Το Σχήμα εκτός Άξονα ανοίγει την φετινή σαιζόν την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου φιλοξενώντας την παράσταση “κοίταμετώρακαιείμαιεδώ” που παίχτηκε την Άνοιξη του 2012 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από την ομάδα Construction Works. Για τρεις μόνο παραστάσεις: Τετάρτη 5, Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9.30μμ

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Πώς κοιτάμε και τι βλέπουμε όταν παρακολουθούμε κάποιον επί σκηνής;
Αυτός που βρίσκεται επί σκηνής πόσο από τον «εαυτό» του εκθέτει στα μάτια του κοινού; (και από τι/ποιους αποτελείται τελικά αυτός ο εαυτός;)
Ποιος ακριβώς παίζει στο Κοίταμετώρακαιείμαιεδώ;
Πόσο παρόντες είναι οι απόντες;
Ποιον τελικά κοιτάμε και ποιος είναι εδώ;
Πόσο άρρηκτα δεμένο είναι το βλέμμα του κοινού με την παρουσία όσων βρίσκονται επι σκηνής;
Κατά πόσο υπάρχουν τα πράγματα όσο δεν τα βλέπουμε;
Και κατά πόσο όλα υπάρχουν για τα μάτια μας μόνο;

Στην προσπάθεια να απαντήσει ξανά και ξανά σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο θέασης μας τόσο εντός όσο και εκτός θεάτρου, η ομάδα παρουσιάζει μια απόπειρα προσέγγισής τους με τη μορφή διάλεξης-παράστασης.

Και μερικές πληροφορίες για το είδος της δουλειάς:

Η παράσταση-διάλεξη εξερευνά ρητά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, τη γνώση και την έρευνα δανειζόμενη στοιχεία τόσο από σκηνικές, θεατρικές όσο κι από θεωρητικές, ακαδημαïκές και κριτικές δομές. Συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά, στόχο της έχει να προκαλέσει το τι αντιλαμβανόμαστε ως «έργο τέχνης» και να διευρύνει τα όρια του. Αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 ως υπο-κατηγορία της performance art και έχει επιστρέψει δυναμικά στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Στις 7 του μηνός μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές και το κοινό που θα συντονίσει ο σκηνοθέτης και θεωρητικός θεάτρου Αλέξανδρος Ευκλείδης.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ σε σκηνοθεσία Cezaris Graužinis - πρώτες εικόνες