Onassis Culture: Open Call για 2η χρονιά προς Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές

Πέντε ταινίες μικρού μήκους θα χρηματοδοτηθούν για να προχωρήσουν σε παραγωγή

Για 2η χρονιά, το Onassis Culture προσκαλεί Έλληνες και διεθνείς κινηματογραφιστές και παραγωγούς που έχουν έδρα την Ελλάδα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πέντε ταινίες μικρού μήκους θα χρηματοδοτηθούν για να προχωρήσουν σε παραγωγή.

Το Onassis Culture στηρίζει το ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά και τη φόρμα της ταινίας μικρού μήκους, αγκαλιάζοντας τη διαδικασία της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης. Για δεύτερη χρονιά, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, live action και animation έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την ομάδα του Onassis Culture και θα αφορούν συμπαραγωγές με ελληνικές εταιρείες παραγωγής. Πέντε από τις προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσό 5 έως 15 χιλιάδων ευρώ η καθεμία. Οι ταινίες μικρού μήκους που θα επιλεγούν θα προχωρήσουν σε παραγωγή, για να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το εγχώριο και διεθνές κοινό στα φεστιβάλ του κόσμου.

Στο πρώτο Open Call του 2023, η ομάδα του Onassis Culture επέλεξε πέντε πρότζεκτ μικρού μήκους που ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη κινηματογραφική ματιά, την τολμηρή γραφή και τη δυναμική της ομάδας. Οι νικητές ήταν: « Αυτό το λαμπρό φως που αναβλύζει » της Λίας Τσάλτα, ”Fouetté” του Δημήτρη Ζούρα, ”MJ” του Γιώργου Φουρτούνη, ”Last Tropics” του Θανάση Τρουμπούκη και «Τα Ζώα στο Δάσος» της Δήμητρας Μητσάκη.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση πρέπει να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό στο Onassis Directory μέσω του κατωτέρω συνδέσμου και μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση και να ανεβάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σταδιακά μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών. Η υποβολή αίτησης με βάση αυτή την προκήρυξη σημαίνει πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων της.

Οι ταινίες θα πρέπει να βασίζονται είτε σε πρωτότυπο σενάριο είτε σε ιδέα που προϋπάρχει (με αποδεικτικό κατοχύρωσης δικαιωμάτων ή option για έργο που προϋπάρχει). Η υποβολή πρότασης σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την επιλογή της. Ρητώς διευκρινίζεται ότι η υποβολή της πρότασης δεν συνιστά παραχώρηση προς το Onassis Culture οποιουδήποτε δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας επί της πρότασης αυτής.

Τυχόν τέτοια παραχώρηση θα γίνει μόνο για τις επιλεγείσες προτάσεις, κατόπιν έγγραφης σύμβασης που θα υπογραφεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το ακριβές ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των επιλεγμένων προτάσεων ταινιών θα αποφασιστεί κατά περίπτωση, ανάλογα και με το πλήθος των αιτήσεων που θα επιλεγούν. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 4 μήνες μετά τη λήξη της υποβολής προτάσεων.

Νέες ταινίες. Νέοι Κόσμοι.

Στο Ίδρυμα Ωνάση, μας αρέσει να διαβάζουμε σενάρια, να βλέπουμε ταινίες, να γινόμαστε ενεργό κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τ ο Onassis Culture στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων και την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας fellowships.

Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δράμας, οι «Νύχτες Πρεμιέρας», με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος εντός και εκτός συνόρων. Έχει θεσπίσει κινηματογραφικά βραβεία προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη νέων σεναρίων. Και φέτος γιορτάζουμε το ελληνικό σινεμά σε κάθε μορφή και έκφρασή του.

Περυσινοί νικητές Open Call: Μεγάλες ταινίες μικρού μήκους 2023

«Αυτό το λαμπρό φως που αναβλύζει » – Λία Τσάλτα, σε παραγωγή της Ιωάννας Πετειναράκη (Moving RoosterProductions) Σε στάδιο παραγωγής

”Fouetté” – Δημήτρης Ζούρας, σε παραγωγή της Χριστίνας Τσακμακά (Honeybee Productions) Σε στάδιο παραγωγής

”MJ” – Γιώργος Φουρτούνης, σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου (Blackbird Production) Σε στάδιο post production

”Last Tropics” – Θανάσης Τρουμπούκης, σε παραγωγή των Γιώργου Τσοκόπουλου, Έλεν Στεργιοπούλου (Avion Films) Παραγωγού Σε στάδιο παραγωγής

«Τα Ζώα στο Δάσος» – Δήμητρα Μητσάκη, σε παραγωγή του Παναγιώτη Υδραίου (FLP Athens) Σε στάδιο προετοιμασίας/προ-παραγωγής

Πληροφορίες

Open Call: Big Short Films. Κάντε την αίτησή σας εδώ

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Open Call, παρακαλούμε να ανατρέξετε στο κείμενο του Κανονισμού ή να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected]

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.