Περιφέρεια ως κέντρο: Πολιτική της μοναξιάς

Ομαδική έκθεση

Η έκθεση Περιφέρεια ως Κέντρο: Πολιτική της Μοναξιάς επαναπροσδιορίζει τις παραμέτρους με τις οποίες γίνεται αντιληπτή η σχέση μεταξύ αστικών και ακριτικών περιοχών. Με εγκαταστάσεις βίντεο, ζωγραφικά έργα, περφόρμανς, ανάγνωση ποίησης και μουσικές παρεμβάσεις από σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, η έκθεση αποσκοπεί στον εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα έκφρασης, του ενδιάμεσου και του περιθωρίου, του κέντρου και της περιφέρειας, του μη δυναμικού και του κομβικού.

Παίρνοντας ως σημείο εκκίνησης το γεγονός ότι οι δημιουργοί βρίσκονται σε διαρκή εναλλαγή μεταξύ κέντρου και περιθωρίου, χαρακτηρίζονται «περίεργοι», αργοί και απομονωμένοι, μέσα σε δικούς τους κόσμους περισυλλογής, νόησης και οραματικών στιγμών, δημιουργούν έναν πυρήνα σκέψεων που τους τοποθετεί στην αρένα της εκφραστικής δυναμικής τους. Η έκθεση στοχεύει να δημιουργήσει παράλληλους συσχετισμούς μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και της απομονωμένης τοπικότητας του Καστελλόριζου ως μια συγχρονικότητα του εξωκεντρικού.

Ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί στην περιφέρεια της Ευρώπης, η έκθεση επιδιώκει να ορίσει εκ νέου το «κέντρο», όσον αφορά το πεδίο της καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Απορρίπτοντας δυαδικούς συσχετισμούς και επιλέγοντας μια πολύπλοκη σχέση ανάμεσα σε δημιουργικές συνθήκες, ένα ακριτικό νησί όπως το Καστελλόριζο προσφέρει το πεδίο όπου θα δομηθούν εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης των κυριάρχων αντιλήψεων για τη δεδομένη πρακτική της μοναξιάς ενός εκάστου περιθωριακού.

Ομαδική έκθεση με συμμετέχοντες τους Carlos Amorales, Δημήτρη Άλλο, Ορφέα Απέργη, Irina Birger, Αντώνη Βολανάκη, Φοίβη Γιαννίση, Άκη Δήμο, Γιώργο Δρίβα, Μαρία Ζερβού, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Σοφία Καμαγιάννη, Σοφία Κουμπλή, Γιάννη Κουνέλλη, Meiya Lin, Cristina Lucas, Τζένη Μαρκέτου, Γιάννα Μπούκοβα, Βασίλη Οικονομόπουλο, Δώρα Παναγοπούλου, Fernando Sanchez Castillo, Γιάννη Στίγκα, Έρση Σωτηροπούλου, Δημήτρη Τάταρη, Norman Toynton, Tim Ward, Γιώτα Φέστα και Γιώργο Χαντζή στο Καστελλόριζο. 

Η έκθεση παρουσιάζει σημαντικά έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, το Καστελλόριζο μετατρέπεται σε πρωτοποριακό χώρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες
Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Μεγίστης, Καστελλόριζο
[email protected]
+30 6973519932, +30 6932313885

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ