Ένα νέο εκπαιδευτικό – κινηματογραφικό εργαστήριο με τίτλο «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» εγκαινίασε τον Ιούνιο η CiNEMATHESIS για παιδιά και νέους με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε εξωσχολικά προγράμματα καλών τεχνών, σε απομακρυσμένους τόπους και νησιά άγονης γραμμής, σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, που θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο 2021.
Το εργαστήριο «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» είναι ένα βιωματικό, κινηματογραφικό εργαστήριο σύγχρονου πολιτισμού για μικρές ομάδες μαθητών, που φοιτούν σε μονοθέσια και ολιγοθέσια σχολεία περιοχών με λίγους μόνιμους κατοίκους, αποτελώντας την τρίτη κατά σειρά δράση της CiNEMATHESIS, μετά τα προγράμματα «Ταξιδεύοντας με την CiNEMATHESIS» και «Μικρά Σχολεία – Μεγάλη Οθόνη» σε Γαύδο, Άγιο Ευστράτιο, Νήσο Κάλαμο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αρκιούς, Ερείκουσα Διαπόντιων Nήσων, Καρκινάγρι Ικαρίας, Φούρνους Κορσεών, Θύμαινα, Κάλυμνο, Τέλενδο, Σέριφο κ.α.
Μπορεί ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου να φέρει τα παιδιά και τους νέους σε επαφή με τις καλές τέχνες και να τα κάνει να αγαπήσουν την έβδομη τέχνη;
To πρόγραμμα «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» της CiNEMATHESIS τους ενθαρρύνει να γίνουν οι κριτικοί θεατές, οι μικροί σινεφίλ και οι δημιουργοί του σήμερα και του αύριο. Τους καλεί να κατασκευάσουν προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, να εμπνευστούν και να δώσουν ζωή σε δικούς τους χαρακτήρες, να ζωγραφίσουν αγαπημένα καρέ από ταινίες, να φωτογραφίσουν τις εικόνες τους και να δημιουργήσουν τη δική τους φωτοϊστορία, να αυτοσχεδιάσουν και να αναπαραστήσουν σκηνές, να γράψουν διαλόγους και σχέδια σεναρίων, να κινηματογραφήσουν τις ιδέες τους και να παίξουν με βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις. Τους καλεί να παίξουν Κινηματογράφο.
Συμβολική αφετηρία του προγράμματος «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» ήταν τον Ιούνιο το μικρό, φιλόξενο νησί της Κιμώλου, όπου η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το καταξιωμένο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ KIFF|Kimolos International Film Festival και το Δημοτικό Σχολείο του νησιού. Σειρά έχουν η Κεφαλλονιά, η Σίκινος και η Πάρος.
Το πρόγραμμα «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και με την ευγενική συμμετοχή του Goethe-Institut.
Λίγα λόγια για τη CiNEMATHESIS
Η CiNEMATHESIS | ΣΙΝΕΜΑΘΗΣΙΣ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα, με έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες από τον χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών και της εκπαίδευσης, εγγεγραμμένη στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά και νέους με επίκεντρο την τέχνη του κινηματογράφου και την ανάπτυξη της κινηματογραφοφιλίας. Έχει εκπονήσει στοχευμένα και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να εισαγάγει την τέχνη του κινηματογράφου στον πυρήνα της εκπαίδευσης, μέσα από το παιχνίδι, το εκπαιδευτικό δράμα και ποικίλες κινηματογραφικές τεχνικές.
Έχοντας ως άξονα τον χάρτη της Ελλάδας ή συμβολικά σημεία του ορίζοντα, καθώς και ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά άγονης γραμμής, τα προγράμματα της CiNEMATHESIS αφορούν στην υλοποίηση εργαστηρίων μακριά από τα αστικά κέντρα, όπου παιδιά και νέοι δεν έχουν εύκολη ή καθόλου πρόσβαση σε βιωματικά εργαστήρια και εξωσχολικά προγράμματα, ειδικά τους εκτός τουριστικής περιόδου μήνες. Για τον λόγο αυτό, η CiNEMATHESIS εκτός από την Αττική, δραστηριοποιείται εντατικά και στην περιφέρεια, σε απομακρυσμένους τόπους και νησιά άγονης γραμμής, σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, καθώς και σε χώρους όπου ζουν παιδιά ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, όπως ιδρύματα ανηλίκων, νοσοκομεία Παίδων, ξενώνες ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων, σε τόπους όπου οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση σε κινηματογραφικές προβολές ή άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού.
Προτεραιότητα της CiNEMATHESIS είναι η επίσκεψη και υλοποίηση δράσεων σε μέρη με λίγα παιδιά-μόνιμους κατοίκους που φοιτούν σε μικρά, μονόθεσια ή ολιγιθέσια σχολεία, ούτως ώστε να δίνεται η ευκαιρία, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, ακόμα και σε πολύ μικρές ομάδες μαθητών να συμμετέχουν σε δράσεις πολιτισμού, παρά τις δυσκολίες προσβασιμότητας (ακραίες καιρικές συνθήκες, αραιά δρομολόγια κ.ά.). Τα προγράμματα της CiNEMATHESIS λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο πολιτισμού, πνευματικό κέντρο δήμου ή κοινότητας και αλλού.
Πεποίθηση της CiNEMATHESIS είναι πως τα παιδιά που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα με τα πολλαπλά ερεθίσματα, αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με άξονα τις καλές τέχνες. Ειδικότερα ο κινηματογράφος, λόγω της εξοικείωσης των παιδιών με την κινούμενη εικόνα, αλλά και λόγω της ιδιότητας του ίδιου του μέσου να περικλείει πολλές τέχνες όπως την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και άλλες, είναι ιδανικός να προσεγγίσει, να επηρεάσει και να ενεργοποιήσει σκέψεις, απόψεις, συναισθήματα μικρών παιδιών και ευάλωτων ομάδων.
Πρόθεση της CiNEMATHESIS είναι, επίσης, να προσφέρει στους νέους και τα παιδιά, μέσω των προγραμμάτων της, ενθάρρυνση ταξιδεύοντας κοντά τους με φυσική παρουσία για να τους ακούσει, να τους δώσει βήμα και χώρο να σκεφτούν δημιουργικά, να ακονίσουν την κριτική τους αντίληψη και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Η πανδημική κρίση Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν την άνοιξη του 2020, ανέβαλε πολλές από τις δράσεις της CiNEMATHESIS. Ωστόσο, Περιφέρειες της χώρας και μικρότεροι Δήμοι, φορείς και φεστιβάλ έχουν ήδη υπάρξει και θα συνεχίσουν να στέκονται αρωγοί και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στην υλοποίηση κινηματογραφικών εργαστηρίων σε απομακρυσμένους τόπους και σχολεία της επικράτειας.






