχνίδι. Μια απελευθερωτική διαδικασία που επιτρέπει στο παιδί αλλά και σε κάθε άνθρωπο να οικειοποιηθεί το συναίσθημά του, να το αποδεχθεί και σταδιακά να το αντιμετωπίσει.

Η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto παραπέμπει σε παιδικές ζωγραφιές πλησιάζοντας τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού με πρόθεση της ταύτιση και την εξοικείωση.

Συγγραφέας: Δανάη Δάσκα
Εικονογράφος: Zafouko Yamamoto

Όλα τα βιβλία μπορείτε να τα αναζητήσετε στο Public.gr ενώ μια μεγάλη ποικιλία τίτλων για τις πρώτες αναγνώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.