Online Μουσικές Κυριακές με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Online Μουσικές Κυριακές

Σπουδαία έργα της κλασικής μουσικής, σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων επιστρέφουν διαδικτυακά με δωρεάν online συναυλίες από τη σκηνή του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στηρίζει για άλλη μια χρονιά τον Πολιτισμό και τον φέρνει κοντά στους πολίτες. Υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, προσφέρει δωρεάν online μουσικές διεξόδους, από τις 2 έως τις 23 Ιανουαρίου 2022, με παραγωγές που μαγνητοσκοπήθηκαν στο εμβληματικό Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Olivier Descotes.

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και η Χορωδία, επέστρεψαν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια, από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, και μέσα από μία σειρά μαγνητοσκοπημένων συναυλιών έδωσαν προτεραιότητα σε σπουδαίες μορφές και έργα της κλασικής μουσικής, σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν ο καθένας στο είδος του.

Τις δωρεάν προβολές συμπληρώνει μία παραγωγή που παρουσιάστηκε στο κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια στις 5 Νοεμβρίου.

Επίσης, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 18:00 θα προβληθεί σε πρώτη μετάδοση στην ΕΡΤ2 η όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου» (Le Siège de Corinthe) του Gioachino Rossini, που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια στις 19 Οκτωβρίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συναυλίες δωρεάν μέσα από τo κανάλι του ΟΠΑΝΔΑ στο YouTube και τους λογαριασμούς στο Facebook του ΟΠΑΝΔΑ και του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια.

Online Μουσικές Κυριακές

”Μότσαρτ & Bel Canto” | Γκαλά όπερας
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

Online πρεμιέρα: 2 Ιανουαρίου, 20:00

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την μπαγκέτα του Μιχάλη Οικονόμου συμπράττει με τρεις νέους, φερέλπιδες λυρικούς πρωταγωνιστές, τη Βάσια Αλάτη, τον Βασίλη Καβάγια, και τον Νίκο Κοτενίδη, σε έργα των Mozart, Rossini, Donizetti και Bellini, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό μουσικό ταξίδι, από τον ευρωπαϊκό κλασικισμό στο ιταλικό bel canto.

«Γλέντι που θ’ αρχίσει» | Αφιέρωμα στην Ελληνική Oπερέτα
Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Online πρεμιέρα: 9 Ιανουαρίου, 20:00

Η νοσταλγία και ο ρομαντισμός της παλιάς Αθήνας, αναβιώνουν σε μια συναυλία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή, με τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, και τέσσερις καταξιωμένους Έλληνες σολίστ, τη Μυρσίνη Μαργαρίτη, την Ειρήνη Καράγιαννη, τον Γιάννη Χριστόπουλο και τον Χάρη Ανδριανό.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τις ωραιότερες και πιο αγαπημένες στιγμές της ελληνικής οπερέτας, με αποσπάσματα από έργα των Σαμάρα, Σακελλαρίδη και Χατζηαποστόλου.

«Την γην μου σύ ενθυμήθηκες, ω Ελευθερία» | Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση
Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Online πρεμιέρα: 16 Ιανουαρίου, 20:00

Η Ελλάδα αποτέλεσε, στο πέρασμα των αιώνων, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και προσέφερε στους καλλιτέχνες πλήθος θεμάτων από την ιστορία, τη μυθολογία και τη λαϊκή της παράδοση. Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων συμπράττουν με δύο διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες του λυρικού θεάτρου, τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, και πραγματοποιούν μια επετειακή συναυλία με ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση.

Συνθέσεις των Rossini, Verdi, Beethoven, Berlioz, Ravel και Dvořák συνυπάρχουν με αυτές των Παύλου Καρρέρ, Διονυσίου Λαυράγκα και Μανώλη Καλομοίρη. Τη συναυλία διευθύνει ο μαέστρος Νικόλας Βασιλείου, ενώ η Φιλαρέτη Κομνηνού συμμετέχει με τον ρόλο της αφηγήτριας.

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων τιμά την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η Σοφία Μάνου στο τραγούδι και ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στα παραδοσιακά πνευστά, διατρέχουν μουσικά τις δύο εκατονταετίες των δημοτικών τραγουδιών που ύμνησαν τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. Συμμετέχει ο Βυζαντινός Χορός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Κολωνακίου.

Online Μουσικές Κυριακές

«Μάρκος Μπότσαρης», Παύλου Καρρέρ | Μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις
Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Online πρεμιέρα: 23 Ιανουαρίου, 20:00

Μια ελληνική «εθνική όπερα» σε τέσσερις πράξεις. Ένας ύμνος στην ανδρεία και την αριστεία του σπουδαίου στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης. Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Πάτρα το 1861, πάνω στο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής μετα-ρομαντικής όπερας και των νέων τάσεων της εθνικής μουσικής.

Ο Παύλος Καρρέρ, γεννημένος στη Ζάκυνθο το 1829, υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσουργούς του 19ου αιώνα, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής, και συνέθεσε μια σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία.

Η όπερα παρουσιάζεται στη νέα ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή σε συναυλιακή μορφή, με σολίστ τους Κωνσταντίνο Κληρονόμο, Άννα Στυλιανάκη, Γιώργο Κανάρη, Χριστόφορο Σταμπόγλη, και Άρτεμις Μπόγρη.

”Le Siège de Corinthe”, Gioachino Rossini (Η Πολιορκία της Κορίνθου) | Όπερα σε τρεις πράξεις

Πρώτη μετάδοση: 30 Δεκεμβρίου, 18:00 στην ΕΡΤ 2

Το έργο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην όπερα του Παρισίου το 1826 με επιτυχία και αναφέρεται στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών. Όλα τα έσοδα από τις πρώτες παραστάσεις διατέθηκαν στους Έλληνες επαναστάτες, οι οποίοι έδιναν τον μεγάλο αγώνα για την ανεξαρτησία.

Στην Ελλάδα, στις 19 Οκτωβρίου 2021, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η αρχική γαλλική εκδοχή της όπερας, με τον Γιώργο Πέτρου στο πόντιουμ, τους σολίστ Nahuel Di Pierro, John Irvin, Χριστίνα Πουλίτση, Sergey Romanovsky, Χριστόφορο Σταμπόγλη, Χρήστο Κεχρή, Νίκο Κοτενίδη, και Μαίρη-Έλεν Νέζη, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Η σκηνοθέτης Ροδούλα Γαϊτάνου συμπράττει με επτά εικαστικούς καλλιτέχνες που επέλεξε η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, οι οποίοι εμπνέονται από τη μουσική, ακολουθούν την πλοκή της όπερας και δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μια πρωτοποριακή, θεαματική εικαστική πρόταση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη στο e-mail σας

τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!