Ιδέες για ψυχαγωγία και δράσεις με τα παιδιά για αυτό το ΣΚ και τα βιβλία της εβδομάδας

Με «Θάρρος ή Αλήθεια; Ανακαλύπτουμε τη ζωγραφική παίζοντας» στην Εθνική Πινακοθήκη ενώ το μπλε του Yves Klein στη φτερωτή Νίκη του μας περιμένει μέσα από 3D εικαστικές περιπλανήσεις στο Ίδρυμα B&E Γουλανδρή

Ποια είναι η ιστορία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, έτσι όπως θα την μάθουμε μέσα από χάρτες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια μνήμης, και επιτραπέζια; Με «Θάρρος ή Αλήθεια; Ανακαλύπτουμε τη ζωγραφική παίζοντας» στην Εθνική Πινακοθήκη ενώ το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας καλωσορίζει στον κόσμο του ονείρου και του Paul Klee, και το μπλε του Yves Klein στη φτερωτή Νίκη του μας περιμένει μέσα από 3D εικαστικές περιπλανήσεις στο Ίδρυμα B&E Γουλανδρή. Aυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες για ψυχαγωγία και δράσεις με τα παιδιά για το επόμενο διάστημα.

Αν πάλι θέλετε να αράξετε για λίγο στο σπίτι, τα βιβλία της εβδομάδας έχουν πολλαπλά οφέλη.

Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει, Martin Buber

Εικαστικά εργαστήρια

Σάββατο 18 Μαρτίου, 11.00
«Θάρρος ή Αλήθεια; Ανακαλύπτουμε τη ζωγραφική παίζοντας» – Εθνική Πινακοθήκη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να παίξουν απρόβλεπτα παιχνίδια παρατηρητικότητας, επινόησης και δημιουργίας και να «διαβάσουν» τα ζωγραφικά έργα σαν ιστορίες γραμμένες με πινέλα. Περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα ζωγραφικής της μόνιμης συλλογής από τον 19ο και κυρίως τον 20ο αιώνα ενώ ακολουθεί εργαστήριο εικαστικών πειραματισμών.

Ημερομηνίες και ώρες:
Σάββατο 18 και Κυριακή 19/3, ώρες 11.00-14.00
Σάββατο 8 και Κυριακή 9/4, ώρες 11.00-14.00
Σάββατο 13 και Κυριακή 14/5, ώρες 11.00-14.00
Σάββατο 27 και Κυριακή 28/5, ώρες 11.00-14.00
Σάββατο 10 και Κυριακή 11/6, ώρες 11.00-14.00
Σάββατο 24 και Κυριακή 25/6, ώρες 11.00-14.00

Ιδέα – Παρουσίαση: Άλκηστη Χαλικιά
Όριο ατόμων: 25
Κόστος ενηλίκων: 5€
Απαραίτητη προϋπόθεση: Συνοδεία παιδιών
Πληρωμή: πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη του προγράμματος.
Κράτηση θέσης: η συμμετοχή στα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο: [email protected], [email protected] (Δευτέρα-Παρασκευή έως τις 15:00 μ.μ.).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις.

Σάββατο 18 Μαρτίου, 11.00
«Σουρεαλισμός :Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Ονείρου»- Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Παιδιά 7-10 ετών

Εικαστικό εργαστήριο με σκοπό τη μύηση των παιδιών στον κόσμο του Paul Klee. Ένα πρόσωπο μπορεί να κρύβει πολλά σχήματα και αυτό μπορούμε να το δούμε στα έργα του Paul Klee. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την τεχνική του sgraffito, θα φτιάξουν τα πορτραίτα τους με γεωμετρικά σχήματα και θα κατανοήσουν γιατί ο Paul Klee θαύμαζε τόσο τη ζωγραφική των παιδιών!

Εισιτήριο: 15€, Mέγιστος αριθμός παιδιών: 15
Πληροφορίες: Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Συντελεστές:
Βίβιαν Εμμανουηλίδου, Εικαστικός – Μουσειοπαιδαγωγός
Μάγδα Αθανασίου, Παιδαγωγός

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Σάββατο 18 Μαρτίου, 12.00
Το μπλε του Yves Klein σε 3D – Ίδρυμα B&E Γουλανδρή

Παιδιά 6-8 ετών

Εικαστικό εργαστήριο με 3D εικαστικές περιπλανήσεις, παρέα με την εντυπωσιακή μπλε φτερωτή Νίκη και τον Yves Klein, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Nouveau réalisme“.

Πώς θα μπορούσε η Νίκη της Σαμοθράκης του Yves Klein να μεταφερθεί στο χαρτί, παραμένοντας ωστόσο τρισδιάστατη; Στο εργαστήριο τα παιδιά θα ανακαλύψουν την ιστορία του γλυπτού της Νίκης της Σαμοθράκης, τη κρυφή φόρμουλα του μπλε του Yves Klein και τον τρόπο που λειτουργεί το χρώμα για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση. Το International Klein Blue (IKB) είναι η μπλε απόχρωση που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο καλλιτέχνη Yves Klein.

Ο Klein χρησιμοποιούσε στα έργα του τον άνεμο, τη βροχή, τη φωτιά, ακόμη και το ανθρώπινο σώμα, αξιοποιώντας πάντα ευρηματικά το μπλε χρώμα και εντυπωσιάζοντας το κοινό του. Στο εργαστήριο, η δύναμη και η ζωντάνια του μπλε του Klein ενώνονται με το κόκκινο για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργήσουν στο χαρτί μια 3D εικόνα της Νίκης της Σαμοθράκης, τη στιγμή που εκείνη προσγειώθηκε στην πλώρη του πλοίου.

Σχεδιασμός: Βίκη Χρηστάκη
Υλοποίηση: Βίκη Χρηστάκη, Ιωάννα Κουτσούκη, Ιουλία Μαρούση, Μαρία Μητσούλη
Αριθμός συμμετεχόντων: 12
Κόστος συμμετοχής: 12€
Κόστος συμμετοχής για Family και Young Members: 9.60€
Το κόστος συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ατομικό και περιλαμβάνει αποκλειστικά τη συμμετοχή ενός παιδιού.

Ίδρυμα B&E Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Σάββατο 18 Μαρτίου, 14.00
Ταξίδι με τις τέχνες σε όλο τον κόσμο, «Γλυπτική – Storm King Art Center, Nέα Υόρκη» – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Παιδιά 4-6 ετών

Σε αυτό το εργαστήριο, μπαίνουμε στο αεροπλάνο και προσγειωνόμαστε στη Νέα Υόρκη, στο τεράστιο πάρκο γλυπτών Storm King. Εκεί, μαγευόμαστε από τις μεγάλες διαστάσεις και τις μορφές των γλυπτών και παίζουμε ανάμεσά τους. Βλέπουμε τα έργα των Alexander Calder, Barbara Hepworth, Mark di Suvero, Henry Moore, Richard Serra, David Smith και άλλων καλλιτεχνών. Ανακαλύπτουμε τα υλικά που χρησιμοποίησαν και φανταζόμαστε τα δικά μας γλυπτά.

Μια ιστορία μας δίνει έμπνευση και παίρνοντας στα χέρια μας κουτιά, ρολά, σύρματα, πινέλα και κόλλες, δίνουμε μορφή στις ιδέες μας. Ζώα, άνθρωποι, λουλούδια και άλλα ξεπηδάνε. Στο τέλος, τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους πάρκο γλυπτών και περπατούν ανάμεσά τους με τους γονείς.

Εισιτήριο: 15€, Mέγιστος αριθμός παιδιών: 15
Πληροφορίες: Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Συντελεστές
Δέσποινα Σακελλαρίου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Φωτεινή Γκουντοπούλου, Παιδαγωγός

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Θεατρικές & Ψηφιακές παραστάσεις

Σάββατο 18 Μαρτίου, 16.00
«Ο θάνατος των δεινοσαύρων» – Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Eυγενίδη

Παιδιά 10+

Ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στη Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους. Παρουσιάζοντας με συνοπτικό τρόπο ορισμένες μόνο απ’ τις πιθανές ερμηνείες της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων, η νέα ψηφιακή παράσταση “Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων” εστιάζει και στην επικρατέστερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι δεινόσαυροι χάθηκαν από το πρόσωπο της Γης εξαιτίας της συντριβής στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.

Πόσο πιθανό είναι άραγε ένα αντίστοιχο σενάριο μελλοντικής εξαφάνισης των ειδών που ζουν σήμερα στον πλανήτη μας;

Διάρκεια: 40 λεπτά
Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387

Σάββατο 18 Μαρτίου, 12.00
“Kaluoka Hina, ο Mαγεμένος Ύφαλος – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Παιδιά 4+

Στον υπέροχο κόσμο του βυθού, τα πλάσματα της θάλασσας με πρωταγωνιστές τον Σόρτυ το Γατόψαρο και τον Τζέικ τον πριονομούρη σε μία μοναδική ιστορία αναζητούν την Κασσάνδρα (τη θαλάσσια χελώνα) να τους πει το ξόρκι για να λύσουν τα μάγια και να σωθεί ο ύφαλος Kaluoka Hina.

Η ταινία αυτή, που έχει παιχτεί σε περισσότερα από 120 Πλανητάρια σε όλο τον κόσμο και την έχουν δει πάνω από 2.5 εκατομμύρια κόσμος, τώρα στον νέο Ψηφιακό Θόλο – DOME – του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20 (απαραίτητη η συνοδεία γονέως με παιδί)
Εισιτήριο: 5€ επιπλέον της εισόδου
Γενικό Κοινό: 10€
Παιδιά 2 έως 4 ετών: 4€
Παιδιά 5 έως 18 ετών, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, ΚΑΠΗ (σε ομαδική επίσκεψη), Ένστολοι (σε ομαδική επίσκεψη), άνεργοι (με επίδειξη σχετικής κάρτας): 6€
∆εν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13, Κηφισιά

Σάββατο 18 Μαρτίου και Κυριακή 19 Μαρτίου, 10.00, 11.30, 13.00
Underwater – Εθνική Λυρική Σκηνή
Βρέφη

Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις που δημιουργήθηκε από μια διακεκριμένη ελληνοβρετανική δημιουργική ομάδα με φροντίδα και σεβασμό στην πολύτιμη πρώτη θεατρική εμπειρία ενός βρέφους, το Underwater είναι βέβαιο πως θα κερδίσει το ενδιαφέρον και θα διεγείρει τη φαντασία του μωρού, προσφέροντας μια μαγική εμπειρία δημιουργίας δεσμών και αναμνήσεων.

Η παράσταση ζωντανεύει με ζωηρό τρόπο το ταξίδι μιας μπαλαρίνας καθώς ξυπνά από έναν ύπνο γεμάτο όνειρα και βρίσκεται στον ωκεανό, έναν καθησυχαστικό κόσμο γεμάτο γαλανά φώτα και φυσαλίδες. Καθώς εξερευνά το υπέροχο νέο της σπίτι, συναντά ένα χταπόδι – και οι δυο τους σύντομα σχηματίζουν μια φιλία γεμάτη αγάπη κάτω από τα κύματα, χορεύοντας ως ντουέτο με συνοδεία μιας μουσικής γεμάτης κουδουνίσματα, που περιλαμβάνει και μερικές γνώριμες μελωδίες…

Συντελεστές:
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Ξένια Αηδονοπούλου, Γεωργία Τέγου
Μουσική: Tζεφ Βάνγκερ
Σύμβουλος σχεδίου, κοστούμια: Mαγιού Τρικεριώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Eντ Σώντερς
Σύμβουλος κουκλοθεάτρου: Άλισον Αλεξάντερ
Διεύθυνση παραγωγής δημιουργικού: Λία Πρεντάκη

Ερμηνεύουν: Ελευθερία Αγαπάκη, Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα, Μαργαρίτα Κώστογλου

Τιμές εισιτηρίων: €15 για κάθε βρέφος συνοδευόμενο από έναν γονέα, €12 για κάθε επιπλέον θεατή

Σάββατο 18 Μαρτίου 17.00 / Κυριακή 19 Μαρτίου, 11.30 και 15.00
Οικογένεια Νώε – Θέατρο Πόρτα

Παιδιά 6+


Η Οικογένεια Νώε, μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ και μεγάλωσε γενιές θεατών, ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο Πόρτα σε νέα σκηνοθεσία των Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου. Μία παράσταση για όλη την οικογένεια, που εικοσιπέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα, το 1996, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι κύριο θέμα συζήτησης και η ανθρωπότητα αναζητά ακόμα τις κατάλληλες λύσεις. Με χιούμορ και σασπένς, με αγωνία και τρυφερότητα, η παράσταση μας δείχνει πως η Οικογένεια Νώε θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.

Στην οικογένεια Νώε, ο μόνος που δείχνει να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που έρχεται είναι ο ίδιος ο Νώε. Τα παιδιά του ενοχλούνται από την έξαψή του να ολοκληρώσει το παράξενο μηχάνημα που κατασκευάζει. Η νύφη του αγανακτεί με τα χτυπήματα που ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω των εργασιών που κάνει ο Νώε στην ταράτσα. Κι όταν αρχίσει να βρέχει, τα σχολεία κλείνουν, τα σπίτια πλημμυρίζουν και αντικείμενα από το σπίτι αρχίζουν να εξαφανίζονται, καθώς ο Νώε τα μεταφέρει στην ταράτσα, μαζί με όσα ζώα μπορεί. Μόνο όταν ο κατακλυσμός έρχεται καταλαβαίνει η οικογένεια την αξία της επιμονής του Νώε!

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59

Escape Rooms

Σάββατο 18 Μαρτίου, 12.00
Gas Mystery – ΒΜΦ Τεχνόπολη

Παιδιά 9+

Gas Mystery escape game στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - Εικόνα 1

Εscape game για όλη την οικογένεια μέσα στο φυσικό σκηνικό του παλιού εργοστασίου φωταερίου που διατηρεί στην αρχική του θέση όλα τα μηχανήματά του κι έχει στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση με τη βιομηχανική ιστορία.

Η αποστολή απλή: Μικροί και μεγάλοι πρέπει να συνεργαστούν και να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους ώστε να λύσουν μια σειρά από γρίφους που θα τους οδηγήσουν στο κουμπί που θα σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου, εμποδίζοντας την επικείμενη οικολογική καταστροφή. Έχουν στη διάθεσή τους 60 λεπτά για να αποκρυπτογραφήσουν μερικά απροσδόκητα στοιχεία. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα… Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο προτού να είναι αργά;

Το Gas Mystery είναι μια βιωματική μουσειακή δράση που προωθεί την εκπαίδευση μέσα από την ψυχαγωγία, ενθαρρύνοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Είναι μια πρόταση για οικογένειες με παιδιά που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, βιώνοντας μια ιδιαίτερη εμπειρία στο ξεχωριστό περιβάλλον ενός μουσείου.

Απευθύνεται αποκλειστικά σε οικογένειες με παιδιά από 8 ετών
Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση: 213 0109325
Αριθμός συμμετεχόντων: από 3 έως 6 άτομα
Σχεδιασμός: Athens Clue
Ημέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή μόνο με τηλεφωνική κράτηση
Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή (11.00-17.00) στο τηλ. 213 0109325

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Έκθεση

Κυριακή 19 Μαρτίου, 12.00
Έκθεση Nelly’s – Μουσείο Μπενάκη

Παιδιά 6-10 ετών

Ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση Nelly’s για τους μικρούς επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν φωτογραφίες σταθμούς στο έργο της πρωτοπόρου Ελληνίδας δημιουργού και να αποκαλύψουν μικρά μυστικά των πειραματισμών της.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής και, με έντονο το αίσθημα ευθύνης, διοργανώνει την αναδρομική της έκθεση και επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

Είσοδος δωρεάν
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.
Δηλώσεις στη γραμματεία του Bazaar Βιβλίων.
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

«Θεοί του Ολύμπου» – ‘Ιδρυμα Μείζονος Πολιτισμού

Παιδιά 6+

Θεματική έκθεση μέσα σε έναν τεράστιο διαμορφωμένο χώρο στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού 1.800τμ, όπου η τεχνολογία συναντά τον μύθο: επιβλητικά εκθέματα, wall mapping, ξεναγήσεις, escape rooms, ολογράμματα, διαδραστικά acts ντύνουν τις ζωές και τα βιώματα των 12 Θεών του Ολύμπου και αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους.

Στόχος της έκθεσης αυτής; Να κατανοήσουμε τον βαθύτερο συμβολισμό που κρύβουν αυτοί οι μύθοι, αλλά και την αρχαία ελληνική γνώση και σοφία. Πώς διοικούσε ο παντοδύναμος Δίας Θεούς και ανθρώπους; Γιατί η Θεά Δήμητρα αναγκαζόταν να αποχαιρετήσει την κόρη της μία φορά τον χρόνο; Πώς αντιμετώπιζαν οι άλλοι Θεοί τον πολεμοχαρή Άρη; Τι παράξενο είχε συμβεί στη γέννηση της Θεάς Αθηνάς;

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους -που αγαπήθηκαν και ταξίδεψαν πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και επηρέασαν τη θρησκεία, τη ζωή και την κοσμοθεωρία πολλών λαών- οι Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου πρωτοστατούν με τις τελετουργίες, τα πάθη, τους έρωτες και τις διαμάχες τους. Σε αυτούς εστιάζει η μεγάλη μυθολογική θεματική έκθεση «Θεοί του Ολύμπου» που έρχεται και στην Αθήνα.

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον ιστορικό Θάνο Βερέμη.

Σάββατο: 11.00-20.00
Κυριακή: 11.00 – 19.00

Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού, Πειραιώς 254

Βιβλίο

Σάββατο 18 Μαρτίου, 12.00
Παρουσίαση βιβλίου «Στην ουρά για την κιβωτό» – Public The Mall Athens

Παιδιά 4+

Παρουσίαση του βιβλίου «Στην ουρά για την κιβωτό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή.

Μια πρωτότυπη ιστορία με πολλές διαφορετικές αναγνώσεις που θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες. Πρωτότυπη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή και μια έκπληξη στο εσωτερικό του βίβλου: ένα τετράπτυχο που ανοίγει για να ξεδιπλώσει άλλες πτυχές της ιστορίας. Ωδή στη δύναμη που έχουν οι ιστορίες και οι μύθοι στη ζωή μας. Αλλά και στο πώς οι πιο μικροί ερμηνεύουν τα λεγόμενα των μεγαλύτερων.

Tα βιβλία που διαβάζουμε και προτείνουμε για αυτό το ΣΚ

Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς: 50+2 δραστηριότητες για την ψυχική ενδυνάμωση του παιδιού.

Μια νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο από τον συγγραφέα και δάσκαλο Ηλία Μάζαρη. 52 δραστηριότητες, μία για κάθε εβδομάδα του έτους, για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση κάθε παιδιού και θα τονώσει τους δεσμούς της τάξης και της οικογένειας. Οι δραστηριότητες είναι απλές, έξυπνες και προάγουν τη δημιουργικότητα, τη γνωριμία με τον εαυτό, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Είναι δομημένες με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται. Με απλά υλικά, χρηστικά και καθημερινά, με εύκολες οδηγίες, χωρισμένες σε τρία μέρη: τη δράση όπως θα μπορούσε να εξελιχθεί-δουλευτεί στο νηπιαγωγείο ή στις μικρές τάξεις του δημοτικού (α’, β’ και γ’), πώς θα μπορούσε να δώσει μία έξτρα δόση στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού (δ’, ε’ και στ’) και πώς θα μπορούσε να γίνει μέρος και της καθημερινότητας ενός παιδιού στο σπίτι.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 10 ενότητες, γνωριμία, κύκλος, θετική εστίαση, αυτοπεποίθηση, συναισθήματα, μοναδικότητα, αποδοχή, ενδυνάμωση, στήριξη, ενσυναίσθηση, και «το κάτι παραπάνω, με δραστηριότητες η κάθε μία.

Δίχως βιασύνη και ανάλογα με τις ανάγκες και κυρίως την όρεξη του κάθε γονέα και παιδιού, διαβάζουμε, εμπνεόμαστε, πράττουμε και κυρίως διασκεδάζουμε. Για το πρωινό του Σαββάτου ίσως θα ξεκινήσουμε με τη δράση «Φτιάξε μου τη μέρα». Πάνω σε μικρά χαρτάκια γράφουμε τις επιθυμίες μας για την ημέρα, επιθυμίες υλοποιήσιμες, προσγειωμένες (να μην χρειάζονται χρήματα) και πλησιάζουν τα ενδιαφέροντα του κάθε μέλους. Έτσι κάθε μέρα θα ξεκινάμε με στόχο την ικανοποίηση μιας επιθυμίας των μελών της οικογένειες μέσα από τη «μαγική κανάτα των επιθυμιών». Ή γιατί όχι να παίξουμε το «γελόμετρο» παίζοντας μια γελοπαντομίμα. Πώς θα έκανες κάποιον να γελάσει χωρίς λέξεις;

Και για το βράδυ να κρατήσουμε «Το ντους των λέξεων». Θα χρειαστούμε πολύχρωμα χαρτάκια, μια κανάτα και πολλές πολλές λέξεις.


Την εικονογράφηση του βιβλίου έχει αναλάβει η Missy Merida, διανθίζοντας τις σελίδες με χαριτωμένες εικόνες που προσθέτουν χρώμα, αλλά και μια εντυπωσιακή κάθε φορά εικόνα έναρξης της κάθε επιμέρους ενότητας.

Εξαιρετική συνολικά δουλειά που θα μας κρατήσει συντροφιά όχι μόνο τα ΣΚ.

«Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα» – Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Έχω δικαίωμα; Να είμαι όπως θέλω εγώ; Να έχω ταυτότητα; Να εκφράζομαι ελεύθερα; Να είμαι μέλος μιας οικογένειας; Να έχω σπίτι; Να πηγαίνω σχολείο, αλλά και στον γιατρό; Είναι το παιχνίδι δικαίωμα; Ναι! Έχω δικαίωμα!

Αυτά είναι μερικά κρίσιμα ερωτήματα που κάθε παιδί θα μπορούσε κοιτώντας εμάς στα μάτια να θέσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Και αυτά είναι τα ερωτήματα που έρχεται να απαντήσει το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!», από τον συγγραφέα Πάνο Χριστοδούλου – Διευθυντή του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τίτλος που περιλαμβάνει ερώτημα και κατάφαση ταυτόχρονα.

Πρόκειται για το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο γνώσης για παιδιά που βασίζεται στα άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Διαρθρωμένο σε επιμέρους κεφάλαια που εξηγούν κάθε άρθρο ξεχωριστά και με την πληροφορία να δίνεται τόσο μέσα από το κείμενο όσο και μέσα από την εικόνα, το βιβλίο αυτό φτιάχτηκε με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά σχετικά με τα δικαιώματά τους, να τα βοηθήσει να τα αντιληφθούν, αλλά και να του πει πού και πώς μπορούν να τα διεκδικήσουν. 

Για παιδιά 4+

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.