Πασχαλινή συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τη μνημειώδη Τρίτη Λειτουργία του Μπρούκνερ

Πασχαλινή Συναλία

Ένα έργο που επενδύει ιδανικά την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Το εκφραστικό βάθος, η ενορχήστρωση και η μορφολογική διαύγεια την κατατάσσουν στα αριστουργήματα της εκκλησιαστικής μουσικής του 19ου αιώνα. Έργο, που επενδύει ιδανικά την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς εκφράζει το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα του Άντον Μπρούκνερ.

Η μνημειώδης Τρίτη Λειτουργία του, την οποία η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει στην Πασχαλινή Συναυλία, αποτελεί καρπό της επιθυμίας να δοξάσει τον Θεό αλλά και των επιρροών που του άσκησαν η ορχηστρική παράδοση της Κλασικής εποχής (Χάυντν, Μότσαρτ, Μπετόβεν) και οι Λειτουργίες του Σούμπερτ.

Τον απαιτητικό ρόλο των σολίστ αναλαμβάνουν οι διακεκριμένοι λυρικοί ερμηνευτές Άννα Στυλιανάκη (υψίφωνος), Μαίρη- Έλεν Νέζη (μεσόφωνος), Μάριο Τζεφίρι (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος), οι οποίοι θα ενώσουν τις φωνές τους με τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών. Τη συναυλία διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Μίχαελ Ζάντερλινγκ στην πολυαναμενόμενη πρώτη εμφάνιση στη χώρα μας ως μαέστρος.

Το σχόλιο της Άννας Στυλιανάκη: 

Το θρησκευτικό ύφος, το οποίο πρέπει να υπηρετηθεί σωστά και με σεβασμό, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Τρίτης Λειτουργίας.
Επίσης, οι δυσκολίες έγκεινται στις έντονες και απότομες αλλαγές στη δυναμική, ανεξαρτήτως τονικού ύψους, καθώς επίσης και στη συνεχόμενη μεταφορά μουσικών φράσεων από τη μια φωνή στην άλλη.

Το σχόλιο της Μαίρη- Έλεν Νέζη:

Ο Άντον Μπρούκνερ είναι ένας από τους αγαπημένους μου συνθέτες. Γνώριζα τις μεγαλειώδεις συμφωνίες του αλλά δεν είχα ερμηνεύσει ποτέ τη Λειτουργία αρ. 3. Μελετώντας την, είδα ότι στο έργο η χορωδία έχει πολύ σημαντικό ρόλο και τα σολιστικά μέρη είναι μικρότερα αλλά πολύ απαιτητικά, καθώς χρειάζεται οι ερμηνευτές να διαθέτουν μεγάλη φωνητική έκταση.

Το σχόλιο του Μάριο Τζεφίρι:

Η Λειτουργία σε φα ελάσσονα του Άντον Μπρούκνερ είναι ένα πνευματικό μουσικό δημιούργημα τεράστιων διαστάσεων. Στο μικρό σχετικά μέρος που ο συνθέτης έχει εμπιστευτεί στον σολίστα τενόρο υπάρχει ίσως η πιο εσωτερική στιγμή του όλου έργου, το μυστηριακό “et incarnatus est”. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη νέα αυτή σύμπραξή μου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Ζάντερλινγκ.

Το σχόλιο του Πέτρου Μαγουλά:

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω, για μια ακόμη φορά, σε μια συναυλιακή βραδιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ιδιαίτερη γιατί αφενός πρόκειται για μια σπουδαία ορχήστρα πολύ υψηλού επιπέδου αλλά και γιατί μ’ αυτή τη συναυλία συνεισφέρουμε όλοι μαζί στα πάντα ενδιαφέροντα πολιτιστικά, και γιατί όχι, λειτουργικά δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το σχόλιο του μαέστρου: 

Η Τρίτη Λειτουργία είναι ένα αριστούργημα. Αλλά ο συνδυασμός μονωδών, χορωδών και Ορχήστρας είναι πραγματική πρόκληση για όλους μας, γιατί χρειάζεται να υπάρξει η τέλεια ισορροπία. Ο Μπρούκνερ είναι ένας τόσο ιδιαίτερος και ξεχωριστός συνθέτης και η συγκεκριμένη δημιουργία έχει μία ηρεμία, ένα πνεύμα θρησκευτικό, είναι ένα έργο που εκφράζει μία απόλυτη αφοσίωση. Ανυπομονώ για αυτή τη συναυλία, η οποία θα είναι και η πρώτη μου εμφάνιση ως μαέστρος στην Ελλάδα.

Συντελεστές

Σολίστ
Άννα Στυλιανάκη, υψίφωνος
Μαίρη-Έλεν Νέζη, μεσόφωνος
Μάριο Τζεφίρι, τενόρος
Πέτρος Μαγουλάς, βαθύφωνος

Μουσική Διεύθυνση: Μίχαελ Ζάντερλινγκ
Συμμετέχοντες: Χορωδία της Ε.Ρ.Τ., Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 30 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.