Ο Δήμος Αθηναίων χαρτογραφεί ψηφιακά τον πολιτισμό με βλέμμα στραμμένο στην καλλιτεχνική δημιουργία

Ένας χάρτης πολιτισμού ανοίγεται μπροστά μας μέσα από το νέο portal και app Culture is Athens και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε το πού θα τοποθετήσουμε το δικό μας pin

Με στόχο να σταχυολογηθεί το πολιτιστικό κεφάλαιο μιας πόλης σε μόνιμο καλλιτεχνικό αναβρασμό, ο Δήμος Αθηναίων έχει παρουσιάσει το Culture is Athens, ένα νέο portal και μια εφαρμογή με στόχο να συγκεντρώσει όλα τα ενδιαφέροντα που διοργανώνει ο Δήμος και οι φορείς του στην πόλη και κινούνται στη σφαίρα του πολιτισμού.

Culture is Athens | ένα ψηφιακό corner πολιτισμού

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που διατρέχουν όλο το φάσμα των τεχνών -από θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικές εκθέσεις, σινεμά, βιβλίο, φεστιβάλ- ο Δήμος Αθηναίων επιδιώκει να δώσει φωνή στους καλλιτέχνες της πόλης και να φέρει στο επίκεντρο την καλλιτεχνική δημιουργία, παρέχοντας έμπρακτη στήριξη στον καλλιτεχνικό τομέα και δημιουργώντας έναν σημαντικό καλλιτεχνικό ιστό σε μια πόλη που από πάντα συνδιαλέγεται με την τέχνη. Όραμα και αποστολή του Δήμου αποτελεί η πρόσβαση του συνόλου της κοινωνίας στον πολιτισμό και η καλλιέργεια μιας καλλιτεχνικής συνείδησης που θα οδηγήσει και στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνικών σχημάτων.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, το portal και η εφαρμογή που έχει σχεδιάσει ο Δήμος καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ψηφιακά μια μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων και σε ένα online περιβάλλον καλαίσθητου design και εύκολης περιήγησης, το άτομο που περιηγείται μπορεί να επιλέξει την εκδήλωση της αρεσκείας του.

Η Τεχνόπολη, το «Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας», το εργαστήριο «Ποιώ» του Δήμου Αθηναίων, καθώς και πολλοί άλλοι φορείς, δίνουν την απαραίτητη στέγη στα καλλιτεχνικά δρώμενα και εμφυσούν νέα πνοή στην πολιτιστική ταυτότητα της Αθήνας.

πολιτισμός για όλους και προς όλους

Ο χρήστης και η χρήστρια της εφαρμογής μπορούν πολύ εύκολα να πλοηγηθούν μεταξύ των διαφορετικών θεματικών κατηγοριών που συνθέτουν την εφαρμογή και που καλύπτουν ενότητες, όπως τη δημιουργική μάθηση, τα μουσεία, την τέχνη στον δημόσιο χώρο αλλά και τα works in progress του Δήμου. Επομένως, στην εφαρμογή δεν θα βρει κάποιος μόνο events γενικού ενδιαφέροντος, αλλά και πιο στοχευμένες δράσεις που αφορούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα για το παιδί και φιλοδοξούν να συνδέσουν την οικογένεια ή/και την σχολική κοινότητα με την ίδια την πόλη, δίνοντάς τους ερεθίσματα ώστε να τη γνωρίσουν καλύτερα.

παρεμβαίνοντας δημιουργικά στο αστικό τοπίο

Ίσως η πιο σύγχρονη πινελιά που θα βρει κανείς στην εφαρμογή και στο portal είναι η ενότητα που αφορά στην τέχνη στον δημόσιο χώρο. Η ενότητα περιλαμβάνει αστικές παρεμβάσεις διαφορετικών καλλιτεχνικών μορφών (γλυπτά, murals, installations) που εκτείνονται σε ολόκληρη την Αθήνα. Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών που έχουν ως σκοπό τόσο το να βελτιώσουν την εικόνα του αστικού τοπίου όσο και το να ανοίξουν έναν διάλογο με τους διερχόμενους, να ευαισθητοποιήσουν, να αποτελέσουν καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Λίγα μόνο από τα παραδείγματα που ξεχωρίζουν είναι η εντυπωσιακή τοιχογραφία του Atek στην Καλλιρόης, που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των πόλεων αλλά και η τοιχογραφία από τον Cacao Rocks στη γειτονιά του Ψυρρή, η οποία αποτελεί πορτραίτο του Λόρδου Βύρωνα.

Η Αθήνα αποτελεί μια πόλη με ιδιαίτερη σημειολογία, με πάντοτε φορτισμένο πρόσημο, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά -πάντως αναμφίβολα δεν αποτελεί μια πόλη αδιάφορη. Η παρέμβαση στο αστικό της τοπίο, με έργα ιδιαίτερης αισθητικής, φέροντας συμβολισμούς και πολλαπλές αναγνώσεις, μόνο με καλό μάτι μπορεί να ιδωθεί. Όπως σε αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού, έτσι και στην Αθήνα, το graffiti και γενικότερα η street art, δείχνουν να μεσουρανούν και αυτό δείχνει την ανάγκη οι πόλεις να γίνουν περισσότερο φιλικές στους κατοίκους -με τα χρώματα της έμπνευσης και της δημιουργίας να πρωταγωνιστούν.

από την ψηφιακή διαδρομή στη βιωμένη εμπειρία

Η ψηφιακή αποτύπωση, η online συλλογή όλων αυτών των πολιτιστικών επιλογών αποτελεί μια σημαντική αφετηρία για να εισαχθούμε στον πολιτισμό κλικάροντας και με αυτόν τον τρόπο να ακολουθήσουμε την καλλιτεχνική διαδρομή που εμείς θα επιλέξουμε.

Το Culture is Athens αποτελεί τον χάρτη που ανοίγεται μπροστά μας και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε το πού θα τοποθετήσουμε το δικό μας pin. Οι επιλογές πολλές και ανοίγονται μπροστά μας στους δρόμους μιας πόλης σε διαρκή δράση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Culture is Athens εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.