Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης στο MOMus: O animator Μπάμπης Αλεξιάδης απαντά «Τι είναι η Τέχνη;»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΕΧΝΗΣ

«Δύο ανθρώπινες μορφές σκιαγραφημένες από γραμμές σε μαύρο φόντο που δίνουν και ορίζουν το πλαίσιο, από το οποίο ξεπηδά η ίδια η ζωή μέσα από συστάδες αστεριών.»

Τι είναι η Τέχνη; Αυτή είναι η ερώτηση που θέτει το MOMus με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης που εορτάζεται στις 15 Απριλίου 2021. Το MOMus γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης επιδιώκοντας να προσδιορίσει μια οπτική αποτύπωσή της Τέχνης και θέτει το ίδιο ερώτημα σε διαφορετικούς εικαστικούς. Φέτος, απευθύνει το ερώτημα στον animator-εικαστικό νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, ο οποίος δημιούργησε για το MOMus ένα animation. Τέχνη είναι, λέει, δύο ανθρώπινες μορφές σκιαγραφημένες από γραμμές σε μαύρο φόντο που δίνουν και ορίζουν το πλαίσιο, από το οποίο ξεπηδά η ίδια η ζωή μέσα από συστάδες αστεριών. Η Τέχνη και η ζωή σε μια αέναη συναστρία. To animation φιλοξενείται στην ιστοσελίδα www.momus.gr και τα social media του MOMus.

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΕΧΝΗΣ

«Φέτος προσβλέπουμε στο νέο ξεκίνημα ελπίζοντας ότι θα προωθήσουμε την Τέχνη και την πολυμορφία της, θα ενισχύσουμε τους καλλιτέχνες και θα μεταφέρουμε μηνύματα για το όραμα μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας. Η Τέχνη δεν είναι μόνο μια λέξη στον τίτλο του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Είναι ο πυρήνας τον δράσεων όλων των φορεών που τον απαρτίζουν», σχολιάζει η αν. γενική Διευθύντρια του MOMus, Μαρία Τσαντσάνογλου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης καθιερώθηκε το 2019 από την Γενική Συνέλευση της UNESCO με στόχο την εξέλιξη, διάχυση και την απόλαυση της τέχνης. Όπως αναφέρει η σχετική περιγραφή της Unesco: «Η τέχνη καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την πολιτιστική πολυμορφία για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή γνώσεων και στην ενθάρρυνση της αναζήτησης και του διαλόγου. Η Τέχνη είχε πάντα αυτές τις ιδιότητες και θα συνεχίσει να τις έχει αν υποστηρίζονται περιβάλλοντα όπου καλλιτέχνες και καλλιτεχνική ελευθερία προωθούνται και προστατεύονται. Με αυτόν τον τρόπο, η προώθηση της ανάπτυξης της Τέχνης ενισχύει επίσης τον εσωτερικό μας κόσμο ώστε να επιδιώξουμε και να δημιουργήσουμε έναν ελεύθερο και ειρηνικό κόσμο για το σύνολο. Κάθε χρόνο, στις 15 Απριλίου, οι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ καλλιτεχνικών δημιουργιών και κοινωνίας, ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την ποικιλία των καλλιτεχνικών εκφράσεων και υπογραμμίζουν τη συμβολή των καλλιτεχνών στην αειφόρο ανάπτυξη. (…)». (https://en.unesco.org/commemorations/worldartday)

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Μπάμπης Αλεξιάδης είναι animator-καλλιτέχνης νέων μέσων, και εργάζεται μεταξύ Λονδίνου, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση οπτικοακουστικού υλικού σε θεατρικές παράγωγες, και έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε εικαστικές εγκαταστάσεις και σε φεστιβάλ κινούμενης εικόνας ανά τον κόσμο. Πρόσφατα σκηνοθέτησε δυο μουσικά video για τους Renard τα οποία βραβεύτηκαν σε 2 ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Γαλλία, Μεξικό 2021). Κέρδισε το 2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό animation Eleusis 2021 / European Capital of Culture (2020) με την ταινία ”Others”. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην εγκατάσταση ”The Heart of The Matter” σε Νιούκασλ, Μπράιτον και Λονδίνο (2018), και στην εγκατάσταση ”Curtain Call” του Ron Arad (Λονδίνο 2016) το οποίο ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του με πρώτο σταθμό την Σιγκαπούρη (Σεπτέμβριος 2016).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας