«Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις», τον ρώτησε κάποτε ο Χαρίλαος Τρικούπης σε μια επίσκεψη με τον πατέρα του στο σπίτι του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο μικρός ακόμα Γιώργος, όπως και κάθε παιδί της ηλικίας του, εκτός από τον Χαρίλαο Τρικούπη θα κουνήσει το κεφάλι και θα απαντήσει: «Δεν… δεν έχω αποφασίσει ακόμα».
Ελπιδοφόρο για κάθε παιδί που θα διαβάσει το νέο graphic novel για τη ζωή του σπουδαίου ερευνητή Γεώργιου Ν. Παπανικολάου, διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανάπτυξη του διαγνωστικού τεστ ΠΑΠ, που έχει σώσει αμέτρητες γυναίκες μέχρι σήμερα και φέρει τα πρώτα τρία γράμματα του ονόματός του.
Ο μικρός τότε Γιώργος, γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το 1883 μέσα σε ένα άνετο σπίτι. Ο πατέρας του Νικόλαος Παπανικολάου ήταν γιατρός και διετέλεσε για αρκετό χρονικό διάστημα Δήμαρχος της πόλης και αργότερα Βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας υπό τη Πρωθυπουργία του Χαριλάου Τρικούπη.
Ο πατέρας του, ένας άνθρωπος δραστήριος, φιλομαθής, με έντονη προσωπικότητα. Τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος τα πέρασε στην Κύμη παίζοντας στις αλάνες με τους φίλους του αν και συχνά, λόγω της ιδιότητας του πατέρα του θα είχε κάποιες αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις.
Μετά το Δημοτικό οι γονείς του θα τον στείλουν στην Αθήνα να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ενώ παράλληλα θα διευρύνει τη μόρφωσή του με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, θα ασχοληθεί με τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά και με το μεγάλο του πάθος, τη μουσική. Επί 8 οκτώ χρόνια μαθαίνει βιολί, γνώση που στα δύσκολα χρόνια της παραμονής του στην Αμερική, θα του φανεί χρήσιμη.
Έτσι κάπως, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία στην Ελλάδα, τη στάση του στη Γερμανία, το μέρος όπου η έρευνα στους τομείς της ζωολογίας και τη βιολογίας που τον ενδιέφεραν ήταν μπροστά, τον απόπλου του με το ωκεανογραφικό του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό σε ερευνητικό ταξίδι, μέχρι τελικά και τα χρόνια της Αμερικής, τη χώρα των ευκαιριών δίπλα στον διάσημο καθηγητή θρύλο του Πανεπιστημίου Κορνέλ και την πολύχρονη και κοπιαστική έρευνά του· έως τελικά τη θέσπιση του Τεστ ΠΑΠ, από τα πρώτα γράμματα του επωνύμου του, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία πολλών γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το ταξίδι της ζωής του σπουδαίου επιστήμονα μέσα από εικόνες μετά την ενδελεχή έρευνα του Πέτρου Χριστούλια μας αποκαλύπτει πολλά από τα κίνητρα αυτού του σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα. Μέσα από τις σελίδες του graphic novel του μαθαίνουμε για τους μικρούς αλλά και μεγάλους σταθμούς της ζωής αυτού του χαρισματικού Έλληνα με την εσωτερική, βαθιά ριζωμένη πεποίθηση της αποστολής του σε ετούτη τη ζωή:
«Είναι κάτι το ασυνείδητο που δεν μπορώ να εννοήσω. Το αισθάνομαι μόνο και παγώνω κάποτε από φόβο, δεν έχω όμως τη δύναμη να αντισταθώ», γράφει ο Γεώργιος Παπανικολάου στον πατέρα του.
Ο άνθρωπος, ο οποίος «χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου» -όπως αναφέρει μια αναμνηστική πλάκα του Καρκινολογικού Ινστιτούτου που έχει μετονομαστεί σε «Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου»- υπήρξε ένας σιωπηλός αγωνιστής του πνεύματος και της επιστήμης, επίμονος, ταπεινός αλλά και αξιοπρεπής, ακόμα και όταν για πολλούς ίσως αδικήθηκε με τη μη απόδοση του Νόμπελ Ιατρικής, για το οποίο είχε προταθεί από πολλούς Έλληνες και ξένους ερευνητές.
Στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κορνέλ, ένας πλάτανος προβάλλει δυνατός και γερός, ένα μικρό κλαδί που θέριεψε από όταν έφτασε το 1966, από τον πλάτανο που στη σκιά του λέγεται πως δίδασκε ο Ιπποκράτης στο νησί της Κω. Ένας πλάτανος αφιερωμένος στον Γεώργιο Παπανικολάου, σύμβολο του όρκου αφοσίωσης στην ιατρική επιστήμη. Μια σπουδαία συμβολική ενέργεια με την οποία και μας καλωσορίζει στις σελίδες του αυτό το όμορφο βιβλίο.