Πάρκο Περιβολάκι: Ένας «πράσινος» προορισμός στο Κουκάκι αποκτά νέα πνοή από την FIX Hellas

Ελάτε να γνωρίσετε το πάρκο Περιβολάκι, έναν ιστορικό χώρο πρασίνου στο Κουκάκι που αναδείχθηκε σε ένα σύγχρονο διαδραστικό αστικό πάρκο

Το Κουκάκι πολλά χρόνια πριν μπει στον γεωγραφικό τουριστικό χάρτη, υπήρξε μια παλιά συνοικία μεσοαστών, που έχτισαν όμορφα, νεοκλασικά δίπατα σπίτια ήδη από τον 19ο αιώνα. Αρχικά αραιοκατοικημένη, αργότερα πυκνοκτισμένη, ήταν μια γειτονιά με λίγα μαγαζιά, που εξυπηρετούσαν κυρίως τους λόκαλς, όπως κάποια ραφτάδικα, επιπλάδικα και μπακάλικα.

Εκεί θυμάμαι να ζει τα παιδικά της χρόνια η αγαπημένη μου πλέον φίλη από τα φοιτητικά χρόνια και να με ξαφνιάζει όταν της είπα για πρώτη φορά ότι θα επισκεφθώ το Παρίσι λέγοντας μου «μα εγώ μένω στο πάλαι ποτέ Μικρό Παρίσι των Αθηνών». Μέσα από τα μάτια της γνώρισα και αγάπησα αυτή τη γειτονιά δίπλα στην Ακρόπολη και στο επιβλητικό σήμερα μουσείο της, στη δροσιά του Φιλοπάππου, την πεζοδρομημένη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πλάι στην πολύβουη ταχεία λεωφόρο Συγγρού.

Τη θυμάμαι να μου περιγράφει τις ιστορίες του παππού της λίγο πριν την Κατοχή και τα παιδικά τους παιχνίδια στο «Περιβολάκι», ένα πάρκο που, όπως μου υπογράμμιζε κάθε φορά, επρόκειτο για ένα πάρκο ανάμεσα στις οδούς Σικελίας και Γεωργάκη Ολυμπίου. Ήταν ένα μικρό πάρκο με δέντρα, παγκάκια, χαμηλή βλάστηση και μία δεξαμενή που τα καλοκαίρια γέμιζε με νερό, πρωταγωνίστρια στα παιδικά παιχνίδια των εναπομεινάντων κατοίκων του καλοκαιριού στην πρωτεύουσα, που απολάμβαναν το πιτσίλισμα και τα μπουγέλα. Το παρκάκι ήταν αναμφισβήτητα μια «όαση» για αυτή τη μικρή γειτονιά με την ξεχωριστή της γοητεία.

Μια γοητεία που εξαφανίστηκε μετά την Κατοχή, παίρνοντας μαζί της κάθε τι ανθρώπινο και συντροφικό, αφήνοντάς την με μια «πέτρινη» ανάμνηση, ένα μνημείο με τα ονόματα των νεαρών που ενώθηκαν για πάντα με την τραγική θυσία τους, την ιστορία αυτού του πάρκου. Χρόνια αργότερα, το «πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης», θα γεμίσει με πρασιές, μία λίμνη και μερικά παγκάκια που γρήγορα θα παρακμάσουν λόγω της γενικότερης εγκατάλειψης. Εκεί θα δίνουμε τα ραντεβού μας συχνά με τη φίλη μου, εκεί θα γίνει το στέκι μας, το σημείο συνάντησης πριν τη νυχτερινή έξοδο. Όσα μου περιέγραφε για την περασμένη του αίγλη, τα έπνιξε ένας αέρας εγκατάλειψης.

Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης – Μία εικόνα εγκατάλειψης
Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης – Μία εικόνα εγκατάλειψης

Λίγα χρόνια αργότερα, θα φύγει και η φίλη μου για το αληθινό Παρίσι, και εγώ δεν θα επισκεφθώ για αρκετά χρόνια αυτό το ξεχασμένο, από τον χρόνο και τους ανθρώπους, παρκάκι.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες που επέστρεψε εκείνη και μου έδωσε και πάλι το γνωστό φοιτητικό μας ραντεβού. Το Κουκάκι άλλωστε σήμερα, είναι μια από τις γειτονιές που χτυπά δυνατά η καρδιά της πόλης. Μια γειτονιά που αν και μοιάζει να αλλάζει, διατηρεί τον χαρακτήρα και τη γοητεία της, με τα καφέ, παλιά και νέα, να αποπνέουν μια αίσθηση μποέμ χαλαρότητας, και συνεταιριστικές κολεκτίβες να βρίσκουν το σπίτι τους ανάμεσα στις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Και το νέο ανανεωμένο πρόσωπο του πάρκου, συγχρονίζεται με αυτή την αναβαθμισμένη εικόνα της γειτονιάς. Ένα πρόσωπο που άλλαξε εντυπωσιακά, προσκαλώντας όχι μόνο τους λόκαλς αλλά και όσους αγαπούν την έννοια της γειτονιάς, να το αγκαλιάσουν, να το ζήσουν, να το αποθεώσουν.

Η νέα εικόνα του σημείου συνάντησής μας στο πάρκο «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης»

Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης – Το νέο, ανανεωμένο του πρόσωπο

Ο χώρος πλέον αποπνέει έναν αέρα ανανέωσης, με το πάρκο να έχει αποκτήσει περισσότερο φυσικό «χρώμα», καθώς φυτεύτηκαν δέντρα και περισσότερα από 1.000 μεσογειακά φυτά για να προσφέρουν γενναιόδωρα τη σκιά τους στις βόλτες μας, και ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών για περιπάτους με… γεμάτες μπαταρίες. Κάτι άκρως χρήσιμο θα τολμούσα να πω. Ένα πάρκο «έξυπνο» που δεν αντιστέκεται πλέον αλλά εναρμονίζεται με τις σύγχρονες ανάγκες των λόκαλς και όχι μόνο.

Μέσα στο πάρκο, τοποθετήθηκαν σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, τα οποία δίνουν διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που επιθυμούν να γυμναστούν με ασφάλεια σε ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον.

Οι παρεμβάσεις στον χώρο είναι εμφανείς και σαρωτικές, χάρη στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων με τη συνδρομή της FIX Hellas που στο παρελθόν, έχει ξαναβρεθεί δίπλα σε άλλες γειτονιές, με την ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια, συντροφεύοντας τις καθημερινές στιγμές των κατοίκων και βοηθώντας να παραμείνει, αλλά και να βελτιωθεί ο θεσμός της γειτονιάς στη συνείδηση των πολιτών.

Η επιλογή του πάρκου Περιβολάκι στο Κουκάκι δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται άμεσα με την ιστορία της FIX Hellas αφού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού ΦΙΞ & πλησίον του ΕΜΣΤ, όπου ήταν οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ.

Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης – Το νέο, ανανεωμένο του πρόσωπο
Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης – Νέο ελικοειδές παγκάκι
Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης – Το νέο, ανανεωμένο του πρόσωπο

Στηριζόμενη σε μια σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση, με σεβασμό στη φρέσκια αισθητική, και στις αρχές της αειφορίας, η ανάπλαση του πάρκου αποπνέει την αίσθηση ενός σύγχρονου διαδραστικού αστικού πάρκου. Οι παρεμβάσεις προχώρησαν και στο σύστημα άρδευσης που συντηρήθηκε, επεκτάθηκε σε όλο το πάρκο και ανανεώθηκε πλήρως, με την υφιστάμενη βρύση πλήρως επισκευασμένη, ενώ στον χώρο τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, καθώς και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών. Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε με την προσθήκη ενός παρτεριού με φυτικές αψίδες και ενός νέου ελικοειδούς παγκακίου που προσκαλούν σε διάδραση μεταξύ των επισκεπτών του πάρκου σε ένα χώρο περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο.

Πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου»

Η ενέργεια γεννήθηκε μέσα από τη βασική αρχή και φιλοσοφία της FIX Hellas, για το πώς μερικές απλές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή και την καθημερινότητά μας και τον σκοπό της FIX Hellas που είναι να μας εμπνέει να κρατήσουμε τα καλύτερα από το παρελθόν και να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Το πάρκο Περιβολάκι, ένας ιστορικός χώρος πρασίνου, αναγεννήθηκε με την βοήθεια της FIX Hellas σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, δημιουργώντας έναν πολύτιμο για τους πολίτες δημόσιο χώρο, που ανέκτησε τον χαμένο ρόλο και την ταυτότητά του και αναδείχθηκε σε έναν αναβαθμισμένο πνεύμονα πρασίνου, κατάλληλο για περίπατο, άθληση, χαλάρωση και ψυχαγωγία. Ελάτε να τον γνωρίσετε!

Τρία είναι τα κύρια στοιχεία της πολεοδομίας: Φως, πράσινο, ήλιος. – Λε Κορμπιζιέ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας