Η πεινασμένη Κάμπια του Έρικ Καρλ, ο φωτεινός κόσμος του Πωλ Σινιάκ και μια μεγάλη έκθεση ρομπότ για αυτό το ΣΚ με τα παιδιά

Δράσεις που ξεχωρίσαμε αφιερωμένες στα παιδιά για αυτό το ΣΚ

Παίζοντας με το φως, δημιουργώντας τα δικά τους κουστούμια, και γλυπτά εμπνευσμένα από τη φύση τα μικρά πλάσματα αυτό το ΣΚ έχουν πλήθος εικαστικών προτάσεων για να απασχοληθούν δημιουργικά. Ξυπνώντας μέσα σε ένα όνειρο βγαλμένο από αγαπημένα παραμύθια όπως του Πινόκιο, θα βουτήξουν στον ξύλινο ή και μελλοντικό εαυτό τους με το Πουπουλapp και την έκθεση ρομπότ που θα τους εντυπωσιάσει.

Αυτές μερικές μόνο από τις προτάσεις δράσεις, διασκέδασης, δημιουργικής ενασχόλησης και ψυχαγωγίας που ξεχωρίσαμε αυτό το ΣΚ για τους μικρούς μας φίλους και όλη την οικογένεια.

«Στα μάτια ενός παιδιού δεν υπάρχουν τα 7 θαύματα του κόσμου. Υπάρχουν 7 εκατομμύρια» .
Walt Streightiff

 

Εικαστικά εργαστήρια

 

Ένα μωσαϊκό, ο πουαντιγισμός – Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή | Για παιδιά 5+

 

 

Τα παιδιά παρατηρούν και γνωρίζουν το έργο του Paul Signac και στη συνέχεια καλούνται να δημιουργήσουν ένα αυτοσχέδιο μωσαϊκό πλακάκι, ανακαλύπτοντας την τεχνοτροπία του πουαντιγισμού. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, τα παιδιά μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα του υλικού.

Από 20/01-31/03, κάθε Σάββατο | 11.30-12.45

Σχεδιασμός: Ιουλία Μαρούση | Υλοποίηση: Ιουλία Μαρούση, Θοδωρής Ρουσόπουλος
Αριθμός συμμετοχών: Έως 12 παιδιά
Κόστος συμμετοχής: 14 € | Κόστος συμμετοχής για Young και Family Members: 11 €
Καλό είναι τα παιδιά να φοράνε ρούχα που να μην σας νοιάζει να λερωθούν
Tο εισιτήριο αφορά μόνο το παιδί χωρίς συνοδό

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα

 

Παίζοντας με το φως | Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή | Για παιδιά 9+

 

 

Τα παιδιά ηλικίας έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς η δύναμη του φωτός αποτέλεσε αφορμή για έναν νέο τρόπο αναπαράστασης του κόσμου, να πειραματιστούν με μικρούς κόκκους χρώματος και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης.

Από 21/01-31/03, κάθε Κυριακή | 12.15-13.30

Σχεδιασμός: Ιωάννα Κουτσούκη | Υλοποίηση: Ιωάννα Κουτσούκη, Θοδωρής Ρουσόπουλος
Αριθμός συμμετοχών: Έως 12 παιδιά | Κόστος συμμετοχής: 14 €
Κόστος συμμετοχής για Young και Family Members: 11 €
Tο εισιτήριο αφορά μόνο το παιδί χωρίς συνοδό

Και τα δύο εργαστήρια αντλούν έμπνευση από τη νέα εικαστική έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου».

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα

 

Δημιουργώ το δικό μου κοστούμι | Μουσείο Μαρία Κάλλας | Για παιδιά 3+

 

 

Πόσα διαφορετικά κοστούμια μπορεί να είχε η ντίβα της όπερας; Από τι υφάσματα φαντάζεσαι ότι ήταν ραμμένα; Σε τι διαφέρει άραγε ένα κοστούμι μόδας από ένα κοστούμι θεάτρου; Χρώματα, υλικά, σχήματα και πολλά άλλα ξεπηδούν από τις προθήκες του μουσείου και συναντούν παιδιά και συνοδούς για να δημιουργήσουν τα δικά τους φανταστικά κοστούμια. Πρόκειται για ένα εικαστικό εργαστήριο με τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού.

3 έως 5 ετών: 10:30-11:30 π.μ.
6 έως 10 ετών: 11:30-12:30 π.μ.

Τα Σαββατοκύριακα, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων υλοποιεί θεματικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια, για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών και για παιδιά από 3 έως και 12 ετών.

Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο : 20 παιδιά
Κόστος συμμετοχής: 8€ το παιδί και εισιτήριο μουσείου ο/η συνοδός

Μουσείο Μαρία Κάλλας. Μητροπόλεως 44, Αθήνα

 

Andy Goldsworthy, Γλυπτά αφιερωμένα στην αρμονία της φύσης! | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Για παιδιά 7+

 

 

Με έμπνευση τα έργα και τη φιλοσοφία του Andy Goldsworthy, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν γλυπτά αφιερωμένα στην αρμονία της φύσης, παίζοντας με φυσικά υλικά και δοκιμάζοντας λεπτές ισορροπίες, που και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ενσωματώνει στο έργο του.

Ο Andy Goldsworthy είναι ένας καλλιτέχνης, που συνεργάζεται αρμονικά με τη φύση, για να δημιουργήσει εφήμερες δημιουργίες, τις οποίες στη συνέχεια φωτογραφίζει. Δουλεύοντας με ό,τι απλόχερα έχει η φύση να προσφέρει, όπως κλαδιά, φύλλα, πέτρες, χιόνι, πάγο, καλάμια, αγκάθια, και φτερά, ο ίδιος αποκαλύπτει την πρόθεσή του πίσω από αυτές τις επιλογές αναφέροντας:

«Θέλω να δω πέρα από την επιφάνεια. Όταν δουλεύω με ένα φύλλο, μια πέτρα, ένα ξύλο, δεν βλέπω μόνο αυτό το υλικό από μόνο του, αλλά ένα άνοιγμα στις διαδικασίες της ζωής. Όταν αφήνω το υλικό, αυτές οι διαδικασίες συνεχίζονται».

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου και την Παιδαγωγό Μάγδα Αθανασίου
Σάββατο 20/01 από τις 11.00-13.00
Εισιτήρια 15€
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

 

Πλάσματα μοναδικά – Πλάσματα φανταστικά | ΚΠΙΣΝ | Για παιδιά 5+

 

 

Εργαστήριο κατασκευής Κούκλας με έμπνευση τον Αλεξάντερ Γκιράρντ και τις ξύλινες φιγούρες του, όπως τις οραματίστηκε ως μοναδικές οντότητες και προσωπικότητες με λιτές αλλά εκφραστικές λεπτομέρειες που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες.

Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τα φανταστικά πλάσματα του Γκιράρντ, τη μοναδική αισθητική τους και μέσα από τη συνεργατικότητα μικρών και μεγάλων θα δημιουργήσουμε με ύφασμα τις δικές μας μοναδικές κούκλες.

Σάββατο 20/1 | 17.00-18.00 | 18.00-19.15

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα

 

Εκθέσεις για όλη την οικογένεια

 

World of Robots | Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος | Για όλη την οικογένεια

 

 

Ανακαλύπτουμε μερικά από τα πιο διάσημα ρομπότ, όπως το Metal Alien και το WALL·E, καθώς επίσης και τα πιο γνωστά ρομπότ από τις αγαπημένες μας ταινίες blockbuster. Περιηγηθείτε στις μοναδικές εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας και ζήστε μια απόλυτη εμπειρία στη μεγαλύτερη έκθεση ρομπότ που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Η ρομποτική αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων. Στην έκθεση World of Robots παρουσιάζεται η πορεία και το αποτύπωμα των ρομπότ από το ξεκίνημα τους μέχρι και σήμερα, η χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή, αλλά και η σπουδαιότητά τους στην τεχνολογία και την επιστήμη. Μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν την περίφημη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μέσα από παραδείγματα και απλές εφαρμογές.

Το κοινό θα έχει επίσης την δυνατότητα, μεταξύ πολλών άλλων, να δει από κοντά: Εντυπωσιακά αντίγραφα ρομπότ από blockbuster ταινίες που έχουν γράψει ιστορία (Terminator, R2D2, Transformers, Alien, C3PO, Man in Black, κλπ.), την ΚΟΚΟ, το αξιαγάπητο σκυλορομπότ που χορεύει και εκτελεί με απίστευτη ακρίβεια διάφορα κόλπα, τον ΑΟΒΟ, το service robot στον χώρο των νοσοκομείων, την PUDU, το cat robot που αποτέλεσε το πρώτο service robot για την αλυσίδα McDonald’s, διάφορα μοντέλα INFO ROBOTS και τις εφαρμογές τους σε νοσοκομεία, αεροδρόμια, κτλ, βιομηχανικά ρομπότ, συλλεκτικές ρέπλικες και Nano Chip, 3D Printers & 3D Hologram innovations.

Γενική Είσοδος: 12€ | Ομαδικά (20 άτομα+): 8€ | Οικογενειακό 3 ατόμων: 33€ | Οικογενειακό 4 ατόμων: 40€

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2024. Σάββατο 10.00 – 20.00 και Κυριακή 10.00 – 19.00

Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254

 

Θεατρικές παραστάσεις

 

Μία Κάμπια Πολύ Πεινασμένη | Θέατρο Βέμπο | Για παιδιά 2+

 

 

Μία «βουτιά» στον φωτεινό και πολύχρωμο κόσμο του συγγραφέα και ζωγράφου Έρικ Καρλ. Μία πρωτότυπη αφηγηματική παράσταση, όπου οι θεατές παρακολουθούν τα εβδομήντα πέντε ζώα του Έρικ Καρλ (γλυπτές κούκλες) να αναδύονται μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται τέσσερις διαχρονικές ιστορίεςΜία Κάμπια Πολύ Πεινασμένη, Πες μου καφέ Αρκούδα τι βλέπεις, τα 10 Κίτρινα Παπάκια, Μία Πυγολαμπίδα Πολύ Μόνη, αλληλεπιδρώντας με το κοινό, στο άκουσμα μίας γλυκιάς μουσικής.

Στην Ελλάδα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Κάθε Κυριακή στις 12.00 Διάρκεια: 50 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος: 12 – 16 ευρώ

Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18, Αθήνα

 

Πινόκιο | Παιδική σκηνή Εθνικού Θεάτρου | Για παιδιά 5+

 

 

Η πολυαγαπημένη ιστορία του Κάρλο Κολόντι σε μια ευφάνταση, σύγχρονη παράσταση για τους μικρούς και τις μικρές φίλες. Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε και μάγεψε δεκαετίες τώρα γενιές μικρών και μεγαλύτερων θεατών αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου | Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Σάββατο στις 16:30 και Κυριακή στις 11:30

Τιμή εισιτηρίων: Παιδικό: 8€ | Ενηλίκων: 10€
Ειδικές Τιμές: Κάρτα ανέργων: Όλες τις ημέρες 5€ | ΑΜΕΑ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο) 5€ – Συνοδός 5€
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)

Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Μικρό Εθνικό), Πανεπιστημίου 48

 

ΠΟΥΠΟΥΛΑpp | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | Για παιδιά 5+

Μια ιστορία μυστηρίου και ένα περιπετειώδες κυνήγι διαμαντιών, που μας κάνει να αναλογιστούμε τί είναι πραγματικά πολύτιμο για εμάς, ενώ παράλληλα θίγει με εύστοχο και κωμικό τρόπο τη σχέση της παλιάς και νέας γενιάς με την τεχνολογία. Είναι βοηθητική ή είναι μια εθιστική συνήθεια που σε παγιδεύει στην ευκολία της και σταματάς να σκέφτεσαι; Να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε σωστά ή να τη θεωρούμε υπεύθυνη για όλα; Μια παράσταση που μας δείχνει, επίσης, ότι η ουσία των πραγμάτων κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπουμε.

Το πρωτότυπο κείμενο των πολυβραβευμένων συγγραφέων της ομάδας Κοπέρνικος, με συναρπαστική δράση, αστείρευτο χιούμορ και έξυπνους διαλόγους, συνδυάζεται με την ευρηματική σκηνοθεσία του ταλαντούχου Φοίβου Συμεωνίδη, την έντονη διάδραση με το κοινό και τις υπέροχες πρωτότυπες μουσικές, στοιχειοθετώντας μια ολόφρεσκη παράσταση που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Κυριακή 15.30, Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος: 10 – 12 ευρώ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

 

Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι | Θέατρο Σταθμός | Για παιδιά 12+

 

 

Το έργο παρουσιάζει τη συνάντηση δύο εφήβων–ενός αγοριού και ενός κοριτσιού– και την προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν, με έναν τοίχο ανάμεσά τους να τους εμποδίζει και να τους αναγκάζει να εκμυστηρευθούν τις προσωπικές τους αγωνίες και ανάγκες χωρίς να μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Το γεγονός αυτό γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν οι διαφορετικοί κόσμοι από όπου προέρχονται και να κοιταχτούν με τα μάτια της φαντασίας και της ψυχής τους.

Με χιούμορ και γενναιοδωρία ανοίγουν σιγά σιγά τις καρδιές τους και ακουμπούν ο ένας πάνω στον άλλο μιλώντας για αγάπη, φιλία και για όσα τους απασχολούν στο μεγάλωμα τους. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, άλλες μάχες η ίδια ανάγκη για επαφή.

Το έργο βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες ασυνόδευτων προσφύγων μέσα από ένα workshop που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2018-2019. Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο παιδικού/εφηβικού έργου το 2022 και συγγραφέας του είναι η Σοφιάννα Θεοφάνους.

Σάββατο 12.00 (μέχρι 03 Φεβρουαρίου)

Θέατρο Σταθμός, Βίκτορως Ουγκώ 55, Μεταξουργείο

 

Κινηματογράφος

 

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας | Ταινιοθήκη της Ελλάδας | Για παιδιά 4+

 

 

Ένα διήμερο με κινηματογράφο για παιδιά, εφήβους, νέους και όλη την οικογένεια. To Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη οι βραβευμένες ταινίες της 26ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και της 23ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας ”Camera Zizanio”, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, αυτή την πρότυπη διοργάνωση πολιτιστικής αποκέντρωσης.

Οι βραβευμένες ταινίες της Camera Zizanio, ελληνικές και διεθνείς, δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό όλων των ηλικιών να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς που εκφράζουν ενεργά τα παιδιά μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας και να έρθουν σε επαφή με το πιο δυναμικό κομμάτι της τρέχουσας νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας, από παιδιά και νέους 4 έως 20 ετών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: https://olympiafestival.gr/2023/26oiff-tainiothiki/.

Στις βραβευμένες ταινίες του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, του οποίου η κεντρική διοργάνωση ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Ξύπνησα μ’ ένα όνειρο / I Woke Up With a Dream | Pablo Solarz, Πιτσιρίκια / Juniors | Hugo Thomas, Μπαουρίνα Σαλού / Bauryna Salu | Askhat Kuchinchirekov,  Μεγάλα όνειρα / Big Dreams | Daniel Pánek.

Ημερήσιο εισιτήριο για ενήλικες: 9 ευρώ
Ημερήσιο εισιτήριο για παιδιά: 6 ευρώ
Είσοδος ανά προβολή: 5 ευρώ
Στις προβολές της Camera Zizanio, η είσοδος είναι δωρεάν

Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Μεγ. Αλεξάνδρου 136, Αθήνα 104 35 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.