«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Ένας νέος θεσμός και οι 251 εκδηλώσεις σε 111 αρχαιολογικούς χώρους

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τι ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μιλώντας για τον νέο θεσμό του ΥΠΠΟΑ

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός, είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος παρουσιάζει για το έτος 2020: 55 παραγωγές, σε 251 παρουσιάσεις, με 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και σε 38 περιφερειακές ενότητες.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μίλησε για αυτό τον νέο θεσμό του ΥΠΠΟΑ:

«Στις προγραμματικές δηλώσεις, τον προηγούμενο Ιούλιο, είχα πει -επί λέξει- ότι “η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό, θα έλεγα, μοναδικό πλεονέκτημα: Τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημειακού της πλούτου μέσα από τη σύζευξή του με τη σύγχρονη δημιουργία. Η σχέση αυτή εμπλουτίζει και διαφοροποιεί ποιοτικά και αισθητικά το τουριστικό προϊόν. Σύγχρονη τέχνη μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους”. Σήμερα σας παρουσιάζουμε την πρώτη δράση του προγράμματος το οποίο έχουμε ονομάσει Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός. Η πανδημία του κορονοιού μας έδωσε το έναυσμα να επισπεύσουμε κάτι το οποίο ούτως ή άλλως είχαμε δρομολογήσει.

Δουλεύουμε από τον Απρίλιο για να δημιουργήσουμε αυτή τη σειρά των πολιτιστικών εκδηλώσεων, εντός των αρχαιολογικών χώρων, που ξεκινούν στις 18 Ιουλίου, καταλαμβάνουν το δεύτερο μισό του Ιουλίου, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, με δύο στόχους:

Ο πρώτος ήταν, βγαίνοντας από την ταλαιπωρία του κορονοϊού και μπαίνοντας στην κανονικότητα, να προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, άρα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, εκδηλώσεις πολιτιστικές. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θέλουμε ένα α-πολιτιστικό καλοκαίρι.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να μπορέσουν να συνεργαστούν με το Υπουργείο Πολιτισμού άνθρωποι, από τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα, τεχνικοί και όλο το άλλο υποστηρικτικό προσωπικό που φέτος, έχουν πράγματι, προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση.

Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο πρόγραμμα ενός νέου θεσμού. Απευθύνθηκα στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου και εκείνοι σε άλλους φορείς και στην ελεύθερη αγορά, προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το πρόγραμμα, το οποίο, θα έλεγα ότι είναι σε ένα πειραματικό στάδιο, και λαμβάνει υπόψη του απολύτως τα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των εκδηλώσεων με πρώτο και κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών.

Το πρόγραμμα Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια. Από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα – θα συνεχίσει να υπάρχει στα επόμενα χρόνια- ώστε να υποστηρίξει την  ανοιχτή πρόσκληση. Φέτος, αυτό δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο σε συνεργασία με τους φορείς μας, ακριβώς για να έχουμε πολιτιστικό πρόγραμμα το καλοκαίρι. Συγκροτώ επταμελή επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων  του Υπουργείου, προκειμένου μετά το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα κλείσει η πλατφόρμα, να έχουν την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021».

Οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Ορχήστρα Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΟMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, επελέγησαν να υλοποιήσουν τον πρώτο κύκλο εκδηλώσεων. Παράλληλα, και ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ, με δική του χορηγία, παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί να μιμηθεί την εμπειρία της φύσης.

Μιλώντας σχετικά με την ανάθεση προς τους φορείς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αναφέρει: «Όταν ζήτησα από τους εποπτευόμενους φορείς μας να αναλάβουν την παραγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος, προφανώς είπα στους καλλιτεχνικούς διευθυντές ότι έχουν την απόλυτη ελευθερία να διαλέξουν εκείνοι τις εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν. Τους έδωσα μία οδηγία: Να χρησιμοποιήσουν το μάξιμουμ δυνατόν εξωτερικούς συνεργάτες από την ελεύθερη αγορά ακριβώς για  να δοθεί απασχόληση σε ανθρώπους που φέτος θα απασχοληθούν λιγότερο από το σύνηθες. Όπως είπα η γραμμή, η οποία δόθηκε στους καλλιτεχνικούς διευθυντές είναι να χρησιμοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο προσωπικό από την ελεύθερη αγορά. Αυτό αποτιμάται στις συγκεκριμένες παραστάσεις σε 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και σε περίπου 500 εντόπιους συνεργάτες. Όταν λέμε εντόπιους συνεργάτες εννοούμε κατά περίπτωση στον αρχαιολογικό χώρο που θα γίνεται η εκδήλωση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 91% επί του συνόλου, δηλαδή εξωτερικοί συνεργάτες 91% και οι εσωτερικοί συνεργάτες και συντελεστές, γιατί είναι προφανές ότι ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κάθε οργανισμός θέλει να έχει και τους δικούς του ανθρώπους που θα στηρίξουν την παραγωγή, οι οποίοι φτάνουν στο 9%».

Η πρεμιέρα του θεσμού θα γίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Ρωμαϊκή Αγορά. Θα ξεκινήσει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι, με τη συνοδεία της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Το ρεσιτάλ, με πρωτοβουλία της Λυρικής, αφιερώνεται σε όλους αυτούς που εργάστηκαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: Να θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες και τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Το ρεσιτάλ θα αναμεταδοθεί σε live streaming.

Επίσης, η Υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προετοιμάζει εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας «ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το οποίο έχουμε πει από την αρχή ότι όλες οι μορφές τέχνης μπορούν να προσδώσουν και να λάβουν υπεραξία από τους χώρους μέσα στους οποίους δημιουργούνται και εκτίθενται».

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός δεν θα έχουν εισιτήριο. Το αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο στον κάθε αρχαιολογικό χώρο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας