Μυστήριο 89 Elefsina By Night: Φωτιστικές εγκαταστάσεις από την Ελευθερία Ντεκώ στην Ελευσίνα

Ένα καλλιτεχνικό έργο που αντλεί έμπνευση από τον μύθο της Περσεφόνης, τον επαναδιαπραγματεύεται και τον ανατρέπει, σε σύλληψη της Ελευθερίας Ντεκώ

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από την 1η έως τις 8 Ιουλίου το Μυστήριο 89 Elefsina By Night, ένα καλλιτεχνικό έργο που αντλεί έμπνευση από τον μύθο της Περσεφόνης, τον επαναδιαπραγματεύεται και τον ανατρέπει, σε σύλληψη της διεθνούς φήμης πολυβραβευμένης σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ.

Έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις που αποκαλύπτονται σταδιακά σε διαφορετικά σημεία της πόλης, μία διαδρομή που ολοκληρώνεται στις 7 και 8 Ιουλίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της site specific περφόρμανς «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της» (Persephone Reconsiders Her Fate) από τους Sara Pearson και Patrik Widrig, καλλιτεχνικούς συνδιευθυντές του PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT), στον μοναδικό χώρο της ΒΛΥΧΑΣ – Νεκροταφείο Πλοίων. Μία νυχτερινή περιπλάνηση που κοντοστέκεται για να φωτίσει –άλλοτε στοχαστικά, άλλοτε ανάλαφρα– το παρελθόν, το παρόν, τον μύθο, την ιστορία της πόλης, την ιστορία του καθενός μας.

Η έμπνευση

Στην ελληνική μυθολογία η Περσεφόνη ονομάζεται και Κόρη. Η κόρη που έκλεψε ο Άδης και την έκρυψε στην αγκαλιά του για έξι μήνες. Η Ίρις είναι η θεά του πολύχρωμου ουράνιου τόξου, η αγγελιοφόρος που μετέφερε τα μηνύματα των θεών στους ανθρώπους. Οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν να δώσουν τα ονόματα των δύο αυτών θεοτήτων στο μάτι, το αισθητήριο όργανο της όρασης.

Όχι τυχαία… Η κόρη του ματιού είναι αυτή που απορροφά το φως, ενώ η στρογγυλή ίριδα το ανακλά σε πολύχρωμες αποχρώσεις. Καθώς ο Άδης κρύβει την Κόρη-Περσεφόνη στην αγκαλιά του, η Ίριδα χάνει τα χρώματά της. Και όταν εκείνη ξεγλιστρήσει από τα χέρια του για να ξανανταμώσει τη μητέρα Γη, η Ίριδα φωτίζει το καλωσόρισμά της με έξι χρώματα, όσα και οι μήνες της παραμονής της στον πάνω κόσμο.

Έξι φωτεινά δαχτυλίδια στην πόλη της Ελευσίνας

Έξι φωτεινά δαχτυλίδια αφήνει η Ίριδα στο διάβα της να συμβολίζουν τον γάμο της με τη ζωή, την πορεία προς την αιωνιότητα, την πληρότητα, το πάντρεμα με τον βαθύτερο εαυτό μας, τον κόσμο, τον χρόνο. Ημέρα αναγέννησης το Σάββατο 1η Ιουλίου και σταθμός έναρξης αυτής της τελετής η υψικάμινος του εργοστασίου Ίρις. Εκεί θα ανάψει το πρώτο δαχτυλίδι, το κόκκινο, το χρώμα του ζωντανού αίματος και της φωτιάς, το χρώμα των παλλόμενων αισθήσεων.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή της, στις 2 Ιουλίου ζωγραφίζει την πλατεία Μαρίας Κιουρί με πορτοκαλί, όμοιο με εκείνο της φωτιάς και της φλόγας. Το βράδυ της 3ης Ιουλίου στο εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτίριο της Ελαιουργικής αφήνει το κίτρινο δαχτυλίδι της, σαν να υμνεί τον ήλιο, το φως, τη διάδοση της γνώσης και της ελπίδας. Την 4η Ιουλίου περπατάει σιωπηλή στην πλατεία Ηρώων, ντυμένη στα πράσινα, όπου θα αφήσει τέσσερα δαχτυλίδια της για να μας θυμίσει τη βλάστηση αλλά και την ωχράδα του επικείμενου θανάτου, την ένωση της ζωής με τον θάνατο.

Την 5η Ιουλίου θα σταθεί στο παραλιακό μέτωπο, στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, μπροστά στο κυανό της δαχτυλίδι, σαν να ετοιμάζεται για το ταξίδι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα κάτω από τον ουράνιο θόλο. 6 Ιουλίου, ημέρα παύσης και προετοιμασίας για τη συνάντηση με την Κόρη. Τερματικός σταθμός της ανάδυσής της η ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων, όπου το ιώδες δαχτυλίδι θα βυθιστεί στη θάλασσα. Τα πάντα θυμίζουν τη λιπασμένη και βρεγμένη γη που αφήνει πίσω της. Τα έξι χρώματα της Ίριδας, που περήφανα συνόδεψαν την Κόρη αυτούς τους έξι μήνες στο επίγειο ταξίδι της, σιωπούν…

©Jonathan Hsu

Χορευτική παράσταση «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της»

Η Sara Pearson και ο Patrik Widrig, καλλιτεχνικοί συνδιευθυντές του θρυλικού PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT), γνωστοί για το «προκλητικά ανατρεπτικό, ελκυστικό, ειρωνικό και βαθιά συγκινητικό» έργο τους αλλά και τις site specific εγκαταστάσεις χορού σε όλο τον κόσμο, χορογράφησαν και σκηνοθέτησαν αποκλειστικά για το Μυστήριο 89 Elefsina By Night την παράσταση Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της (Persephone Reconsiders Her Fate), που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Μέσα από τη χορευτική παράσταση, που συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό light show, η Κόρη-Περσεφόνη μάς ξανασυστήνεται για να ξετυλίξει όλες της τις όψεις πριν καταδυθεί στο βασίλειο των νεκρών πλοίων, πριν ταξιδέψει στις άμορφες θάλασσες του ασυνειδήτου και αναγεννηθεί στη μητέρα Γη, χαρίζοντάς μας τη σοφία της, τη γνώση και την αρμονία της. 

Φωτιστικές εγκαταστάσεις

Ημερομηνίες & Τοποθεσίες:
Σάββατο 1 Ιουλίου | Φουγάρο ΙΡΙΣ (Αναστασίου Μιλήση και Μουρίκη)
Κυριακή 2 Ιουλίου | Πλατεία Μαρίας Κιουρί (Μαρίας Κιουρί και Ηρώων Πολυτεχνείου)
Δευτέρα 3 Ιουλίου | Παλαιά Ελαιουργική (Κανελλοπούλου 64-66)
Τρίτη 4 Ιουλίου | Πλατεία Ηρώων (Γεωργίου Παύλου και Νικολαΐδου)
Τετάρτη 5 Ιουλίου | Είσοδος Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας (Κανελλοπούλου 1)
Ώρα: Με τη δύση του ήλιου

Χορευτική παράσταση Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της

Ημερομηνίες: Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Ιουλίου
Ώρα: 21.30 | Ώρα προσέλευσης: 20.30-21.00
Χώρος: ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων / Σημείο Συνάντησης: Parking – Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
(Πρόσβαση στη Βλύχα αποκλειστικά με λεωφορεία από το Parking προς Βλύχα)

©Angelos Christofilopoulos

Συντελεστές

Σύλληψη: Ελευθερία Ντεκώ
Σχεδιασμός φωτιστικής εγκατάστασης: ELEFTHERIA DEKO & ASSOCIATES

Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία της περφόρμανς: Sara Pearson & Patrik Widrig – PEARSONWIDRIG DANCETHEATER

Χορευτές – περφόρμερ:
Χορευτές/Χορεύτριες του PEARSONWIDRIG DANCETHEATER: Angad Kalsi, Tzveta Kassabova, Stephanie Miracle & Connor Voss και οι μαθητευόμενοι Nneka Onyima & Ryan Smith
Φοιτητές/Φοιτήτριες του University of Maryland: Shekinah Brown, Charlene Cowan, Charlotte Macko, Layla Nordrum & Brian Wilson

Ηχητικός σχεδιασμός – Μουσική περφόρμανς: Sam Crawford
Σύνθεση ποιήματος: Shekinah Brown, Sara Pearson
Ερμηνεία ποιήματος: Shekinah Brown, Στέλλα Ρίζου
Μουσική light show: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμού video & light show: Ελευθερία Ντεκώ
Σχεδιασμός κοστουμιών: Νεφέλη Μυρτίδη
Κατασκευή κοστουμιών: Μαργαρίτα Παντιώρα, Ατελιέ Τσιούνη
Βοηθός συνεργάτιδα φωτεινών εγκαταστάσεων: Βασιλική Γώγου
Βοηθοί: Αθανασία Λάζου, Αφροδίτη Νέρη
Τεχνική κάλυψη – Εγκατάσταση ήχου & φωτισμού: Kariotis Audio & Lighting
Κατασκευή – Εγκατάσταση φωτιστικών εγκαταστάσεων: LightsOn
Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ

Συντονισμός έργου: Καρούτη Ισαβέλλα Δήμητρα, Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή 2023 Ελευσίς

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 5€
Προπώληση: ticketservices.gr
Αγορά εισιτηρίων ΑμεΑ με αμαξίδιο και συνοδών τηλεφωνικά: 210 7234567

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
#21χλμ

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Cover photo ©Arthur Fink

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.